Sommer, sol og sitron

I Norge inviterer vi på kaffe og kaker, andre steder er te og bakverk mer vanlig. Det er lite som kan måle seg med te, scones og lemoncurd.

Hvordan uttaler man så dette ordet scone? Lar vi det rime på bånn er vi på bølgelengde med 99 prosent av skottene og det er tross alt de som bakte disse små, raske brødene, som gjerne kalles quick bread, først.

Andre brød og boller

Så får vi bare leve med at amerikanerne synes vi er litt rare, de mener nemlig at scone skal rime på bone og tone.

Tradisjon for te og kaker

Scones spises mens de fortsatt er varme med smør og lemon curd. Vi skal ikke legge skjul på at denne sitronkremen kan være en tålmodighetsprøve, men det er vel verdt innsatsen. Ellers er syltetøy eller brunost en god erstatning.

Hver torsdag serverer vi deg ukens kake , Apéritifs rykende ferske spalte.

Scones med havregryn

Antall porsjoner

ca 8 stykker

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

3 dl hvetemel
3 dl havregryn
1 ss bakepulver
½ ts salt
½ dl sukker
75 g meierismør
3 dl matyoghurt naturell (1 beger)
1 dl rosiner (kan sløyfes eller erstattes med valnøtter eller tørkede tranebær)

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 225 grader og finn fram en stekeplate med bakepapir.

Bland mel, havregryn, bakepulver, salt og sukker, gjerne i bollen til en food processor.

Ha i smøret og la maskinen gå til alt smøret er fordelt, du kan også brukes hendene.

Rør i yoghurt og rosiner. Elt deigen sammen.

Trykk deigen ut på melet bakebord, ca. 1 cm tykk. Bruk et drikkeglass og trykk ut scones.

Legg sconesene på en stekelaten med bakepair på. Stek dem midt i ovnen i ca 15 minutter.

Hjemmelagde scones smaker best lunkne, gjerne med smør, marmelade/syltetøy eller brunost.

Sommerbær gjennom hele vinteren

Tips: Lune scones smaker helt fantastisk med lemon curd

Tips: Ønsker du grovere scones er det bare å bytte ut noe av melet med grov sammalt hvete.

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Lemoncurd

Ingredienser

2 sitroner (1 dl saft)
1 ts finrevet sitronskall
150 g smør i terninger
250 g sukker
4 egg

Fremgangsmåte

Ha sitronsaft og -skall, smør og sukker i en stålbolle eller en liten kjele. Sett bollen over i en større kjele med nesten kokende vann (=vannbad).
 
Varm forsiktig opp under kontinuerlig røring til smøret har smeltet og sukkeret har løst seg helt opp. Tilsett eggene litt etter litt og fortsett å røre til kremen tykner, ca. 30-40 minutter. Ta bollen av varmen.
 
Hell curden i varme, rene og tørre glass og skru på tette lokk. Avkjøl helt.
 
Lemoncurden er holdbar i opptil tre uker om den oppbevares kaldt.
 
Tips: Verdens enkleste dessert - bland grovknuste marengs og noen skjeer lemoncurd inn i stivpisket krem og legg opp i pene glass. Dryss over litt revet sjokolade.

Sendt inn av

Foto: iSTockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen