Dagens rett

Denne kålsorten er ikke bare trendy - den smaker også fantastisk

Svartkål tar over for grønnkål som årets grønnsak. Denne suppeoppskriften er bevis nok.

Svartkål og grønnkål ligner mye på hverandre - også smaksmessig, med svartkålen som den kraftigste. På engelsk er navnet også nærmest identisk, black kale og curly kale. Svartkålen har også ganske krøllete blader, og ser nærmest ut som bobleplast. Den har litt kraftigere struktur enn grønnkålen og trenger og tåler dermed litt mer varmebehandling. Den smaker ikke særlig godt rå. Når det er sagt, kan du fine mer delikate utgaver som også kan brukes i salater. Men den hvite kjernen bør alltid fjernes. 

Derfor er kål så sunt

Svartkål er mye brukt i Italia, i supper og paier. Der kalles den cavolo nero.

Du kan bruke svartkål også i disse oppskriftene

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Svartkål- og sellerisuppe med yoghurt

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 skiver sellerirot
2 sjalottløk
8 dl grønnsakbuljong (utblandet)
8 svartkålblader
1 ss hvetemel
2 dl matyoghurt
salt og pepper etter smak

 

Fremgangsmåte

Sett ovnen på 200 °C. Fjern skallet av sellerien og del den i terninger. Rens sjalottløken og del den i biter. Bak selleri og løk i ovn til de er møre, ca. 15 minutter. Sellerirot får en ekstra god smak når den er bakt i ovn.

Vask svartkålen godt. Tørk av. Kok opp grønnsakkraften. Fjern midtstilken på svartkålbladene ved å skjære langs begge sider av stilken. Stilken er bitter og trevlete, så den brukes ikke. Skjær et par av bladene i strimler og dypp i grønnsakkraften. De skal brukes som pynt i suppen. Skjær resten av svartkålbladene i biter og ha disse i kraften sammen med den bakte selleriroten og løken. Kok et par minutter.

Rist sammen yoghurt og mel godt (f.eks. i et glass med lokk) og tilsett dette i suppen. La suppen koke et par minutter og mos deretter med en stavmikser. Server suppen i varme suppetallerkener. Pynt med noen strimler av svartkål på toppen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Det brygger opp til ny ølkrig

Importen av øl i butikkstyrke er nå så stor at hvert femte glass øl er brygget utenfor landets grenser. Mens noen frykter en reprise på ølkrigen fra begynnelsen av 2000-tallet, forklarer importør Carlsberg-Ringnes det hele med midlertidige kapasitetsutfordringer. Les hele saken

Til toppen