Meksikansk cochinita pibil
Foto: Todd Patterson

Meksikansk cochinita pibil

Dette er en ekte meksikansk klassiker. Den er så langt unna fredagstacoen du kan komme, og så meksikansk som en rett kan bli. Her er oppskriften.

Fremgangsmåte

Det som gjør denne retten så spesiell er achiotepastaen som er laget av annattofrø. En ingrediens som stammer fra mayakulturen og som brukes mye i matretter på Yucatan-halvøya. Siden har dette naturlige fargestoffet spredd seg over hele verden og er ansvarlig for rødfargen i det meste av rød cheddar i dag. 

  1. Ha de rensete tørkete chiliene i en bolle. Tilsett kokende vann slik at de dekker. La trekke til pepperen er myk. Hvis du ikke bruker hel tørket chili, men chiliflak, kan du droppe dette steget. Men da må du halvere mengden siden guajillo er en ganske så mild chilitype (som fargemessig ser ut som en daddel).
  2. Varm opp oljen i en stor panne og ha svinekjøttet i, stek gjerne i to omganger hvis pannen ikke har plass til alt. Krydre med litt salt og pepper. Kjøttet skal bli pent brunt på alle sider. Ha kjøttet over i en gryte med lokk. Sett stekeovnen på 180 grader.
  3. Hell bløtevannet av guajillochiliene og ha den sammen med appelsinjuice, eddik, hvitløk og achiotepasta i en blender og kjør til massen er jevn. Du kan også bruke stavmikser.
  4. Hell massen over kjøttet. Fordel godt og sett på lokket. Set gryten inn i ovnen og la stå i minst 3 timer, gjerne lengre. Kjøttet skal være så gjennomstekt at det lett lar seg dele med en gaffel.
  5. Ta kjøttet opp av gryten.
  6. Legg ris på et serveringsfat, fordel kjøttet over og hell til slutt sausen fra gryta på toppen.

Tips:
For ekstra het opplevelse kan du servere med din egen hjemmelagete habanerosaus.

Her har du over 30 andre meksikanske retter

Du bør absolutt prøve denne oppskriften på en margarita med achiote

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her