Spis så ofte du orker

Den supersunne sommerkålen fortjener mer oppmerksomhet så sprø og sødmefylt som den er akkurat nå. Her er 10 oppskrifter du må prøve.

Dampet nykål med smeltet smør er vanvittig enkelt og tilsvarende godt. Men du har kanskje ikke lyst på det hver dag. Derimot bør du prøve nykål som salat, wok, vårrull, granité, energidrikk, stuing, i pastaretten eller på grillen.

Nykål eller sommerkål kan brukes til alt dette. Så fleksibel og medgjørlig på kjøkkenet er den at den kan spises hver dag. I tillegg er den veldig sunn.

Kål er den nye supermaten

Her er alle våre lekre oppskrifter med nykål

Foto: Synøve Dreyer

Nykål på grillen

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 nykål/sommerkål
2 ss nøytral olje
10 soltørkete tomater
salt og pepper
evt. friskhakkete urter

Fremgangsmåte

Skyll nykålen og skjær den i båter. Pensle kålbåtene med olje.

Legg kålen først på indirekte varme et par minutter og deretter direkte på grillristen.

Skjær tomatene i strimler og dryss over ved servering. Til slutt kan du drysse over finhakkete urter.

Tips:
Perfekt tilbehør til såvel grillet fisk og kjøtt av alle slag.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerruller

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 nykål/sommerkål
1 gulrot i strimler
1 gul paprika i strimler
100 g sukkererter - snittet
100 g bønnespirer
1 snittet rødløk
2 ss sesamolje
1 presset hvitløksfedd
2 dl teriyakisaus

Fremgangsmåte

Vask og rens alle grønnsakene.

Ta av de største bladene på nykålen og forvell dem i 1-2 minutter. Avkjøl. Disse skal brukes til rullene.

Skjær resten av kålen og de andre grønnsakene i strimler.

Varm opp oljen i en wok eller stekepanne med litt høye kanter og tilsett grønnsakene. Wok dem i 2-3 minutter.

Tilsett presset hvitløk, teriyakisaus og sesamfrø, og bland inn bønnespirer og frisk koriander til slutt.

Legg et par spiseskjeer med wokblandingen på hvert kålblad og pakk inn slik at de får vårrull-fasong.

Kålrullene kan serveres slik de er, f.eks. sammen med resten av woken, eller de kan serveres som tilbehør til middag. De kan også stekes i varm olje på hver side før servering.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fristende nykålsalat

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Salat:
1 nykål/sommerkål
2 gulrot
4 reddiker
4 grønn frisk asparges
1 bunt vårløk  

Vinaigrette med honning og sjalottløk:
3 ss dijonsennep
3 ss honning
2 finhakkete sjalottløk
2 finhakkete hvitløksfedd
¼ ts salt
¼ ts pepper
2½ dl olivenolje

Fremgangsmåte

Salat:
Skyll alle grønnsakene.

Skjær nykålen i strimler og resten av grønnsakene i tynne skiver (gjerne med "mandolin").

Dressing:
Bland alle ingrediensene til vinaigretten, unntatt oljen som skal pisket inn til slutt.

Hell dressingen over salaten rett før servering.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nykålsalat med erter, vårløk og byggris

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Salat:
1 nykål/sommerkål
100 g grønne erter
100 g byggris
1 bunt vårløk

Fransk sennepsdressing:
4 ts sennep
2 dl olivenolje
4 ss vineddik
½ ts grovmalt pepper
½ bunt hakket frisk kruspersille

Fremgangsmåte

Salat:
Kok byggrisen etter anvisningen på pakken. Avkjøl.

Forvell ertene raskt. Avkjøl.

Finsnitt kålen og vårløken.

Bland alt sammen.

Dressing:
Rør sammen sennep, vineddik, salt og pepper i en skål.

Visp inn olivenolje og tilsett hakket kruspersille til slutt.

Server nykålsalaten sammen med dressingen - enten over salaten eller i en skål for seg.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Wok med nykål, vårløk og fersken

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 nykål/sommerkål
150 g sukkererter
1 gul paprika
1 rød paprika
1 fersken eller nektarin
1 bunt vårløk
50 g bønnespirer
2 sjalottløk
1 ss sesamfrø

Woksaus:
1 dl eplejuice
1 ss honning
1 ss hvitvinseddik
1 båt hvitløk - finhakket
1 finhakket rød chili
1 ss finrevet frisk ingefær
1 ts potetmel
¼ ts salt
finrevet skall og saft av ½ lime

Fremgangsmåte

Lag woksausen først. Bland juice, honning, eddik, hvitløk og potetmel i en kjele og kok opp under omrøring.

Smak til med salt, limesaft og finrevet limeskall. Vask grønnsakene og ferskenen.

Del sukkererter i to og finhakk sjalottløken. Del nykål i båter og fjern den grove stilken. Skjær deretter kålen i strimler.

Del ferskenen i tynne båter og paprikaene i strimler.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nykålsalat med quinoa og granateple

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

1 nykål/sommerkål
1 bunt vårløk
1 granateple
2 ss hakket frisk koriander
100 g quinoa
saften av 1 lime
pepper

Fremgangsmåte

Skyll quinoaen og kok den som anvist på pakken, gjerne i vann tilsatt buljong. Avkjøl og rist kornene fra hverandre f.eks. med en gaffel.

Skyll kål og vårløk og finsnitt dem.

Del granateplet ved å skjære et snitt rundt skallet diagonalt (NB. Bare i skallet). Brekk granateplet i biter og plukk ut kjernene.

Finhakk koriander.

Bland alle ingrediensene sammen, men spar noen granateplekjerner til pynt.

Press limesaft over salaten og litt nykvernet pepper.

Tips:
Denne salaten smaker veldig godt ved siden av spekemat, røykt fisk eller rester av kyllingmiddagen.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kremet nykålsalat med tagliatelle

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Salat:
1 nykål, sommerkål
100 g tagliatelle
2 ss hakket frisk kruspersille
1 bunt vårløk

Dressing:
6 ss kesam mager, 1 %
2 ss lettmajones
1 ts dijonsennep
1 ss sitronsaft
1 båt hvitløk - hakket

Fremgangsmåte

Kok tagliatelle som anvist på pakken. Avkjøl. Du kan gjerne bruke en annen pasta.

Skjær nykål i brede strimler og dypp dem i kokende vann. Avkjøl.

Finhakk vårløk og kruspersille.

Bland ingrediensene til dressingen og bland alt sammen til en kremet salat.

Stek grønnsakene raskt på sterk varme i en wokpanne eller i en dyp stekepanne. Rør om hele tiden.

Slå den ferdige woksausen over og bland alt rask sammen i woken.

Tips:
Denne salaten kan brukes på et koldtbord, serveres til spekemat, til røykt fisk eller til pølser.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Granité med nykål, eple og ingefær

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

150 g sukker
2 dl vann
1 stilk stilkselleri (stangselleri)
2 grønt eple
½ nykål/sommerkål
1 ts revet frisk ingefær

Fremgangsmåte

Kok sukkerlake av vann og sukker. Avkjøl den.

Rens og skjær frukt og grønnsaker i biter, tilsett ingefæren og press det til juice i en juicemaskin.

Smak juicen til med sukkerlake, og hell det i en vid form. Sett formen i fryseren.

Ta formen ut etter en time og skrap løs isen som har dannet seg med en gaffel.

Fortsett å gjøre dette hver halve time til alt har fryst. Bruk gjerne alarm, så du ikke glemmer tiden.

Ved servering: La formen med graniteen stå ca. 20 minutter på kjøkkenbenken før du legger noen skjeer i kalde serveringsglass.

Pynt f.eks. med et mynteblad. Server straks.

Tips:
Har du ikke juicemaskin, så kan du bruke en blender. Graniteen får da en litt annen konsistens, men er like god.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grønn juice

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

1 stilk stilkselleri (stangselleri)
2 grønne epler
½ nykål/sommerkål

Fremgangsmåte

Skjær stilksellerien, epler og nykål i biter som passer juicemaskinen din.

Bruk en juicemaskin og press gjennom frukt- og grønnsakbitene.

Fyll et glass med isbiter og hell juicen i glasset. Pynt gjerne som på bildet.

Tips:
Nypresset juice taper seg raskt næringsmessig og bør drikkes umiddelbart. Lag derfor ikke mer juice enn nødvendig.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sommerkålstuing

Antall porsjoner

2-4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 nykål/sommerkål
1 l vann
2 ts salt
4 ss smør
4 ss hvetemel
4 dl kraft fra koking av kålen
2 dl melk
¼ ts malt muskat
smak til med salt og pepper

Fremgangsmåte

Del kålen i litt store terninger og kok den i vann og salt i ca. 10 minutter til den er mør helt  gjennom.

Smelt smør i en kjele og tilsett melet.

Spe med kokekraft fra kålen og melk, til du får en litt tykk hvit saus. La sausen koke i ca. 5 minutter under omrøring. Smak til med muskat, salt og pepper.

Tilsett den kokte kålen og bland den godt inn i sausen.

Tips:
Server nylaget kålstuing f.eks. til kjøttkaker, pølseretter eller retter av røkt kjøtt.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen