Drikke
Imponerende rødviner fra Nord-Spania

Imponerende rødviner fra Nord-Spania

Galicia er mer enn leskende hvitviner av druen albariño. Rødvinene fra Ribeira Sacra og Ribeiro setter spor etter seg.
13 Mars 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Dominio do Bibei Lacima 2010 (11100)er en av de beste spanske rødvinene jeg har smakt på lenge. Rett og slett fantastisk med nydelig frukt og mineralpreg. En strålende matvin og et veldig godt kjøp.

Denne og andre gode viner kan du smake i Oslo neste tirsdag

Dens lillebror Dominio do Bibei Lalama 2010 (59595)finnes for øvrig i mange polutsalg og er vel verd å prøve ut.

Gamle vinstokker

Begge er laget av druen mencia som har fått en velfortjent renessanse, spesielt fra området Bierzo.

Nysgjerrig på Bierzo? Prøv noen andre viner derfra

Men denne vinen kommer fra det enda mindre kjente området Riberia Sacra i Galicia. Eller nærmere bestemt underområdet Quiroga-Bibei. Den er laget av druer fra svært gamle vinstokker, opp mot 100 år.

Biodynamisk filosofi

I kombinasjon med biodynamiske prinsipper henter vinmakeren Laura Lorenzo ut potensialet i disse plantene, hvilket kjennes igjen på smaken.

Hva gjør gamle vinstokker for kvaliteten?

Galicia som ligger i det nordvestlige Spania og er mest kjent for sine hvitviner primært av druen albariño, har mye annet godt på lur.

Som vinene til Luis Rodríguez fra naboen Ribeiro.

Spesielt utvalgte druer

Her er det imidlertid helt andre druer som gjelder. Og til dels helt ukjente som brancellao, caiño longo, ferrol og caiño redondo. Det er ingrediensene i både Rodrigues Vazquez A Torna dos Pasás 2010 (12142)og Rodrigues Vazquez A Torna dos Pasás Escolma 2009 (12143).

Se om du finner druene i drueleksikonet

Forskjellen på de to er ikke veldig stor, den dyreste har lengre tid i fat og føles litt rikere og åpnere i frukten. Escolma betyr utvelgelse og er dermed laget av vingårdens beste druer.

Luis er en bitteliten produsent med bare 5 hektar vinmarker fordelt på et drøyt trettitalls bittesmå parseller, hvilket forteller en del om topografien i området. Ribeiro har fått navnet sitt fra ordet for elvebredd på spansk, og elven er Miño (Minho på portugisisk).

Granitt i Ribeiro

Vinmarkene befinner seg ved alt fra nedre del av skråningene ned mot elven til opp mot 400 m.o.h. i det omkringliggende åslandskapet. Mineralkarakteren i vinene kommer fra det granittholdige sandjordsmonnet.

Disse vinene kommer også fra granittjordsmonn

Fra samme produsent kommer to hvitviner som er mer i tråd med hva vi forventer fra Galicia og særlig Rias Baixas. Dog er det treixadura og ikke albariño som er hoveddrue i Riberio. En drue som når den er hoveddrue er avhengig av en seriøs produsent for å bidra med virkelig god karakter.

Mer maritim påvirkning

I Ribeiro som er litt tørrere enn Rias Baixas, kommer den bedre til sin rett. Hvilket både Rodriguez Vazquez Viña de Martiín Os Pasás 2011 (12140)og Rodrigues Vazquez Viña de Martín Escolma 2009 (12141)er gode bevis på. Begge vinene er langt kraftigere enn det vi er vant med fra Rias Baixas. Og Escolmas lengre fatmodning gir den en burgunderaktig stil som stiller krav til matfølget.

Denne spanske vinen har også burgunderkarakter

At to nabodistrikter har så like navn er kilde til forvirring, og forskjellene er ikke store, men likevel viktige for den resulterende vinstilen. Ribeiro ligger litt nærmere kysten enn Ribeira Sacra og har derfor litt høyere årlig nedbør, og er en tanke mer påvirket av Atlanterhavet.

Skifer i Sacra

Tilnavnet «sacra» har sistnevnte fått siden det i området finnes i alt 18 klostre. Det var de utilgjengelige og trange dalene som i sin tid tiltrakk munkene, og dette er forhold som også drueplantene setter pris på.

Topografien gjør at sola varmer godt, men takket være den samme produseres ganske sterke vinder som bidrar til å ventilere vinmarkene og holde friskheten i druene oppe. Jordsmonnet i Riberia Sacra er avleiringsjord over skifer som gjør at mencia gir så gode resultater som v den fra Dominio do Bibei.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir fra denne Burgund-utposten i 2022-årgang smaker knallgodt

Selv på regionalnivå er kvaliteten topp, og her får du sågar god valuta for pengene, noe som er sjeldent fra Burgund i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her