Lussekatter
Melk.no

Lussekatter

Du kan ikke feire Lucia uten Lussekatter. De baker du først og fremst til Luciadagen 13. desember. De er så gode at du kan lage så mange at du kan spise dem i hele måneden.

Fremgangsmåte

  1. Smelt smøret og tilsett melken. Væsken skal være ca. 37 grader. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken.
  2. Tilsett resten av væsken, egget, safranen (evt. gurkemeie) og sukker. Rør godt slik at sukkeret og safranen løser seg opp. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.
  3. Rør inn mel, salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av litt mel til utbaking.
  4. Dekk bakebollen med plast eller et klede og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted.

    Form deigen til lussekatter eller andre former (se nedenfor), og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir.

    Etterhev under plast eller klede i ca. 15-20 minutter.

    Pensle med egg og pynt med rosiner. Stek baksten lys gylden. I stekeovnen ved 225 grader i 8-10 minutter. På varmluft 200 grader i 8-10 minutter.

     Tips: Bruker du gurkemeie får du den fine gulfargen, men ikke safransmaken.

  5.   Variasjoner på lussekatter:
  6. • Lussekatter: Trill tynne pølser og form dem som en S, en lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
  7. • Gullvogn: Trill fem pølser og rull dem sammen til boller. Plassér dem med én i midten og fire boller pent fordelt rundt. Legg en rosin midt i hver og du har en gullvogn.
  8. • Prestens hår: Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende - prestens hår (pasjefasong)
  9. • Kirkeport: lages ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin.
  10. • Lilje: lager du ved å legge en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

    Flere oppskrifter på julekonfekt og julegodter du kan lage selv

    Dette er de syv slagene du skal bake til jul

    Lucia-feiring med lussekatter

    Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

    Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

    Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

    Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Melk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her