Nypoteter med gjæret selleri og solbærblader
Foto: Tommy Andresen

Nypoteter med gjæret selleri og solbærblader

Denne oppskriften med nypoteter, solbærblader og gjæret selleri er komponert av en av Norges mest kjente kokker, nemlig Even Ramsvik. Retten tar litt tid å lage, men du verden for et resultat.

Fremgangsmåte

Potet:
Skrubb nypotetene godt, men ikke skrell dem – skallet er en viktig del av smaksopplevelsen. Kok nypotetene i vann med litt salt. Ikke kok dem for lenge – potetene skal bli møre, men ikke svampete og slappe. Slå gjerne vannet av potetene en ørliten stund før de er helt ferdige tvers igjennom, da damper de seg perfekt møre på egen hånd. 

Gjæret sellerijuice til smørsaus:
Skrell og vask sellerien nøye – det er veldig viktig at det ikke finnes spor etter jord igjen på sellerien som skal fermenteres. Tørk med kjøkkenpapir. Skjær sellerien i tynne skiver. Legg sellerien over på et stort glass (eller på dunker med vannlås), ha på vann så det dekker sellerien. Tilsett salt tilsvarende 2 % av totalvekten på vannet og sellerien. Vær nøye med å jobbe rent hele veien, bruk kokte glass eller beholdere, bruk eventuelt plasthansker for å være på den sikre siden. Glasset skal så stå i romtemperatur, helst et mørkt sted. Tiden fram til ferdig fermentering avhenger av temperaturen i rommet, men vanligvis tar det i hvert fall 7 dager. Du må uansett følge med og smake underveis – det er også en god måte å bli kjent med fasene i fermenteringen

på. Når sellerien fermenteres, avgir den smak og væske til laken i glasset, laken blir syrlig og god med flott sellerismak – det er denne laken du er ute etter. (Hvis prosessen skulle slå feil på noe vis og laken blir dårlig, vil du merke det tydelig: Laken vil lukte bedervet, svovelaktig, du vil ikke være i tvil om at dette ikke er spiselig.)

Når du er fornøyd med syrenivået i sellerijuicen, skal fermenteringsprosessen stanses, så ikke syren i laken blir for sterk (hvis laken står for lenge, kjenner du syren bak i halsen når du spiser, det vil du ikke). Da kan du sette hele glasset i kjøleskapet, det er enklest, men gir kortere holdbarhet. Du kan sile av laken, gi væsken et kort oppkok og så oppbevare væsken i kjøleskapet. Eller du kan fryse ned hele eller deler av den silte væsken til senere bruk.

Smørsaus med gjæret selleri: 
Reduser 3 dl gjæret sellerijuice ned til ¼ væske. Pisk deretter inn terninger av kaldt usaltet smør til en emulgert og tykk smørsaus. Pass på varmen mens du pisker inn – sausen skal ikke bli for varm, da sprekker den. Sausen skal holdes varm fram til servering – lag gjerne sausen til sist i prosessen, rett før du anretter på tallerken.

Solbærsalt:
Bland finhakkede solbærblader sammen med salt, spre det ut på brett og la saltet lufttørke til du får et aromatisk solbærsalt. Tiden det tar avhenger av temperatur og luftfuktighet. 

Olje av solbærblader:
Knus solbærblader og -skudd i morter. Tilsett kald, grønn spinatolje*. Vakuumer blandingen eller legg den i en egnet beholder og la den få trekke kaldt i 24 timer. Sil den ferdige oljen gjennom et kaffefilter i en sil.

På tallerkenen:
Start med å legge ½ ss solbærolje i midten av en dyp skål. Legg i smørsausen i midten av oljen, litt og litt så den gradvis presser oljen ut mot siden. Legg så noen skiver av lune, nykokte poteter i midten av retten, oppå smørsausen. Dryss solbærsalt på toppen til slutt.

*Spinatolje lager du ved å kjøre 200 g frisk spinat med 3 dl nøytral olje i en blender. Varm opp til kokepunktet, ta av platen og sil gjennom et kaffefilter. Oppbevares i kjøleskap og holder flere uker.

Mange flere deilige småretter finner du her

Se alt det gode du kan bruke poteter til

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Even Ramsvik fra kokeboka Ny Norsk Mat, finalist i Beste norske kokebok 2017

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her