Dagens rett

Lag Hellstrøms favorittkjøttgryte

Sett av litt tid denne helga til å lage Eyvind Hellstrøms klassiske langstidskokte kjøttgryte. Oppskriften er enkel, men veldig god.

Denne oppskriften kommer fra kokeboka Hellstrøm Jr . som ble kåret til Beste norske kokebok i 2012. Den er derfor så enkel at også familiens yngste kan få den til. Eller voksne og barn kan lage den sammen.

Se våre andre gode oppskrifter på kjøttgryte

Her kan du registrere deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Kjøttgryte med potetmos

Antall porsjoner

4 - 6

Tilberedningstid

2 og en halv time

Ingredienser

1 kg høyrygg av okse, uten ben

Marinade:
2 gulrøtter
2 løk
2 purre
3 laurbærblad
1 kvist timian
3 hvitløkfedd
1 flaske rødvin, evt. halvparten oksekraft

2 ss hvetemel, valgfritt
1 ss tomatpuré

200 g sjampinjong
15 stjerneløk
200 g bacon

Smør og olje til steking
Salt og pepper
1 ss soyasaus

Hjemmelaget potetmos

Fremgangsmåte

Marinering:
Skjær kjøttet i terninger på 4 x 4 cm. Vask og skrell gulrøtter, purre og løk, og kutt grønnsakene opp i små terninger.

Legg dette i en form eller i en dobbelt plastpose, sammen med rødvin.

Knus tre hvitløkfedd med en hammer eller en kniv, legg feddene i marinaden sammen med laurbærbladene og timiankvisten. Dette skal marineres i ett døgn i kjøleskapet.

Tilberedning:
Når kjøttet er ferdig marinert, tar du det opp av marinaden og tørker kjøttet godt med kjøkkenpapir. Ta vare på marinaden.

Varm smør og olje i en panne.

Salte og pepre kjøttet og brun det i pannen. Gjør det i flere omganger. Det er viktig at kjøttet blir brunet på alle sider.

Legg det brunede kjøttet over i en jerngryte og strø over hvetemel. Bland godt med en tresleiv.

Tilsett marinaden med alle grønnsakene, laurbærbladene, timian og hvitløk og en spiseskje tomatpuré.

La dette koke under lokk på svak varme i 1½ time, du kan eventuelt sette hele kasserollen inn i ovnen på 180 grader. Ta en kjøttbit og sjekk om den er mør, er den seig, må kjøttet koke litt lenger.

Rens sopp og stjerneløk, ha på salt og pepper og brun dem i en panne med smør til de er gylne og fine. Skjær bacon i små biter og sprøstek i en varm panne.

Tilsett løk og sopp i gryta og la det koke i 15 minutter. Smak til med en spiseskje soyasaus.

Strø over sprøstekt bacon og litt hakket persille rett før servering. Server med hjemmelaget potetmos eller kokte poteter.

De beste gryterettene

Oppskriften er hentet fra Eyvind Hellstrøms nye kokebok Hellstrøm Jr - vinner i Beste norske kokebok 2012 .

Les mer om boken her

Sendt inn av

Foto: Stian Broch

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Potetmos

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

800 gram poteter (10–12 poteter)
Vann til koking
2 dl melk, varm
2 ss smør
Salt og pepper
Hakket persille eller gressløk

Fremgangsmåte

Vask og skrell potetene og skjær dem i mindre biter. Kok dem møre i usaltet vann.

Hell av vannet og damp potetene tørre.

Mos potetene med en rotmoser eller en gaffel i kjelen. Spe med varm melk og smør.

Smak til mosen med salt og pepper. Tilsett hakkede urter helt til slutt.

Flere spenstige potetretter

Oppskriften er hentet fra Eyvind Hellstrøms nye kokebok  Hellstrøm Jr - vinner i Beste norske kokebok 2012 .

Les mer om boken her

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen