Fjorden Baby!

Pakk en stor kurv med en eller flere av rettene du finner oppskrifter på her.

På varme sommerdager er det ingen ting som slår å dra ut på fjorden eller tilbringe kvelden i strandkanten.

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er ferie. Et lite utvalg dip-varianter får du også tips til. Du finner selvsagt flere oppskrifter på dip i kokeboka vår.
 
 

Tapenade fra Provence

Ingredienser

100 g sorte oliven
100 g kapers
½ ss sennep (helst Dijon)
1 dl ekstra jomfruolivenolje
2 cl cognac
friskkvernet pepper

Fremgangsmåte

Ta stenene ut av oliven. Knus olivenkjøttet i en morter sammen med 100 g kapers og sennep. Når mosen er blitt til en jevn masse, tilsettes 1 dl olivenolje, 2 cl cognac og rikelig friskkvernet pepper. Massen røres godt sammen. Bør hvile kaldt minst en time. Tapenaden serveres f.eks. på ristet brød med sorte oliven og friske selleristilker til. Kan også smøres på små skiver friskt brød og varmes i ovnen før servering - velegnet til aperitiff.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kreolske reker

Ingredienser

4 ss olje
12-15 okra, skrelt og med endene skåret av
2 store finhakkede løk
1 grønn paprika finhakket
2 stilker bladselleri i skiver
1 fedd hvitløk, finhakket
2 bokser hermetiserte tomater
2 laubærblad
nykvernet pepper
¼ ts cayennepepper
saften av 1 sitron
1 ss worchestershiresauce
350 g kokte reker

Fremgangsmåte

Varm oljen i en tykkbunnet gryte og fres okraene i 10 min. Ta dem opp med en hullsleiv. Tilsett løk, paprika, selleri, og la det mykne ca 5 min. Tilsett tomatene med saft, laubærblad, krydder og okra. La blandingen trekke i 30 min. Tilsett sitronsaft og worchestershiresauce og kok opp. Ha i rekene, og la det varmes opp. Retten skal ikke jevnes da okraene utskiller stivelse. Serveres med ris og godt brød.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laksepaté med limedressing

Ingredienser

600 g frisk spinat
3 liter vann
4 ts grovt salt
700 g fersk laksefilet uten skinn
¼ liter fløte
1 egg
1½ ts lime saft
1/8 ts cayenne pepper
1½ dl creme fraiche
1½ dl creme fraiche
friskkvernet pepper

Fremgangsmåte

Laksepaté:
Skjær de groveste stilkene av spinatbladene og skyll dem grundig. La spinatbladene trekke i 3 liter kokende vann tilsatt 2 ts salt i ca 1min. Hell dem i en sil og trykk lett for å frigjøre dem for vann. Fjern eventuelle ben fra laksefileten. Skjær et stykke av den tykkeste delen på fileten (ca 24 cm), så det passer til en ovnfast form (ca 1,5 l). Skjær resten av fileten i terninger. Ha fløte, egg, lakseterninger, 1.5 ts salt og cayennepepper i en foodprocessor, som kjøres ved hurtig hastighet i ca 30 sek., farsen skal være sammenhengende. Smør formen. legg lagvis - og i nevnte rekkefølge - laksefarse, spinatblad, lakseterninger, spinatblad og laksefarse, bank formen lett mot bordplaten, slik at massen fordeler seg jevnt, og du unngår luft i patéen. Dekk formen med aluminiumsfolie og bak patéen midt i ovnen i ca 1 time og 10 min. ved 150 grader. Patéen settes deretter tildekket til avkjøling i kjøleskap i 12-24 timer.

Limedressing:
Smak crème fraiche til med limesaft, ½ ts salt og pepper. Sett dressingen tildekket i kjøleskap i minst ½ time. Rør den opp innen servering. Pyntes med limebåter og sitronmelisse.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kald agurkssalat med kylling og spinat

Ingredienser

2 agurker
Frisk spinat
6 vårløk
1 avokado
150 g kokt kylling
8 skiver god bacon
5 ss majones
50 g soltørket tomat
2 ss kapers
sitronsaft
muskatplomme
4 ss olivenolje
1 ss hvitvinseddik
2 ts sennep
1 fedd hvitløk

Fremgangsmåte

Skrell agurken. Skjær skrellet i fine terninger. Skjær agurken i tynne skiver. Dryss med salt og la dryppe av i ca. 30 minutter i en sikt. Anrett agurkskivene på 6 tallerkener. Kvern hvit pepper over. Hakk soltørkede tomater, kapers og det hvite fra vårløken fint. Skjær osten i fine terninger. Hakk løktoppen meget fint. Del avokadoen, ta kjøttet ut og skjær det i terninger.

Pisk olivenolje, sennep, eddik og hvitløk sammen til en god dressing. Smak til med muskatnøtt, salt og pepper. Vend spinaten i dressingen med kylling, avokado, halvdelen av den hakkede vårløken (og -topp) og agurkskrell etter lyst. Fordel lag i lag med sprø bacon, midt på tallerkener. Dryss agurkskrell omkring. Rør majones sammen med tomat og kapers. Smak til med sitronsaft. Rør resten av den hakkede vårløken i. Fordel på agurkskivene, rundt kyllingsalaten.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinerte lammespyd med ristede grønnsaker

Ingredienser

500 g lammekjøtt, kølle eller bog

Marinade:
½ dl olje
1 ss sitronsaft
1 ts timian
1 laubærblad
1 kvist rosmarin
salt og pepper

Ristede grønnsaker:
4 tomater
1 rød paprika
1 grønn paprika
3 løk
2 squash
1 aubergine
olje til steking
salt og pepper
rosmarin

Fremgangsmåte

Lammespyd: Skjær kjøttet i passende stykker. Bland olje med krydder og hell det over kjøttet. La det marineres i ca ½ time. Vendes nå og da. Træ på grillspyd som har vært lagt til bløt, og stekes på grillen i ca 6-8 minutter på hver side. Spydene kan også stekes under grillen i stekeovnen.

Ristede grønnsaker: Rens grønnsakene. Skjær tomatene i båter, løk og paprika i strimler og squash i skiver. Skrell auberginen og skjær den i skiver. Varm 3-4 ss olje i en gryte til det begynner å ryke lett. Ha i aubergine og squash og la det frese til de har fått en lett gylden farge. Tilsett resten av grønnsakene og rør om. Dryss med salt og pepper og demp varmen. La grønnsakene småkoke i ca 10-12 minutter, under tilsyn.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Canadiske spareribs

Ingredienser

8-12 spareribs
margarin
salt og pepper
1-2 løk
3 dl sukker
1½ dl eddik
4 dl ketchup
evt. soya saus

Fremgangsmåte

Legg kjøttstykkene i en smurt ildfast form, og krydre med salt og pepper Sett dem i forvarmet ovn ved 200 grader i ca. ½ time. Skjær løken i båter. Rør sukker, eddik, tomatketchup og soya sammen. Hell løk og sukkerblandingen over kjøttet og stek videre i 40-60 min. ved 200 grader til kjøttet er gjennomstekt.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Cajun Fried Chicken Strips

Ingredienser

6 kyllingbryst uten skinn (i strimler)

Cajun Spice Mix
60 g paprikapulver
30 g sort pepper
1-2 ss cayenne pepper
2 ss hvitløkspulver
2 ss løkpulver

Alt blandes godt.

Melblanding:
175 g hvetemel
2 ss cajun spice mix
2 ts merian
1 ts salvie
1 ½ ts salt
¼ ts pepper

Melkeblanding:
1 egg
¼ liter melk
3 ss fløte

Fremgangsmåte

Kyllingstrimlene legges i melkeblandingen i ca. 10 min. Ta de opp og rist melken av. Strimlene vendes deretter i melblandingen og stekes i olje, evt. i frityr.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grilletmarinert paprika

Ingredienser

Fremgangsmåte

Vask paprikaen, og legg de i ildfast form som settes i ovnen under kraftig varme, evt. grill til de får sortbrune flekker. Ta deretter formen ut av ovnen, og legg paprikaen i en pose av plast, som lukkes godt. La ligge til de er avkjølt. Skinnet løsner nå lett, og er enkelt å trekke av med en skarp kniv. Skjær paprikaen i båter og mariner dem i olivenolje. Smaksettes evt. med knust hvitløk, oliven, kapers, basilikum osv.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Poteter som i Rioja

Ingredienser

500 g poteter
100 g chorizo eller annen pølse med paprika
2 fedd hvitløk
½ løk
olivenolje
1 laubærblad
paprika
salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell potetene og skjær dem i stykker på størrelse med store fedd hvitløk. Hell olivenolje i bunnen av en sauterpanne. Hakk løk og hvitløk, skjær pølsen i skiver, og sauter det hele i oljen. Ha i poteter og 1 laurbærblad. Dryss med litt paprika. Krydre med salt og pepper og hell vann på, så det dekker halvt. La retten trekke i 20-30 min. til potetene er møre, uten å være kokt i hjel, og til væsken er tyknet. La gjerne retten trekke 15 minutter før servering.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Aïoli

Ingredienser

6 fedd hvitløk
1 eggeplomme
4 dl olivenolje
saften av ½ sitron
salt og pepper

Fremgangsmåte

Hvitløksfeddene skrelles og knuses. Tilsett eggeplomme og salt. Oljen tilsettes litt etter litt, i en tynn stråle, under stadig omrøring. Smakes til med saft fra sitronen.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salsa av mango, agurk og tørket aprikos

Ingredienser

1 mango
½ agurk
3 løk
1 avokado
1 bunt mynte
1 bunt koriander
5 lime, saften av disse
3 ss sukker
6 tørket aprikos, (legges i bløt)
Chili

Fremgangsmåte

Skrap kjernene ut av agurken. Skjær agurkkjøttet i små terninger, salt dem lett og la terningene dryppe av 30 min i en sikt. Skjær mango, aprikos, løk og avokado i fine terninger. Hakk chili meget fint (mengden avpasses styrken). Hakk mynte og koriander fint. Bland det hele sammen. Smak til med salt, sukker, limesaft og chili. Serveres til stekt kjøtt eller fisk.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Barbecue Hot-Sauce

Ingredienser

2 ss tomatketchup
1 ss brunt sukker
1 ss olivenolje
2 ts balsamico eddik
1 ts 7% eddik
1 fedd hvitløk

Krydder:
jalapeno pulver
paprikapulver
malt ingefær
malt koriander
salt & pepper

Fremgangsmåte

Ovennevnte mengder er kun ca. angivelser. Sausen skal smakes til for å få de rette forhold. Vær oppmerksom på, at smaken forsterkes hvis sausen får lov til å hvile ca. 1 time innen den brukes. Tomatketchup, Olivenolje og eddik røres sammen til en ensartet masse. Hvitløken presses i og brunt sukker tilsettes. Bruk gjerne en foodprocessor ved blanding. Krydder tilsettes i det styrkeforhold man er vant til å bruke, men prøv deg gjerne frem ut i fra 1 ts chili og 1 ts paprika, samt en knivspiss ingefær og koriander.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Guacamole - Mexicansk Avocado dip

Ingredienser

2 velmodne avokadoer
3 ss sitron eller lime saft
1 ss olje
2 ss meget finhakket løk
½ finhakket paprika
2 flådde tomater
1 fedd hvitløk
2 dråper tabasco
nykvernet pepper
1 knivspiss koriander
1 ts salt

Fremgangsmåte

Del avokadoen i to, og fjern kjernen. Skrap ut kjøttet, og mos det med en gaffel. Rør straks inn sitron- eller Limesaften, for å hindre at avokadokjøttet mørkner. Tilsett øvrige ingredienser. Settes tildekket og kaldt til servering.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hellfire Biscuits

Ingredienser

250 g hvetemel
1 ss finsnittet sterk eller mild grønn chili
1 ss finsnittet rød paprika
2 ss finsnittet vårløk
1½ ts cajun spice mix
1 ss bakepulver
½ ts salt
60 ml vegetabilsk olje
175 ml melk

Fremgangsmåte

Bland mel, urter, krydder, bakepulver og salt. Tilsett olje og melk, og elt deigen godt i mixer. Ettersom deigen er relativt løs, legges den på bakeplate med skje. Stekes ved 230 grader i ca. 20 min., eller inntil kjeksen har fått en gylden farge.

Serveres til Cajun fried chiken strips.

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Foto: Astrid Hals & Ragge Strand

Forsiden akkurat nå

Det beste krydderet er salt

Ørjan Dahl Olafsen lager «gull av gråstein» på Kvarøy Saltsyderi. Av så å si helt gratis råvarer dukket ideen om Polarsalt opp, og resultatet er et fingersalt i verdensklasse. Kritthvitt og et uttrykk for det rene vannet i havet her ved Polarsirkelen. Les hele saken

Til toppen