Dagens rett

Unionsoppløsningsmeny

I dag er det 100 år siden unionen med svenskene ble oppløst. Dette feirer vi med en tre-retters meny der du får forslag til flere for- og hovedretter.

Selvsagt er det lansert en vin i forbindelse med unionsoppløsningen: Unionsoppløsningen 100 År Ch. Vessières 2003 (47709) er dessuten en svært god vin, og passer godt til flere av rettene vi anbefaler i anledning dagen.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.
 
Forrett fisk:

Råmarinerte kamskjell med urtesalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

6 stk kamskjell /10 haneskjell

Marinade:
1 finhakket sjalottløk
½ ts finhakket hvitløk
½ ts finhakket rød chili
1 stk lime
½ dl god olivenolje
1 ss valnøttolje
½ salt og litt pepper
frisk koriander
friske urter f. eks dill, persille og koriander
salater f. eks lollo rosso, ruccola eller crispie

Fremgangsmåte

Kamskjellene åpnes og renses. Bare den hvite muskelen benyttes. Rogn/melke kan tas vare på og brukes i andre retter. Legges i kaldt vann i 15 minutter, tørkes på kjøkkenpapir. Settes kjølig til den skal brukes.

Marinade
Chilien has i en skål sammen med sjalottløk og hvitløk. Det grønne limeskallet raspes av, over i samme skål som sjalottløk, hvitløk og chili. Press lime og ha limejuice, olivenolje og nøtteolje sammen med løk- og chiliblandingen. Smakes til med salt, pepper og frisk koriander.

Urtesalat
Et utvalg av salat og friske urter renses, skylles godt og legges på kjøkkenpapir som trekker vann. Kamskjellmusklene skjæres i tynne skiver og fordeles på hver tallerken. Drypp litt marinade over kamskjellene og bruk resten over salaten. Anrett salaten på hver tallerken. Kvern litt sort pepper over kamskjellene rett før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forrett kjøtt:

Kald aspargessalat med spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

2 bunter grønn asparges
vann og salt til koking
basilikum
Aspargesvinaigrette:
4-5 kokte asparges
saften av ½ sitron
ca 1 dl olivenolje
salt og pepper
1 ss finhakket bladpersille

Fremgangsmåte

Skrell den nederste delen av aspargesen. Kok aspargesen knapt mør i lettsaltet vann. Avkjøl den raskt i kaldt vann.
 
Kjør 4-5 asparges i food processor sammen med sitronsaft og olivenolje til fin mos. Smak til med salt, pepper og persille.
 
Skjær resten av aspargesen i pene biter og vend dem i dressingen.

Legg alt på fat og garner med rikelig frisk basilikum. Server salaten til spekeskinke.

Denne salaten smaker godt både på koldtbord og salat på tur.

Sendt inn av

Foto: Per Alfsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett fisk:

Breiflabb piccata med stekesjy

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Beregn ca. 180 g Breiflabb filét pr. person - deles opp i 2 x 90 gr stykker pr. pers

Hvetemel
Lett pisket egg
Revet parmesan ost
Litt hakket blad persille
Salt og nykvernet pepper
Klaret smør

Stekesjy:
6 ss brunet smør
1 ts hakket hvitløk
salt og nykvernet pepper
4 ss sitronjuice
2 ss bladpersille skåret i julienne

Salat:
2 stk hjertesalat delt i 4 båter
olje til steking
salt
pepper
litt hakket bladpersille

Fremgangsmåte

Filétstykkene vendes i melet. Lag en blanding av egg, reven parmesan, salt, pepper og hakket persille. Dypp fisken i blandingen og stek den på medium varme i klaret smør.

Stekesjy:
Smelt smøret forsiktig og hell av det klarede smøret, brun det i en kjele og tilsett de andre ingrediensene i den rekkefølge som de står oppført.

Salaten:
Varm oljen i pannen. Stek hjertesalatbåtene raskt i oljen. Smak til med salt og pepper, og server med persille.

Servér gjerne med pasta eller saltbakte poteter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hovedrett kjøtt:

Tournedos av storfe indrefilet med friske grønnsaker, potet Anna, og rødvinssaus

Antall porsjoner

2

Ingredienser

350-400 g indrefilet av storfe
4 skiver bacon
1 ts salt
2 ts nykvernet pepper
1 ss olivenolje
1 ts smør

Assorterte grønnsaker etter smak og tilgang (se i fremgangsmåte for tips)

400 g poteter
50 g smør
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

Rødvinssaus:
3 ss smør /margarin
1 sjalottløk eller 1 liten løk
1 båt hvitløk
2 ss hvetemel
3 dl kraft /buljong
3½ dl rødvin (alkoholfri går bra)
1 ts salt
½ ts timian
¼ ts grovmalt pepper
2 ts ripsgelé
2 ss smør

Fremgangsmåte

Indrefileten skjæres i fine biffer på ca 180-200 gram. Rundt hver biff legger du en (eller to) skiver bacon, alt etter størrelse. Fest gjerne disse med en tannpirker eller lignende. Krydre med salt og pepper. Stek biffene i panne, med litt olje, først i ca 2 minutter på den ene siden, to minutter på den andre siden. La biffene hvile noen minutter, før du tar dem over på svak varme igjen, i et par minutter til på hver side, før du igjen hviler dem før servering.

Grønnsaker vaskes, renses og kokes. Her velger du det som det måtte være tilgang på i din nærbutikk. F. eks. gulrot, fersk småløk, nepe, brokkoli, blomkål etc.

Poteter:
Smelt smøret i en kjele. Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem så i tynne skiver på ca 2 mm. Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak  i ovnen på 180 grader i ca 1 time, til potetene er møre gjennom. Når potetene er ferdige, tas de ut av ovnen og snues ut av formen. Anrett på tallerken med kjøttet og grønnsakene.

Rødvinssaus:
Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt uten at det blir farge. Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter. Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dessert:

Jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1 kurv jordbær (gjerne mer hvis dere er veldig glade i de røde søte)
50 g hvit sjokolade
50 g pinjekjerner
1 liten potte mynte
1½ dl sukkerlake (1 dl vann og ½ dl sukker)
2-3 ss sitronsaft
Nykvernet svart pepper

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl sukkerlaken.

Ha sjokolade, pinjekjerner, mynte, sukkerlake og sitronsaft i en blender (eller bruk stavmikser og bolle) og kjør til grov pestokonsistens.

Skyll og rens jordbærene og kutt dem i tynne skiver. Fordel skivene utover et serveringsfat eller fire tallerkener.

Legg litt pesto oppå hver skive og kvern til slutt svart pepper over.

Jordbæroppskrifter til å bli vill av finner du her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Min Kokebok
Visste du at du nå kan legge alle dine gode oppskrifter ut på nettet? I Apéritifs tjeneste; Min Kokebok kan du opprette din egen profil der du samler alle de gode oppskriftene du har liggende i skap og skuffer hjemme. Har du tilgang på nett, ja da har du tilgang til dine oppskrifter - 24 timer i døgnet - uansett hvor du befinner deg.

Let etter dine nye favorittoppskrifter blant de flere tusen oppskrifter du finner hos Apéritif.

Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Har du allerede registrert deg, kan du logge deg inn her .

Dagens rett på MMS
Skriv Dagens og send til 2004 , og du mottar Dagens rett fra mandag til fredag. Tjenesten koster 5 kroner pr oppskrift.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Dagens stop og sender til 2004 .

Forsiden akkurat nå

Til toppen