Mat
Indisk krydret og mildt

Indisk krydret og mildt

Tittelen er ingen motsetning, indisk mat behøver ikke være sterk, hvis du ennå ikke har erfart det. Bare intenst og rikt. Og da kan du også servere vin til uten at den blir overkjørt av maten.
Aase E. Jacobsen
08 Februar 2002 - 01:01

Det indiske kjøkken er noe av det mest spennende på denne jord, et kjøkken som blir mer utfordrende jo mer du prøver å få oversikt over det. Utrolig rikt og nyansert med masser av aromatiske kryddere som vi nordboere normalt bare bruker i julematen. Ikke én indisk oppskrift er lik, hver familie og hver landsby synes å ha sin vri på klassiske retter, som denne ukens høydepunkt, lam korma. De fleste er i alle fall enige om at lam korma skal være relativt mild og ha en kremaktig konsistens i tillegg til fyldig kryddersmak.

Korma betegner tilberedningsmetoden, kjøtt stekt i gryte, og kommer fra mughalenes kjøkken. Mughalene (mogulene) var muslimer som invaderte først Nord-India i 1526 og etter hvert hele landet i perioden frem til britene i 1857 avsatte den siste mughalherskeren. I denne lange perioden fikk deres matvaner stor innflytelse på det indiske kjøkken, som vi ser spor av i dag. De tok med seg krydder, tørket frukt og nøtter fra nord (dagens Afghanistan) som i kombinasjon med melk (yoghurt og fløte) og kokosmelk er kjennetegn for mughal-kjøkkenet.

Lam korma lages derfor ofte med kokosmelk i stedet for yoghurt, som i oppskriften vi bruker her. Og alt er like "riktig". Det viktigste er at smaken blir god. Og det kan vi love deg! Når lammekjøtt får syde med masse deilig krydder i halvannen time, viser det seg fra sin beste side.

Denne harmoniske retten er mer enn klar for vin som drikkefølge. For den er ikke sterk, bare intens og en fin introduksjon til det indiske kjøkken, også fordi den er lett å lage. Yoghurt, krydder og nøtter leder oss inn på den hvite sti til tross for at det er rødt kjøtt i gryta. Men det må være en rund vin med mye tropisk fruktsødme, gjerne litt fatkrydder, som også har balansert friskhet.  

Derfor går vi til den sørlige halvkule, til australske Jeanneret Chasing the Sun, en morsom vin med mye tropisk frukt og fat, rund med behagelig friskhet. 

Californiske Wente Morning Fog Chardonnay er en ren chardonnaystil med noe smørpreg, men også god friskhet. Den smelter helt sammen med maten, og er derfor rimelig perfekt.

God match til lommeboken 

Den aller mest krydrede druen er gewürztraminer. Mens noen ikke klarer det intense rose- og litchipreget som kjennetegner denne druen, blir andre blank i øynene. Problemet med enkelte viner av denne druen er manglende friskhet. Og til lam korma trengs noe, om ikke altfor mye syrer. Trimbach Gewürztraminer har akkurat nok av alt til å være en god partner til lammet. Frisk og krydret med det umiskjennelige rose- og litchipreget i så vel duft som smak.

Til kjøtt vil nok mange foretrekke rødvin. Krydderintensiteten setter sine begrensninger i og med at vinen må være saftig og frisk i bærpreget, men uten tørre tanniner enten de kommer fra fat eller drueskall. Den rimelige portugiseren  Portada Caladoc Tinta Roriz gjør en langt bedre figur sammen med maten enn uten. Det litt kunstige fatkrydderet i smaken som kommer frem når du smaker vinen uten mat, balanserer veldig godt med krydderet i retten og det friske bærpreget blir dominerende. En god match som også passer lommeboken. 

Legger du på noen kroner, er søritalienske Pasqua Primitivo Salento fra Pasqua den matchen vår lammerett har ventet på. Masse bærsødme i duften, kjøttfulle moreller og kirsebær samt mørke skogsbær. Rundt anslag, fin bærfylde og -sødme, god stofflighet, noe tanniner mot slutten men de er svært avrundete, ettersmaken er deilig med sjokolade, mørke bær og kaffe. Meget harmonisk og innsmigrende sammen med lam korma.

Lam korma indisk

Lam korma indisk

Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i terninger. Smelt smøret eller oljen i en stor steikepanne og fres ingefær, chili, løken og hvitløken til den blir blank og myk. Tilsett alle krydrene og fres videre i ett minutt.

Tilsett kjøttet og rør rundt mens det steikes slik at krydderet blir godt blandet med kjøttet og at kjøttet blir pent brunt. Rør inn yoghurt og salt. Legg på lokk og skru ned varmen slik at det småkoker. La det koke i ca. 1 ½ time. Tilsett sitronsaft og cashewnøttene og la koke videre i 10-15 minutter.

Server med et dryss av frisk koriander samt basmatiris og naanbrød som du får kjøpt nybakt i mange butikker, eller de krydrete variantene som kommer som halvstekt. Grønnsaker er også godt til som smørdampet broccoli.

Mange supre oppskrifter med lam finner du her

Har du lyst til å lage en annen indisk rett så se her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Naanbrød baker du selv

Naanbrød baker du selv

Fremgangsmåte

  1. Bland gjær, lunken melk og sukker, sett til side på et lunt sted til det begynner å skumme.
  2. Bland mel, bakepulver og salt på en bakeplate eller i en stor bakebolle. Lag en grop i midten og tilsett gjærblandingen, melken, yoghurten, egg og klaret smør.
  3. Bland alle ingrediensene godt. Kna deigen godt.
  4. Dekk bollen med plast eller et tett lokk og la stå til den er hevet til dobbel størrelse. Varm ovnen til 200 grader.
  5. Arbeid deigen på et melet underlag. Del opp i store boller og kjevle hver enkelt til 25x15 cm størrelse og 3 med mer tykk.
  6. Dryss over koriander og løkfrø (fås kjøpt i asiatiske/indiske butikker, er små, svarte og trekantete) hvis du får tak i . Steik i 10-12 minutter.

Titps:
Bakes vanligvis i tandooriovn men vanlig steikeovn går også fint, forskjellen er at overflaten blir ikke så hardt stekt som for original naan.

Har du lyst til å bake et annet brød, finner du oppskriftene her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her