Bearnaisesaus
Foto: Margaret de Lange

Bearnaisesaus

Å lage bearnaisesaus er både enklere og mye raskere enn du tror. Og så smaker den fortreffelig i tillegg. Følg denne enkle oppskriften.

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele ved middels varme og sett det til side.

Ha hvitvinseddik, hvitvin, laubærblad, sjalottløk, knuste pepperkorn og estragon i en annen kjele. Kok opp det hele og la væsken koke inn til det er igjen ca 1-2 ss (reduksjon). Dette tar mellom 5-10 minutter.

Sil væsken over i en kjele eller ildfast bolle.

Ta frem det smeltede smøret, som nå har skilt seg (det klarnede smøret ligger som et gjennomsiktig lag øverst, mens melken ligger på bunnen i kjelen). Øs forsiktig ut det klarnede smøret. Melkerestene skal ikke benyttes.

Sett kjelen/bollen med krydderreduksjonen i vannbad.

Vannbad: Bollen plasseres oppå en kjele med kokende vann. Bollen (av stål, glass eller annet ildfast materiale) må tåle varme. NB! Pass på at bollen er større enn kjelen, slik at den ikke berører vannet. Innholdet i bollen varmes opp av dampen fra det kokende vannet.

Tilsett eggeplommene i væsken og visp til blandingen er luftig som eggedosis og begynner å tykne.

Tilsett det klarnede smøret i en tynn stråle under konstant visping. Dette vil føre til at sausen får en tykk og luftig konsistens.

Ta kjelen/bollen opp fra vannbadet og tilsett finhakket estragon. Smak til med nykvernet salt og hvit pepper. Servér straks.

Oppskrifter på mange forskjellige sauser

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter

5
5/5 etter 30 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen