Julemat

Prøv noe nytt med lutefisken - eller restene?

Her får du oppskriftene du trenger.

 

Lefse med lutefisk og mango

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

4-8 lefser (tortilla, lefse eller lompe)
200-300 g renset kokt lutefisk
rømme, cottage cheese, kesam el kremost
1 dl mango i terninger
1/4 ts sterkt eller røykt paprikapulver
frisk saft fra 1/2 lime
1 pk friske spirer, bønner, brokkoli, alfa el. a.

Fremgangsmåte

Lutefiskrestene bør være romtempererte. Del opp i flak. Smør rømme, cottage cheese, kesam el. kremost på lefsene. Fordel mango og lutefisk. Dryss over paprika og dypp over lime. Topp med friske skudd. 

Tips:
I stedet for mango kan du bruke finhakkete epler eller rester av ertepure, moste gulrøtter eller andre rester du måtte ha for hånden. 

Sendt inn av

Foto: LauriPatterson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Snack på en lutefiskrest

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

10 minutter

Ingredienser

300-400 g renset kokt lutefisk
2-4 chorizopølser beregnet for steking
1 pk selskapserter eller 1 pk kokte grønne erter
1/2 finhakkfet rødløk
1/2 lime
friske urter, som koriander

Fremgangsmåte

Varm opp rensete lutefiskrester. 

Om du bruker fryste selskapserter, kok opp lettsaltet vann. Tilsett ertene, la trekke i noen minuttter. Hell i dørslag og la dryppe fra seg. 

Bruker du ferdig kokte erter, ha i dørslag og la dryppe av seg.

Kutt chorizopølser i små terninger. Stek med middels sterk varme. Bland inn finhakket rødløk. Ha i ertene. Klem over litt friskpresset lime. 

Servering:
Fordel erte/chorizoblandingen på tallerkener. Deretter lutefisken. Pynt gjerne med friske urter.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lutefisksufflé

Antall porsjoner

2-3

Ingredienser

300-500 g renset kokt lutefisk
3 ss hvetemel
50 g smør
3 dl kokende melk
½ ts salt
¼ ts malt muskatnøtt
1/8 ts malt svart pepper
4 eggeplommer
5 eggehviter
½ ts salt
salt og pepper
50 g bacon

Fremgangsmåte

Smelt smøret og rør melet raskt ut i det til du har en tykk grøt. Fortsett å røre mens du lar den koke i to minutter uten at jevningen blir brun.

Tilsett den kokende melken under kraftig røring. Tilsett salt, pepper og muskat. La koke videre i to minutter under stadig omrøring.

Ta kjelen av platen, la avkjøles noe og pisk inn eggeplommene en og en. Sett til avkjøling.

Pisk eggehvitene stive sammen med saltet. Røres forsiktig (brettes) inn i den kalde sausen. Fordel sausen over fisken som er renset og lagt i en smurt ildfast form (minst 1½ liter), og stek den ved 200 grader på nederste rille i 40 minutter.

Stek bacon sprøtt og legg det på et kjøkkenpapir. Dryss over suffléen før servering.

Server med en salat av blandet grønt samt cherrytomater i båter og en vinaigrette av 4 deler valnøttølje og 1 del sherryeddik samt litt salt og pepper.

Flere gode lutefiskoppskrifter finner du her

Les om hva du skal drikke til denne retten her

Sendt inn av

Foto: Eksportutvalget for fisk

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Liten ertesuppe med lutefisk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 sjalottløk, i skiver
1 ss smør
2 dl tørr hvitvin
200 g erter, frosne grønne
2 dl fløte
Salt
300 g lutefisk
Grovsalt
200 g persillerot
1 ½ dl melk
1 ss smør
1 ts salt

Eventuelt trøffeolje

Fremgangsmåte

Fres sjalottløk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til halvparten.

Tilsett erter og kok opp. Kjør i en mikser med fløte. Smak til med salt. Varmes opp ved servering.

Om du ikke bruker rester:

Strø godt med salt på lutefisken. La fisken stå i romtemperatur i 30-40 min. Saltet trekker væske ut av fisken og gjør den fastere.

Bak i ovnen på 180 grader i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hvis du bruker vifte bør den være ferdig etter 10-12 min. Avkjøl noe og plukk fisken fra hverandre. Fjern skinn og bein.

Skrell persillerot og kutt i biter. Kok helt mør i vann. Sil av vannet og kjør til puré med melk og smør. Smak til med salt.

Ha en skje med persillerotpuré i fire dype skåler. Legg på noen biter med lutefisk og hell over den varme ertesuppa.

Drypp eventuelt over noen dråper trøffelolje.

Flere lutefiskoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Jarle Nyttingnes

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen