Dagens rett

Fiskesuppe med torsk og rouille

Be inn på improvisert januarfest - det er ikke mye som skal til

Be inn på improvisert januarfest - det er ikke mye som skal til

Lag en stor gryte med denne franskinspirerte fiskesuppen. Det blir suksess.
Redaksjonen
03 Februar 2018 - 02:00

Fiskesuppe med mye smak fra fiskekraft og ikke minst tilbehøret rouille, får fart på smaksløkene. Rouille krever kanskje en nærmere forklaring. Det er en fransk paprikapuré som ofte serveres med brødkrutonger ved siden av bouillabaisse - den sørfranske fiskesuppen som er modell for den du får oppskriften på her. Trolig er den inspirert av den mye sterkere nordafrikanske chilipuréen kalt harissa.  

Det finnes utallige varianter av oppskriften, noen med kokt potet (for å tykne den) og noen basert på eggeplommer, så den blir som en majones. Det er en veldig anvendelig purésaus som smaker godt med pasta, kylling og grillet fisk. 

Se alle de gode oppskriftene på fiskesuppe

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

 

Fiskesuppe med torsk og rouille

Fiskesuppe med torsk og rouille

Fremgangsmåte

Ha fiskekraft, vin og fløte i en kjele og varm det opp mot kokepunktet. I mellomtiden vaskes tomater og stilkfestet fjernes. Tomatene grovhakkes, chili og hvitløk finhakkes, anisen knuses lett og det hele has i kjelen med fiskekraft osv.

Kok opp, og la suppen trekke/småkoke mens du rører av og til. Når du sitter igjen med 1 liter væske kjøres det hele med en stavmixer, eller i foodprocessor. Sil av gjennom en finmasket sil.

Ved servering:
Sett over posjeringsvann til fisken. Når vannet nesten koker legges fisken i. La den trekke ca 4-7 minutter, alt avhengig av tykkelsen på stykkene. Kok opp suppen, ha i fennikel og la den trekke i 3-5 minutter, igjen avhengig av tykkelse.

Smak til suppen med salt, pepper og rouille.

Serveres med godt lyst brød, gjerne med smør og evt. rester av rouille.

Rouille:
Forvarm ovnen til 220 grader.

Del paprikaen i 4 båter, skjær bort stilk og frøbærere. Legg båtene på stekebrett med skinnsiden opp, bruk gjerne.

Bak paprikaen i 20 minutter til den er godt brun, ikke bli redd om den får noen svarte områder. Når paprikaen er ferdig kjøles den ned i en ren plastpose (frysepose). Paprikaen vil da fortsette å dampe ferdig, og skinnet vil bli lettere å fjerne. Når paprikaen er kald nok til å behandles  med fingrene, fjerner du skinnet.

Ha paprika, hvitløk og chili i en liten foodprosessor (du kan også bruke stavmixer) og kjør det sammen til en grov masse, spe så på med olivenoljen.

Når massen er jevn og fin tilsettes de finhakkede urtene. Massen bør ikke kjøres sammen etter at urtene er tilsatt fordi pureen kan bli brun, og at bitterstoffer i urtene kan gjøre massen, ja, bitter.

Se våre andre oppskrifter på bouillabaisse 

 

Sendt inn av Oppskrift fra boken Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her