Dagens rett

Lekrere blir knapt en viltmiddag

Denne oppskriften med reinsdyrfilet som hovedingrediens må du rett og slett prøve.

Reinsdyrfilet er kanskje den edleste råvaren som finnes med sin fantastiske mørhet og rike men også milde sødmefylte smak.

I denne oppskriften balanseres denne sødmen av en syrlig plommesaus, blomkål og persillerøtter. Ytterst delikat.

Lekre oppskrifter og litt harde fakta om reinsdyr finner du her

Få dagens rett som gratis nyhetsbrev  

Reinsdyrfilet med krydret plommesaus

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

750 g ytrefilet av reinsdyr
1 ts salt
½ ts pepper
2 ss smør, til steking
Plommesaus:
4 plommer
4 ss sukker
2 ss bringebæreddik eller annen eddik
1 kanelstang
1 stjerneanis
2 dl rødvin
3 dl viltkraft
1 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
Blomkålpuré:
1 blomkål
2 dl matfløte
2 ss smør
½ ts salt
½ ts pepper
Tilbehør:
4 persillerøtter
4 ss smør
1 ss sukker
½ ts salt
½ ts pepper
1 ss sitronsaft

Fremgangsmåte

Ta reinsdyrfileten ut av kjøleskapet i god tid slik at kjøttet får temperert seg før du steker det.

Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper.

Brun fileten i smør i en varm panne. Legg den over i en ildfast form.

Stikk inn et steketermometer og stek fileten på 125 grader i 15 – 20 minutter eller til kjernetemperaturen viser 60 - 65 grader. La fileten hvile noen minutter før den skjæres opp.

Plommesaus:
Del plommer i to og fjern steinene. Lag et snitt i skinnet på hver halvdel.

Kok opp sukker og eddik. Ha i stjerneanis, kanelstang og rødvin, kok opp og la koke et par minutter.

Legg i plommene med skinnet ned, skru ned varmen og småkok til plommene er møre, men ikke bløte.

Ta ut halvparten av plommene og mos resten i sausen. Kok videre inn til halv mengde. Sil sausen.

Tilsett viltkraft og kok inn til halv mengde. Rett før servering pisker du inn kaldt smør i terninger litt etter litt og smaker til med salt og pepper.

Blomkålpuré:
Del blomkålen i små buketter og kok dem møre i fløte. Hell av fløten og ta vare på den.

Tilsett smør og mos blomkålen med en stavmikser. Spe med fløten til passe konsistens og smak til med salt og pepper.

Tilbehør:
Skrell persillerøtter og del dem i fire. Stek dem myke i smør.

Dryss over sukker mot slutten av steketiden. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Ta skinnet av plommene og varm dem i sausen rett før servering.

Server skiver av reinsdyrfilet med blomkålpuré, stekte persillerøtter, plommesaus og poteter med friske urter.

Oppskrifter med reinsdyr

Oppskrifter med annet vilt

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Matprat.no

 

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen