Du vil bli overrasket over disse vinene

Disse naturlig framstilte sørspanske vinene kommer fra det som er Europas høyeste vinmarker. Derfor er de også i en klasse for seg.

Spansk pinot noir, kan det være noe godt, tenker du kanskje. Og det er lett å være enig i at Spania ikke akkurat har briljert på denne vinfronten, men det er altså før de bortgjemte vinmarkene i Sierra de la Contraviesa, i Alpujarra, ikke langt fra Granada, kom på markedet. Ved 1368 meter over havet er det altså mulig å dyrke noen av de minst varmekjære druene som finnes, og med veldig godt resultat.

El Pino Rojo 2012 er en lekkerbisken. Modne elegant pinotkarakter, integrert sødme, frisk syre og god jordsmonnskarakter.  

Salvaje Blanco 2014 er laget av sauvignon blanc – druen som blant annet forbindes med Sancerre – og er derfor svært aromatisk, men helt annerledes enn stilen som oppnås i Frankrike. Den er svært kjøttfull i frukten og med ganske høy alkohol, men uten at det er plagsomt. Bare en stor og god munnfull.

V de Valenzuela 2014 er laget av den lokale hvitvinsdruen vigiriega. En spennende vin med stor konsentrasjon og veldig god frukt.

Brut Nature 2012 er en knusktørr musserende utgave av samme drue som også er et veldig godt alternativ til champagne.

Med Varetúo 2013 nærmer vi oss mer det som forventes fra Spania, for her er druen tempranillo.

Samtlige viner har klar «naturvinkarakter». For de hvite innebærer det et tanninlignende bitt siden de får gjære med skallene, akkurat slik rødvin lages, en metode som sikrer bedre struktur og ikke minst lagringspreg. Dette er viner som bør helles i karaffel. De trenger en del luft, både for å åpne seg og for å runde av litt av bitterpreget som kan kjennes i ettersmaken.

Samtlige er virkelig flotte matviner – og i god naturvinånd er de laget helt uten svovel og heller ikke med noen moderne hjelpemidler som temperaturkontroll i vinkjelleren. Ingen stabilisering eller klaring. Kun en lett filtrering før flasketapping.

Produsenten Manuel Valenzuela er en pioner innen spansk naturvinframstilling siden han startet så tidlig som 1979 da han kom over denne eiendommen langt inne i det andalusiske fjellandskapet.

Manuel Valenzuela.
Manuel Valenzuela.

 

I denne fattige delen av Spania har aldri kjemikalier vært tatt i bruk.

Det finnes flere som har oppdaget denne delen av Spania

Kryssforurensning som er en utfordring for mange som driver naturlig, er det derfor liten fare for – det er nesten ingen naboer i mils omkrets.

Manuel gis også æren for å ha reddet den før nevnte druen vigiriega som stod i fare for å bli utryddet.

Denne redningsaksjonen har også satt spor etter seg

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Barranco Oscuro El Pino Rojo 2012

Produsent:
Barranco Oscuro
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Spania
Område:
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
672001
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Barranco Oscuro Salvaje Blanco 2014

Produsent:
Barranco Oscuro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.75l
Land:
Spania
Område:
Øvrige
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
3597601
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Barranco Oscuro V de Valenzuela 2014

Produsent:
Barranco Oscuro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.75l
Land:
Spania
Område:
Øvrige
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
3606701
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Barranco Oscuro Brut Nature 2012

Produsent:
Barranco Oscuro
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Spania
Område:
Pris:
249,90 kr
Varenummer:
267301
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Barranco Oscuro Varetúo 2013

Produsent:
Barranco Oscuro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.75l
Land:
Spania
Område:
Øvrige
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
3559901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Barranco Oscuro Rubaiyat 2009

Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.75l
Land:
Spania
Område:
Pris:
299,90 kr
Varenummer:
267001
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen