Lag en iskake av multene

Har du plukket litt ekstra multer i år, bør du prøve denne gode oppskriften på multeiskake med krokan.

Som nordlending og med en far fra Finnmark har jeg aldri helt skjønt hysteriet rundt multebærene.

Verd sin vekt i gull

Da jeg vokste opp, plukket vi kilovis av disse ettertraktete bærene og hadde multesyltetøy på frokostbordet også på hverdagene. Jeg har etter jeg ble voksen skjønt hvor heldig jeg faktisk har vært som har kunnet nyte disse herlige bærene akkurat når jeg følte for det.

Les mer om multer

Multebær kalles også «skogens gull». Den er oransje og smaker både søtt og syrlig. Navnet skogens gull kommer nok av at den er så vanskelig å finne samtidig som den kun er tilgjengelig en liten periode av året.

Ikke bare til juledesserten

De fleste bruker multebær i krem som dessert til julemiddagen og fryser derfor sitt «gull» ned i påvente av julefeiringen. Men om du har klart å skaffe deg et kilo eller to ekstra, anbefaler jeg deg å lage deg en iskake med krokan av deler av fangsten.

Prøv denne oppskriften med multer

Iskaker og ostekaker lages ofte med opphakket kjeks mikset med litt smør og presset til en flat bunn. Når man ikke blander noe annet i denne bunnen, kan den noen ganger virke litt tam og fantasiløs. Det blir lite tyggemotstand, og få kontraster i konsistens kan gjøre det hele nokså kjedelig. Ved å blande krokan i bunnen løser du dette elegant!

TIPS:  Krokan passer godt til kaker og desserter. Doble oppskriften og bevar hjemmelaget krokan til senere bruk.  Se flere kokketips

Ukens kake leveres hver torsdag av bakeglade Anne Brith Davidsen. Hun står bak kakebloggen villaperlesukker.no og ble nummer to i Hele Norge baker på TV3.

Les mer om Anne Brith her

Multeiskake med krokan

Antall porsjoner

12

Ingredienser

Krokan:
1 pk opphakket mandler (50 g)
1 dl sukker (100 g)
2 ss smør (25 g)

Bunn:
½ pk Gjende kjeks (150 g)
ca 130 g krokan (¾ av porsjonen ovenfor)
2-3 ss smeltet smør 

Multekrem:
200 g Philadelfiaost
200 g melis
1 pk kremfløte
3 dl multebær

Fremgangsmåte

Krokan:
Ha smør, sukker og mandler i en stekepanne og la dette smelte på medium varme. Pass på at det ikke brenner seg og at du har kontroll på varmen.

La alt smelte sammen og når fargen er lys brun og alt sukker er smeltet, heller du dette over på et bakepapir. Spre krokanen kjapt utover da den stivner nokså fort.

La krokanen avkjøles. Hold unna ¼ av krokanen til pynt.

Bunn:
Ha kjeks og ¾ av krokanen i en matprosessor og miks det hele til en jevn masse. Ha til slutt i det smeltete smøret og ha massen i en kakeform à 20 cm. Husk bakepapir nederst i formen. En kakeform med ring eller kun selv kakeringen anbefales da dette gjør det lett å lage kaken. Trykk massen godt ned slik at bunnen blir stødig. Men husk om du presser massen for hardt sammen, vil bunnen bli hard og dermed  vanskelig å skjære.

Multekrem:
Pisk melis og philadelphiaosten til en fin og glatt masse.

Pisk opp kremfløten til en myk krem. Rør sammen ostemassen med kremen og ha i multebærene.

Hell det hele i formen og sett den i fryseren. La stå i 3-4 timer.

Pynt før servering med litt multebær og strø til slutt litt krokan over det hele.

TIPS: Krokan passer godt til kaker og desserter. Doble oppskriften og bevar hjemmelaget krokan til senere bruk.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen