Dagens rett

Lutefisk med kapers og salsa verde

Hvorfor ikke forsøke en litt annen variant av den klassiske lutefisken i dag?

Det er ikke bare her til lands at lutefisken faller i smak, for også i Sverige har delikatessen sin tilhengerskare og her har du deres variant å servere den på.
 
Til julemat som lutefisk passer det godt å servere årets juleøl til, og vi i Apéritif har testet det for deg.
 
 
 
Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 

Lutefisk med kapers

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

2 kg lutefisk
2 hvitløkbåter, finhakket
1 ss salt
 
Grønn saus:
1 finhakket sjalottløk
7 dl grønnsaksbuljong
2 dl tørr hvitvin
500 g dypfryste grønne erter
1 dl matfløte
1 ss smør
salt, kajennepepper
 
Salsa verde:
2 ss gressløk
2 ss persille
½ hvitløksbåt
2 ss kapers
2 sardiner i olje
1 ss sitronsaft
1 ts revet sitronskall
Hvit pepper

Grovt landbrød

Fremgangsmåte

Del opp lutefisken i serveringsstykker. Bland den finhakkede hvitløken og hvitløken med saltet.

Gni lutefiskstykkene med løksaltet og pakk dem inn i en stekepose. Bak lutefisken i ovn ved 175 grader i ca 15 minutter. La den få hvile et par minutter før servering.

Grønn saus:
Surr sjalottløken i smør til den er myk. Tilsett hvitvin og kok inn til det halve.

Ha i buljong og kok i 20 minutter før du tilsetter ertene og koker videre i 5 minutter.

Rør inn fløten og mos blandingen til en jevn saus med en stavmikser eller i en blender. Sil sausen og smak til med salt og pepper.

Salsa verde:
Bland sammen gressløk, persille, hvitløk, kapers, sardiner og sitronsaft i en mikser og kjør til en jevn saus.

Smak til med revet sitronskall og la blandingen stå kjølig i 20 minutter.

Servering:
Skjær brødet i skiver og skjær bort skorpene. Smør salsaen på brødskivene og stek dem i stekeovn ved 225 grader i 5 minutter.

Pynt med kapers og server ved siden av lutefisken og den grønne sausen.

Flere lutefiskoppskrifter

Tips1: Ønsker du en litt fastere lutefisk kan du legge fiskestykkene i grovt salt i 20 minutter. Skyll av saltet, tørk fisken og gni den inn med hvitløkssaltet.

Tips2: I lutefisksesongen får du kjøpt porjonspakker med lutefisk. Det forenkler tilberedningen mye. 

Sendt inn av

Foto: Lutefiskens Venner Sverige

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine uansett hvor du befinner deg.
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Dagens rett på MMS og WAP

Les Dagens rett på MMS
Send DAGENS til 2004 , og du mottar Dagens rett som MMS fra mandag til fredag. Les mer her (klikk)

Les Dagens rett på WAP
Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen