Ajvar
etkjokken.com

Ajvar

Ajvar er en paprikadipp eller -saus som du kan bruke i mange forskjellige sammenhenger.

Fremgangsmåte

Oppskriften gir ca. 1 lite glass.

  1. Sett ovnen på 250 grader, over- og undervarme.
  2. Fordel hel paprika, aubergine og hvitløksfedd (med skallet på) på et bakepapir på en ovnsplate. Sett i ovnen og stek til både paprika og aubergine er brente på utsiden, helt myke og har kollapset, 30-40 minutter for hvitløk og søtpaprika og inntil en times tid for aubergine og vanlig paprika. Vend minst en gang underveis. Ta ut hvitløksfeddene samtidig med paprikaen.
  3. Ha paprikaen i en bolle og dekk med clingfilm eller tett lokk. Etter 15-20 minutter, ta av paprikaskinnet og paprikainnmaten med hendene. Ta gjerne bort de hvite strengene om du orker, de kan være litt bitre så da får du en mer delikat og finere smak. Ikke bli fristet til å rense paprikaen under rennende vann, da mister du mye smak.
  4. Når auberginen er kald nok, skrap ut innmaten og kast skinnet. Skjær noen kutt på tvers, så unngår du lange auberginestrenger i sluttresultatet. Gjør det samme med hvitløk.
  5. Ha paprikakjøtt, auberginekjøtt, hvitløk, sukker, sitronsaft og olivenolje i en bolle og bland sammen med en stavmikser eller liknende til den har en konsistens du liker; jeg liker min ganske grov. Smak til med salt og pepper og evt. mer sitronsaft eller sukker. Holder noen dager i en ren, tett beholder i kjøleskap. Dekker du toppen med litt olivenolje holder den enda lenger.

Prøv å lage biff-sandwich med ajvar

Denne bulgarske peppergryta er også god med ajvar

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av etkjokken.com

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her