Dagens rett

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»

I dag slår vi til med en skikkelig klassiker, nærmere bestemt kjøttkaker med brun saus og ertestuing eller kålstuing til.

Dine egne hjemmelagde kjøttkaker er nærmere enn du tror. Om du foretrekker ertestuing eller kålstuing til er et spørsmål om smak og tradisjon. Men saus må til, og det er gjerne den som hindrer mange fra å lage denne klassikeren fra bunnen av. Her får du en oppskrift som hjelper deg på veien til å lykkes. 

Flere fristende retter med kjøttdeig

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.
 

Kjøttkaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Kjøttkaker:
400 g kjøttdeig
1 ½ ts salt
¼ ts pepper
¼ ts malt muskat
¼ ts malt ingefær
2 ss potetmel
1 ½ dl vann eller melk
2 ss margarin eller olje til steking
Til trekking:
6 dl vann
1 kjøttbuljongterning

Ertestuing

Kålstuing  

Brun saus

Fremgangsmåte

Når du skal lage kjøttkaker er det enklest å bruke en foodprocessor.

Ha alle ingrediensene i bollen og kjør ca 10 - 20 sekunder, til farsen er jevn og fin.

Men du kan selvsagt også lage farsen for hånd - rør da saltet godt inn i kjøttdeigen før du rører inn krydder og potetmel og sper med melk eller vann, litt av gangen.

Form farsen til runde kaker ved hjelp av hånden og en skje som du dypper i kaldt vann.

Stek kakene i middels varm panne i smør i ca. 5 minutter på hver side til de har fått en fin bruning.

Ha kakene over i en gryte med vann og en buljongterning og la dem trekke i ca. 10 minutter (til de er gjennomkokt), eller ha kakene rett i hjemmelaget brun saus.

Server med kokte poteter, tyttebær, ertestuing eller kålstuing.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønn ertestuing

Antall porsjoner

2

Ingredienser

1 liten pakke frosne erter
1 dl vann
½ ts buljongpulver
2 ss smør
¼ ts pepper

Fremgangsmåte

Kok opp de frosne ertene i vann og buljong.

Mos dem med stavmikser eller i foodprocessor.

Tilsett smør og smak til med krydder.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kålstuing

Ingredienser

ca. 700 g hodekål
1 l vann
2 ts salt
4 ss margarin
4 ss hvetemel
4 ½ dl kraft fra koking
2 dl melk
¼ ts malt muskat
¼ ts pepper
½ ts salt

Fremgangsmåte

Del kålen i terninger og kok den sammen med vann og salt, ca 15 minutter, til den er gjennomkokt.

Smelt margarin i en kjele og tilsett melet. Spe med kokekraft fra kålen, og melk til du får en litt tykk konsistens.

La sausen koke ca 5 minutter. Smak til med muskat, salt og pepper, tilsett den kokte kålen.

For ekstra fyldig saus tilsett litt fløte.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Brun saus til kjøttkaker

Ingredienser

5 dl sjy fra kjøttkakene
1 hakket løk
3 ss hvetemel utrørt i litt kaldt vann
1 ts salt
½ ts pepper
noen dråper sukkerkulør

Fremgangsmåte

Sil sjyen etter at du har trukket ferdig kjøttkakene, tilsett hakket løk og la det koke opp.

Tilsett meljevningen under omrøring til sausen er passe tykk.

La sausen koke 6-8 minutter. Smak til med salt og pepper. Tilsett noen dråper sukkerkulør til du får passe farge på sausen.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Foto: Matprat.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen