Ha godteriene på lur til halloween

Hvis du vil slippe å finne hagen din full av toalettpapir, eller bli utsatt for andre røverstreker, bør du ha litt godteri på lur.

Når du åpner døren dukker det opp barn kledd i uhyggelige kostymer, med rop om «trick-or-treat, trick-or-treat, give us something good to eat».

Selve dagen er ikke før den 31. oktober, men feiringen blir som oftest holdt den siste lørdagen i oktober.

Keltisk tradisjon

Å feire halloween er forholdsvis nytt i Norge, men det ser ut til at den yngre generasjon har tatt den til seg. Halloween er opprinnelig en gammel keltisk tradisjon som markerer avslutningen av sommeren.

Kelterne feiret og takket for høsten ved å ofre mat til gudene. Maten ble innsamlet ved at folk gikk fra dør til dør og bad om offergaver.

Se alle de gode gresskaroppskriftene her

På kvelden ble det tent bål på et høydedrag hvoretter maten de hadde samlet inn ble brent og dermed ofret. Bålet skulle også sørge for å holde onde ånder på avstand.

I følge folketroen var hekser og gjenferd ute denne kvelden, og det var viktig å skremme vekk de gyselige skikkelsene. For at de skulle få full effekt av dette kledde de seg ut for ytterligere å beskytte seg mot de onde åndene.

Stort i USA

Skotske og irske immigranter tok feiringen med seg til USA, der halloween har fått skikkelig fotfeste. Der kalles dagen All-Saints eller All-Hallows Day (Eve).

Se video av hvordan du lager gresskarlykter

Halloween er en sammentrekning av All-Hallows-Eve. Dagene har en særlig magisk stemning i folketroen; dagene hvor de døde berører de levendes verden.

I USA er halloween et eneste stort karneval med okkulte og spøkelsesaktige undertoner. Kostymene skal være uhyggelige, og du treffer fort noen vampyrer og hekser i løpet av kvelden.

Skumle tips

Utendørs dekoreres det ofte med uthullede gresskar fylt med stearinlys slik at folk vet at du er forberedt.

Selvfølgelig får du tips av oss på noen skumle ting du kan lage selv til denne nifse kvelden.

Les mer om Halloween her

Blodig popcorn til halloween

Ingredienser

Popcorn
Smør
Rød konditorfarge
 
Salt eller sukker

Fremgangsmåte

Smelt smør sammen med rød kondirtorfarge, mengde etter hvor rødt man vil det skal bli.
 
Når det røde smøret er smeltet tilsettes popcornet som vanlig.
 
Salte eller sukre etter smak.

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Nifse spøkelsesben

Ingredienser

1 porsjon med marengs (klikk)
Kakaopulver

Fremgangsmåte

Pisk eggehviter og sukker stivt som til marengs (se egen oppskrift ).
 
Ha marengsrøren i en sprøytepose og lag til store ben. Tørk marengsen ved 100 grader i 1 - 2 timer. Desto større ben du lager, desto lenger tid tar det å tørke.
 
De ferdige benene kan legges oppå en seng av mørk kakao (jord), eller hva med å la de stikke ut av en kurv eller kiste.
 

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fluesopp (halloween)

Ingredienser

Egg Tomater Majones

Fremgangsmåte

Skjær toppen av hardkokte egg. Del tomater i to og ta ut innholdet.
 
Tomaten festes på egget med litt majones slik at det ser ut som en sopphatt. Pynt med majonesprikker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Blodsprengte øyne (Halloween)

Ingredienser

Egg
Kremost
Fylte grønne oliven
Ketchup

Fremgangsmåte

Del et hardkokt egg på lengden og ta bort eggulen. Fyll hullet med kremost eksempelvis Philadelphia, og jevn ut overflaten best mulig.
 
Trykk inn en grønn oliven med rødt fyll. Dypp en tannpirker i ketchup og tegn linjer i osten.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Glaserte epler til halloween

Antall porsjoner

5 stk

Ingredienser

5 røde epler
250 g sukker
1 dl vann
3 ss eplecidereddik

Fremgangsmåte

Kok opp sukker og vann uten lokk. Skum av og tilsett eddik. Kok sukkerlaken til den blir sirupsaktig.

Ta knekkprøven: Drypp skaftet på en treskje, e.l. i sukkerlaken, dypp skaftet ned i kaldt vann. Laken som sitter på skaftet skal være så stivt at det laken knekker.

Fjern stilk og blomst på eplene og stikk dem på en lang pinne. Rull eplene rundt i sukkerlaken. Sett pinnene i f.eks. en stor potet til laken stivner.

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Muggpasta (Halloween)

Ingredienser

2 ss smør
3 ss hvetemel
ca ½ liter helmelk
200 gr gorgonzola
1 ss crème fraîche
 
Pasta
Sprøstekt bacon

Fremgangsmåte

Lag en hvit saus av smør og hvetemel. Smelt smøret over svak varme og rør inn hvetemelet. Spe med melk til passe tykkelse.
 
Ha i gorgonzolaen, og la den smelte over svak varme. Tilsett 1 ss creme fraiche før servering, og pynt med sprøstekte skiver av bacon.
 
Passer best med spagetti, og serverer du den til barna under Halloween kan du jo kalle spagettien for kokte ormer meg muggsaus.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gresskarpai

Ingredienser

Paideig:
200 g margarin eller smør
6 dl hvetemel
½ dl vann

Fyll:
1 kg gresskar
1 gul løk
1 ss curry
1 ss olivenolje
1 ts salt
2 dl vann
3 dl revet cheddar

Fremgangsmåte

Bland ingrediensene - gjerne i en food processor. La deigen hvile kaldt i 30 min.
 
Trykk eller kjevl ut deigen i en langpanne. Forstek paiskallet midt i ovnen på 225°C, i ca 10 min.
 
Skav ut kjøttet av gresskaret og fjern kjerner. Skrell og hakk løken. La curryen frese i oljen og ha i løken som skal bli myk. Tilsett vann og salt før du har opp i gresskarkjøttet. Det hele koker til det er mørt (ca 15 min) før det avkjøles.
 
Mos deretter blandingen i foodprocessor. Gresskarblandingen fordeles i paiskallet og osten strøs over.
 
Stekes ved 225°C, ca 15 min.

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ormebrød

Ingredienser

50 g gjær
ca. 5 dl vann
3 ss olje
1 ts salt
3 dl sammalt kornblanding
6-7 dl hvetemel
nellikspiker og evt. gulrot

Fremgangsmåte

Smuldre gjæren i bakebollen og tilsett salt. Blandes lett til gjæren smelter. Tilsett lunkent vann og olje og bland det lett. Ha det grove melet i blandingen, og jobb deretter inn hvetemelet til en smidig men ganske løs deig. La deigen heve i ca 45 min.

Ta deigen over på et melet underlag og jobb den lett sammen. Tilsett mer mel hvis nødvendig.

Del deigen i biter som rulles ut til ca. 50 cm lange lengder som formes til spiraler med runde ender som hoder. Legg brødene på en bakeplate kledd med bakepapir, og la det være plass til etterheving. Dekorer med nellikspiker til øyne og evt gulrotstrimler til tunge.

Stekes ved 200 grader midt i ovnen ca. 20 min.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Isbombe a`la Halloween

Ingredienser

100 g pecannøtter eller valnøtter
100 g mørk sjokolade
20 marshmellows
2 liter sjokoladeis
1 liter sorbet eks.appelsin eller mango

Fremgangsmåte

Grovhakk nøtter, sjokolade og marshmellows. Rør sjokoladeisen myk og bland i nøtter og sjokolade. Kle en stor rund bolle innvendig med plastfolie. Legg sorbet i bunnen og rundt kantene. Fyll på med sjokoladeisen. Settes i fryseren til det stivner. Vend isbomben på et fat, og trekk av plastfolien. Ta en kniv og skjær ut til øyne, nese og munn med tenner til dekorasjon. La stå i kjøleskap i ca ½ time før servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Edderkopper av sjokolade

Antall porsjoner

18

Ingredienser

Lag en porsjon kokosboller av:
100 g smør
1 dl sukker
ca. 1 ½ dl havregryn
½ dl kakao
1 ss vaniljesukker

Fremgangsmåte

Rull dem i ca. 2 dl kokos. Klipp ut edderkoppben av lakrissnøre, ca. 4-6 ben pr. kokosbolle. Fest dem i "edderkoppen", og bruk evt. grønn kakepyntgele til øyne. La stå kaldt til servering.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen