Lutefisk med klassisk tilbehør
Foto: Roger Fredericks - EFF

Lutefisk med klassisk tilbehør

Slik tilbereder du lutefisk med klassisk tilbehør som ertestuing, bacon og gode poteter som de fra Ringerike.

Fremgangsmåte

  1. Vi anbefaler å koke lutefisken uten vann i stekeovnspanne.
  2. Sett stekeovnen på 200 grader.
  3. Legg fisken i en ovnspanne eller ildfast fat med skinnsiden ned.
  4. Dryss salt over lutefisken. Dekk med lokk eller aluminiumsfolie. Settes i ovn ca. 40 minutter ved 200 grader. Fisken er ferdig når den lett flaker seg.
  5. Skjær baconet i terninger og stek det på svak varme så fettet får smelte og baconet bli sprøtt.

Ertestuingen: La ertene ligge i vann natten over. Kok dem møre i nytt vann, nok vann til at det dekker ertene.

  1. Lag en jevning av melk og hvetemel (ha melken i et syltetøyglass, ha i melet, sett på lokket og rist godt).
  2. Rør inn jevningen og la stuingen koke 5-6 minutter. Smak til med salt.

Servering av lutefisk:
Server lutefisken rykende varm på varme tallerkener med grønn ertestuing, nykokte poteter og baconfett med sprøstekte baconterninger. Sett grovt salt, pepperkvern og sennep på bordet.

Alternative tilbehør:
Baconterninger/-fett kan erstattes med ribbefett, smeltet smør, eggesmør, kaldt smør eller hvit saus. Noen vil ha lefse, flatbrød, sennep/sennepspulver, brunost og/eller sirup til lutefisken.

Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk

Slik koker du lutefisk perfekt

Ekte eller uekte lutefisk?

Slik bruker du lutefiskrestene

Verdens beste ertestuing til lutefisken

Dette drikker du til lutefisk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Norges sjømatråd

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her