Fest av en osterest

Rydder du i kjøleskapet og finner en rest av Edamerosten du kjøpte til jul kan vi love deg mye godt å bruke den til som eksempelvis gratenger, paier, sauser og supper. Når Apéritif supplerer med vinforslag, kan du nesten lage fest av en rest.

Osterester blir det også, og ikke aller minst av den røde Edamerosten som vi selvsagt har hatt på julebordet. Å fryse hele ostestykker anbefales ikke, den får ikke den samme konsistensen etter et opphold i fryseren. Bedre er det hvis den er revet, da kan den med fordel brukes i ulike varme retter. Har du kjøpt en ekstra Edamer til jul som du ikke har åpnet, blir den bare bedre hvis du glemmer den i kjøleskapet noen måneder. Du kan enkelt lage din egen årgangs-Edamer.

Hvis det er rester av annen hvit ost du vil bruke opp, kan den erstatte Edamerosten. Her får du forslag til ulike retter med ost som kan varme i vinterkulda og selvfølgelig drikkeforslag til.

Ostepai med salat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

Paideig:
2 ½ dl hvetemel
100 g smør
2-3 ss vann 3 egg
2 ½ dl lettmelk
200 g revet Edamerost eller annen revet ost
½ ts salt
1 krm nymalt pepper

Salat:
1 ss olje
1 ss vann
1 ss balsamicoeddik
1 krm salt
½ krm nymalt pepper
1 rød paprika
2 stilker selleri
50 g blandet salat, blant annet ruccola
vårløk, finsnittet
sherrytomater
tynne skiver spekeskinke eller annen spekemat

Fremgangsmåte

Paiform, gjerne med løs kant, 22 - 24 cm i diameter.
I stekeovnen: 200 °C, ca. 10 minutter forsteking, og ytterligere 20 minutter for hele paien.

Bland smør og mel, gjerne i food processor, til en grynet masse. Tilsett vann og arbeid deigen raskt sammen. Trykk deigen ut i en form, prikk den med gaffel og la den stå og hvile i kjøleskap ca. 30 minutter.
Forstek paiskallet ca. 10 minutter. Visp sammen egg, melk, ost, salt og pepper. Hell osteblandingen i paiskallet og stek paien ferdig, ca. 20 miutter.

Bland ingrediensene til dressingen, vann, eddik og olje sammen med salt og pepper.

Rens og skjær paprikaen i strimler, sellerien i biter, og finsnitt vårløken. Del tomatene i to. Grovstrimle salaten og strø den på paien, den kan serveres lun eller kald. Legg det andre oppå og drypp dressingen over. Rull sammen skinkeskivene og legg dem på oppå salaten rett før servering.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Smuldrepai med ost og skinke

Antall porsjoner

4

Ingredienser

150 g røkt lammelår, røkt skinke eller bog
300 g broccoli eller rester av blandede grønnsaker
4 egg
2 ½ dl matlagingsfløte
1 dl melk
2 dl revet Edamerost eller annen ost
½ ts salt
2 krm pepper

Smuldredeig:
2 dl hvetemel
50 g smør
1 ss vann

Fremgangsmåte

Paiform, 24 cm i diameter.
I stekeovnen: 200 °C, 15 minutter med eggestanden, ytterligere 20 minutter med smuldrepaien.

Skjær det røkte kjøttet i terninger. Del broccolien i biter og kok dem knapt møre i lettsaltet vann, eller bruk rester av kokte grønnsaker. Legg kjøttet og grønnsakene i smurt form. Visp sammen egg, fløte, melk, ost, salt og pepper. Hell blandingen over kjøtt/grønnsakene og stek midt i ovnen. Smuldre smøret i melet slik at det blir en grynet masse. Tilsett vannet og arbeid det raskt sammen til en smuldret deig. Strø deigen over det øvrige i paiformen og stek ferdig.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskefilet med ostesaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

500 g fiskefilet, torsk eller sei
½ ts salt
nykvernet pepper
1 ss strøkavring
25 g smør

Saus:
2 ss hvetemel
2 ½ dl melk
25 g smør
100 g revet Edamer eller annen revet ost
½ ts salt
pepper

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. ½ time.

Bland mel og melk i en kjele til en klumpefri blanding, tilsett smør. Rør om mens sausen koker opp og la sausen koke et par minutter. Skjær osten i terninger, og varm sausen igjen slik at osten smelter. Smak til med salt og pepper.

Skjær fiskefiletene i porsjonsstykker og legg dem i en smurt, ildfast form. Dryss på salt og pepper. Fordel sausen over fisken. Dryss over strøkavring, fordel smørklatter hist og her og stek retten.
 
Kokte poteter og revne gulrøtter smaker godt til.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostesaus med ulik smak

Ingredienser

3 dl lettmelk
1 ss hvetemel
salt
nykvernet pepper
2 dl revet Edamerost, eller annen revet ost

Smakstilsetning:
Strimlet røkt laks
Rester av lettkokte grønnsaker
Smuldret, stekt bacon

Fremgangsmåte

Rør ut 1 dl melk med hvetemelet og ha i resten av melken. Kok opp under omrøring og la det koke ca. 2 minutter. Rør ned ønsket smakstilsetning. Smak til med salt og pepper og rør i osten til slutt slik at den smelter. Kokte poteter er godt til.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kjøttpudding med ost og løk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 ss strøkavring
1 ½ ts salt
pepper
2 dl melk
400 g kjøttdeig
3 ss hakket løk
1 ts provencekrydder
150 g Edamer, i terninger
4 tomater
1 ts provencekrydder

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. 1 time

Bland strøkavring, salt og pepper med melk i en bolle. La det stå ca. 10 minutter. Tilsett kjøttdeig, løk og krydder og rør det godt sammen. Ha i osteterningene. La alt hvile tildekket og kjølig i ca. ½ time. Formes til et lite brød og legg det i en litt stor ildfast, smurt form. Etter ca. 40 minutter legger du delte tomater i formen ved siden av kjøttbrødet. Tomatene er delt i to og drysset med provencekrydder.
 
Smaker godet med grovt brød eller kokte poteter til

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ostenøtter

Antall porsjoner

40

Ingredienser

Små, salte og gode. Passer godt til suppe.
150 g revet Edamer eller annen ost
100 g smør
½ dl (25 g) hasselnøtter
3 dl hvetemel
½ ts bakepulver
1 ss vann

2 ss hakkede hasselnøtter til garnering

Fremgangsmåte

I stekeovnen: 200 °C, ca. 12 minutter

Skjær ost og smør i biter. Hakk nøttene grovt i food processoren. Ha i de øvrige ingrediensene. Bland alt sammen til en deig. Rull ut deigen til to lange remser. La dem ligge kjølig ca. 1 time. Skjær rullene i biter, ca. 40 stk., dypp snittflaten i de hakkede nøttene. Sett dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Stek kakene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen