Burgund på spansk

Denne spanske hvitvinen er imponerende på flere måter.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Ossian 2010 (91406) er en unik vin. En spansk hvitvin som smaker som en vellaget burgunder på godt nivå er sjelden kost. Ikke er den laget av chardonnay heller, men derimot av verdejo. En drue som først i de siste årene har fått den oppmerksomheten den fortjener.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Økologisk
Men Ossian er ikke bare en verdejovin. Den henter nemlig sine verdejo-druer fra planter som er mellom 100 og mer enn 200 år gamle. Takket være det sandholdige jordsmonnet i Rueda kom aldri vinlusa hit. Og takket være lokale entusiaster som Ismael Gozalo som med sin dypt forankrete økologiske filosofi ønsker å vise verden hvilket potensial som ligger i disse urgamle plantene.

Burgundinspirert
Vi må heller ikke glemme Javier Zaccagnini som også står bak Aalto 2007 (91407) fra Aalto , en av Ribera del Dueros fremste bodegaer. De startet Ossian-prosjektet i 2005, med franske Pierre Milleman som vinmaker. Hans erfaring fra Burgund har altså satt klare preg på den endelige vinen.

Gjæringsprosessen som for øvrig kun utnytter naturgjær, foregår ikke uventet i fransk eik, både barrique og fat på 500 og 600 liter, hvorav 40 prosent nye. Og selvsagt fra de beste tønnemakerne. Vinen forblir i fatene i ni måneder.

Sist til å høste
Men råvaren er aller viktigst. De til sammen 30 hektar med vinmarker (15 egne, og 15 leide) ligger mellom 840 og 930 m.o.h. i nærheten av Nieva, et par mil nord for Segovia. Den store forskjellen mellom dag- og nattetemperatur er ideell for hvitvinsdruer. Dette forholdet forlenger vekstsesongen, og Rueda er blant de siste av vinområdene til å starte innhøstningen.

Verdejo-klonen som vokser i Nieva er en annen enn i det øvrige Rueda. Samtidig er det sandholdige mineralrike jordsmonnet på leirgrunn, som dominerer i Ossians vinmarker, ideelt for hvitvinsdruer. Enkelte parseller har skifer i grunnen og det setter et ekstra sterkt mineralpreg på den endelige vinen.

Bærer alkoholen godt
2008 er et ideelt hvitvinsår i Rueda siden våren var fuktig og sommeren veldig tørr, men med moderate temperaturer. Den fenoliske modningen i druene skjedde raskere enn dannelsen av sukker. Dette sørget for en ekstra sen innhøstning. Først fra 14. oktober var druene klare til å plukkes. Ossian 2008 holder 14 prosent alkohol men på grunn av den store konsentrasjonen og gode naturlige syren, er alkoholen godt integrert.
 
OBS! Ossian 2008 er på vei inn til lager og er klar for salg fredag 11. mars 2011.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Ossian 2010

Produsent:
Bod. Aalto
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
257,90 kr
Varenummer:
91406
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Aalto 2007

Produsent:
Bod. Aalto
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Castilla y León
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
91407
85 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen