Slik bruker du lutefiskrestene

Julemat

Slik bruker du lutefiskrestene

Restefest med lutefisk i luftige former kan forføre selv den mest innbitte lutefiskhater. Prøv denne oppskriften.

Er du en skikkelig lutefiskelsker, kan du nyte to dager i strekk ved å anvende restene fra det første herremåltidet til en ny runde i luftigere omgivelser, nemlig i form av lutefisksufflé.

En rett som for øvrig er en genial måte å konvertere lutefiskvegrere til å bli om ikke elskere så i alle fall lutefiskvennlige.

For suffléens luftige bløte og kremaktige konsistens er en perfekt ramme for lutefisk som jo er mager så det holder. Her som alltid ellers er det viktig å velge de beste råvarene, altså lutefisk av høy kvalitet. Det har du igjen for både dag en og spesielt dag to.

Les mer om lutefisk

Det er viktig at du velger de fasteste og tørreste bitene til suffléen, og lar dem dryppe godt av i et dørslag før bruk, for ellers vil fisken avgi veldig mye væske under ovnsstekingen og det ser ikke så veldig delikat ut.

Snill og rund

Sufflé er skikkelig sekstitallsmat som fortjener en renessanse. Du kan nemlig putte nær sagt hva som helst under lokket av eggesaus. Alle typer rester av fisk, skalldyr, kjøtt eller grønnsaker. Det blir alltid vellykket.

Men suffléen må få stå i fred til den er gjennomstekt. Så hvis du ser at toppen begynner å bli farlig brun, må du ikke ta suffléen ut av ovnen, men heller skru varmen ned et par hakk.

Hvis den ikke blir skikkelig gjennomstekt, vil den nemlig falle raskt sammen når du tar den ut. Og en ting til. Det er gjestene som skal vente på suffléen, ikke omvendt.

Hva drikker du så til lutefisksufflé. I hvert fall ikke vin, vil de fleste si. "Til lutefisk skal det være øl og akevitt, og til egg passer ikke vin i det hele tatt". Rødvin kan du definitivt glemme, men blant de hvite finnes det mange gode alternativer.

Vinen må imidlertid ikke være for syrefrisk, ikke for sitruspreget, for det vil kræsje med eggene. Vi leter altså etter en rund stil, gjerne litt krydret, med noe røyk- eller smørpreg for å møte baconet.

Druen pinot gris har ofte gode egenskaper i forhold til disse aromaene. Men vinen må ikke være for lett og frisk. Lette pinot grigio-utgaver fra Nord-Italia fikset ikke jobben. Det gjorde derimot Gentil Hugel 2013 (34533) fra det kvalitetsbevisste huset Hugel i Alsace.

Dette er en blanding av flere druer. Pinot gris, riesling, gewürztraminer, muscat og sylvaner. Gentil som for øvrig betyr snill, er den gamle betegnelsen på de beste vinene i Alsace og de ble laget av de fem såkalte noble druene i regionen.

Trolig favoritt

En skikkelig fruktkompott med andre ord, og en vin som passer de fleste ganer. Den er parfymert med roser og tropisk frukt, krydder, smør og honning. I munnen er den rund med behagelig friskhet og en del fedme samt preg av moden tropisk frukt.

Svært lett å like og for mange trolig favoritten til den luftige lutefisken. Denne vinen kan du dessuten med hell servere til det klassiske lutefiskmåltidet hvis noen ønsker å prøve noe annet enn øl og akevitt til.

Med gjær

Tviholder du på lutefisk og øl, kan du kanskje prøve noe annet enn din favorittpils. Et spennende alternativ er det såkalte weissbier som har fått sitt navn på grunn av at deler av maltet er laget av hvete og ikke bygg som jo er det vanlige.

Dessuten er ølet overgjæret i motsetning til pils som er undergjæret. Noen typer weissbier får også beholde litt gjær i flasken. Resultatet er et grumsete, lett syrlig, fruktig og krydret øl med ganske mye skum og tydelig gjærkarakter. Et veldig godt matøl og en veldig god tørsteslukker.

Tyske Paulaner Hefe-Weissbier (34054) er laget av 50/50 hvete og byggmalt i tillegg til selvsagt vann, humle og gjær. Tyskerne bekjenner seg som norske bryggerier til renhetsloven, og det har ikke noe med rasisme. Bare at det er disse "rene" råvarene som skal brukes, ikke sukker, ris og mais og hva nå enn øl kan brygges av.

Paulaner Hefe-Weissbier er rundere og bløtere enn de friskeste weissbiertypene, men er godt balansert. Et godt og bløtt øl som må serveres godt avkjølt. Og passer veldig godt til suffléen så vel som til lutefiskmåltidet.

Eneste negative er jo at du må på polet å kjøpe ølet, og det på grunn av skarve 0,75 prosent alkohol over grensen for butikkøl. La oss håpe at noen snart får satt en stopper for disse meningsløse reglene! Slik at vi kan kjøpe det ølet vi har lyst på uavhengig av alkoholinnhold.

Slik lager du klassisk lutefisk

Bestill drikkeforslagene med en gang

Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Lutefisksufflé

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

50 g
3 dl
0.5 ts
50 g

Fremgangsmåte

Smelt smøret og rør melet raskt ut i det til du har en tykk grøt. Fortsett å røre mens du lar den koke i to minutter uten at jevningen blir brun.

Tilsett den kokende melken under kraftig røring. Tilsett salt, pepper og muskat. La koke videre i to minutter under stadig omrøring.

Ta kjelen av platen, la avkjøles noe og pisk inn eggeplommene en og en. Sett til avkjøling.

Pisk eggehvitene stive sammen med saltet. Røres forsiktig (brettes) inn i den kalde sausen. Fordel sausen over fisken som er renset og lagt i en smurt ildfast form (minst 1½ liter), og stek den ved 200 grader på nederste rille i 40 minutter.

Stek bacon sprøtt og legg det på et kjøkkenpapir. Dryss over suffléen før servering.

Server med en salat av blandet grønt samt cherrytomater i båter og en vinaigrette av 4 deler valnøttølje og 1 del sherryeddik samt litt salt og pepper.

Flere gode lutefiskoppskrifter finner du her

Les om hva du skal drikke til denne retten her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen