Dagens rett

I kveld blir det biffsnadder

Og selvsagt er det bearnaisesaus til. Eller bearnes som ordboka vil ha oss til å skrive.

Kjært barn har mange navn, det gjelder også en folkekjær saus som bearnaisesausen. Som ifølge ordboka heter bearnés eller bearnes. Det er ikke vi i Apéritif enige i. Les hvorfor her.

Mens du tenker over hva du mener, kan du jo vurdere å lage denne sausen fra bunnen av. Det er ikke vanskelig om du følger oppskriften nedenfor. 

Vi kan love deg at du aldri vil ha noe annet. Og at du aldri kommer til å følge Språkrådets anbefaling.

Leter du etter andre oppskrifter på biff til fredagskosen?

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

 

Biffsnadder med bearnaise

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

600 g biffkjøtt i terninger
200 g frisk sjampinjong
1 pose sjalottløk
1 rød paprika
2 ss margarin eller olje til steking
½ ts salt
¼ ts pepper

Bearnaisesaus

Fremgangsmåte

Skjær sjampinjong og løk i båter, paprika i strimler.

Stek løk og sjampinjong. Ha i biffkjøttet og paprika. Ha på salt og pepper. La alt steke i ca. 2 minutter til kjøttet er ferdig stekt.

Serveres med ris, pommes frites eller båtpoteter og bearnaise.

Slik lager du bearnaisesaus

Oppskrifter med biff

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bearnaisesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

150 g usaltet meierismør
½ dl hvitvinseddik
½ dl tørr hvitvin
1 laurbærblad
3 finhakket sjalottløk
6 knuste hvite pepperkorn
2 ts tørket estragon
3 eggeplommer
1 ss finhakket frisk estragon
Nykvernet salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele ved middels varme og sett det til side.

Ha hvitvinseddik, hvitvin, laubærblad, sjalottløk, knuste pepperkorn og estragon i en annen kjele. Kok opp det hele og la væsken koke inn til det er igjen ca 1-2 ss (reduksjon). Dette tar mellom 5-10 minutter.

Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.

Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.

Sett kjelen/bollen med krydderreduksjonen i vannbad.

Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.

Tilsett eggeplommene i væsken og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.

Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens.

Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet og tilsett finhakket estragon. Smak til med nykvernet salt og hvit pepper. Servér straks.

Oppskrifter på sauser

Sendt inn av

Foto: Margaret de Lange

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen