Nyttårsaftens festmeny

Vi serverer deg en komplett festmeny med 13 oppskrifter å velge blant - som alltid får du gode drikkeforslag til.
Redaksjonen
31 Desember 2007 - 02:00

Årets største festdag fortjener like lekre retter - nedenfor får du et knippe deilige retter å velge mellom.
 
God mat fortjener så klart godt drikke, og alle rettene nedenfor kommer selvfølgelig med drikkeforslag. Du kan også se alle høytidens tester her.
 
Vi i Apéritif ønsker deg og dine et riktig Godt Nytt År!
 
Nederst på siden finner du en lenke hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Amuse bouche (appetittvekker):

Liten ertesuppe med lutefisk

Liten ertesuppe med lutefisk

Fremgangsmåte

  1. Fres sjalottløk i smør. Tilsett hvitvin og kok inn til halvparten.
  2. Tilsett erter og kok opp. Kjør i en mikser med fløte. Smak til med salt. Varmes opp ved servering.
  3. Om du ikke bruker rester:
  4. Strø godt med salt på lutefisken. La fisken stå i romtemperatur i 30-40 min. Saltet trekker væske ut av fisken og gjør den fastere.
  5. Bak i ovnen på 180 grader i en langpanne dekket med aluminiumsfolie. Hvis du bruker vifte bør den være ferdig etter 10-12 min.
  6. Avkjøl noe og plukk fisken fra hverandre. Fjern skinn og bein.
  7. Skrell persillerot og kutt i biter. Kok helt mør i vann. Sil av vannet og kjør til puré med melk og smør. Smak til med salt.
  8. Ha en skje med persillerotpuré i fire dype skåler. Legg på noen biter med lutefisk og hell over den varme ertesuppa.
  9. Drypp eventuelt over noen dråper trøffelolje.

Nyttårsaftens store festmeny

Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk

Slik koker du lutefisk perfekt

Gode lutefiskoppskrifter

Dette drikker du til lutefisk

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Råmarinerte østers med bringebær og marinert pære

Råmarinerte østers med bringebær og marinert pære

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen limeskall, appelsinskall, limesaft og olje. Smak til med salt og pepper. Ta noen bringebær og knus dem i marinaden.
  2. Bland sammen pæreterninger med mynte og honning.
  3. Åpne østersen og ta dem ut. Legg dem i marinaden i 3 min.
  4. Ha litt pæreterninger i østersskallene med 1-2 østers oppi hver. Pynt med bringbær og mynte. Servér med en gang.

Kast østers som ikke lukter av friskt hav.

Her finner du flere oppskrifter med østers

Mange gode oppskrifter med skalldyr

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Pepperristet kongekrabbe på hvitløkstoast med avokadopuré, mango og laksekaviar

Pepperristet kongekrabbe på hvitløkstoast med avokadopuré, mango og laksekaviar

Fremgangsmåte

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Lakseconfit med rødvinskokt småløk og safrankrem

Lakseconfit med rødvinskokt småløk og safrankrem

Fremgangsmåte

  1. Ha løk, vin, sukker og anis i en kjele og kok sakte under lokk i 20 min. Ta av lokket og kok inn væsken.
  2. Ha salt og pepper på laksen, 4 biter. Varm opp fettet og legg i laurbærblad og timian.
  3. Legg i laksen og kok forsiktig på maks 80 grader til laksen har en temperatur på 55 grader. Steketermometer anbefales.
  4. Bland safran med sitronsaft. Pisk crème fraîche luftig og ha i safransaften.
  5. Pynt retten med friske urter.

Nyttårsaftens store festmeny

De beste oppskriftene med laks

Mange gode oppskrifter med skalldyr

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Gravet reinsdyrkjøtt med skogsbærkrem og pickles

Gravet reinsdyrkjøtt med skogsbærkrem og pickles

Fremgangsmåte

  1. Renskjær kjøttet for fett og hinner. Bland salt, sukker og krydder og vend kjøttet i blandingen.
  2. Legg kjøttet på fat med kant og dekk det med folie og plast. Sett det kaldt i 4-5 døgn. Vend det et par ganger i døgnet.
  3. Servering: Skrap bort krydderet og skjær fileten i tynne skiver før den serveres.
  4. Bland sammen yoghurt og skogsbær.
  5. Servér med pickles, urtesalat og skogsbærkrem. Pynt gjerne med skogsbær.
  6. Bruk gjerne annet viltkjøtt. Prøv å smaksette kjøttet med einebær o.l.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene

Her finner du deilige retter med vilt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Bakt kveite med løk

Bakt kveite med løk

Fremgangsmåte

  1. Del fisken i serveringsstykker og bak dem i smurt form (200 grader ca 8 minutter).
  2. Kutt fennikel i grove biter og kok disse møre i lettsaltet vann (8-10 minutter).
  3. Kok inn hvitvin, kraft og soyasaus til en ganske fyldig saus. Smak til med salt og pepper.
  4. Bland rødløk, sennep, dill, limesaft og olje. Hell over fisken før servering.
  5. Del små tomater i to og bak dem i ovnen sammen med fisken.

Feststemte oppskrifter med kveite

Flere oppskrifter med kveite finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Rosastekt reinsdyr med røde plommer

Rosastekt reinsdyr med røde plommer

Fremgangsmåte

  1. Ha salt og pepper på kjøttet. Stek det helt brunt på alle sider i en panne med smør. Stek ferdig i ovn på 180 grader, 3-4 min. La kjøttet hvile i 10 min før det serveres.
  2. Del plommer i to og fjern steinen. Lag noen snitt i skinnet på hver halvdel.
  3. Kok opp en kjele med sukker og eddik. Legg i plommene med skinnet ned til det løsner - ta dette av. Ha i stjerneanis og kanelstang, samt rødvin. Kok opp og la det småkoke til plommene er møre.
  4. Ta ut plommene og tilsett viltkraft. Rør inn smør og smak til med salt.
  5. Varm plommene i sausen ved servering.
  6. Skrell persillerøtter og del i fire. Stek dem helt myke i smør. Ha i sukker mot slutten, slik at de blir glasert. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Servér med potetmos eller kokte poteter vendt i vårløk.

Lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene

Her finner du deilige retter med vilt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Andebryst med stekte poteter og søtpotetpuré

Andebryst med stekte poteter og søtpotetpuré

Fremgangsmåte

  1. Rut andebrystet i fettet med en skarp kniv og brun kjøttet på alle sider i en tørr stekepanne. Stek i ovn ved 78 grader til kjernetemperaturen er 56 grader (bruk steketermometer).
  2. Vask nypotetene godt og del dem i to med skallet på. Ha litt olje, salt og pepper i en langpanne og stek potetene ved 200 grader i ca 30 min.
  3. Skrell søtpotetene og kok dem møre i vann. Hell av vannet, mos potetene, tilsett smør og kjør alt til puré med en mikser. Smak til med salt og pepper.
  4. Kok inn portvinen til det halve. Tilsett kraften og kok inn til ca 5 dl ferdig saus. Kumquaten finhakkes og has i sausen umiddelbart før servering.

Tips:
Får du ikke tak i nypoteter, kan du også benyttet mandelpoteter eller gourmetpoteter.

Flere gode retter med and

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Fritert ridderost med aprikos og valnøtter

Fritert ridderost med aprikos og valnøtter

Fremgangsmåte

  1. Vend ost først i mel, deretter i egg og til slutt i griljermel. Varm opp oljen til 180 grader og fritér osten til den er gyllen.
  2. Kok opp sukker og vann og ha i aprikoser. Kok til det begynner å tykne.
  3. Servér ostebiter med aprikos, valnøtter og rødbetespirer. Dryss over litt rosepepper.

Prøv gjerne denne serveringsmetoden med andre oster også.

Flere deilige osteretter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Blåskimmelost med druekompott og butterdeigstenger

Blåskimmelost med druekompott og butterdeigstenger

Fremgangsmåte

  1. Kjevl ut butterdeig til den er dobbel så stor. Del i 1 cm tynne strimler. Pensle med egg. Strø over chili og paprikapulver. Stek 6 min i ovn på 180 grader.
  2. Kok saba, portvin og sukker til sirupkonsistens. Del druer i to. Ha druer og pinjekjerner i sirupen rett før den serveres.
  3. Server osten romtemperert med lun druekompott og stengene ved siden av.

Tips:
Saba er en sirupaktig eddik som lages av druemost, og som kan kjøpes i velassorterte forretninger. Den kan erstattes av god balsamico.

Flere gode osteretter

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Vingelé med skogsbær og mandelkaker

Vingelé med skogsbær og mandelkaker

Fremgangsmåte

  1. Vingelé:
    Legg gelatinplatene i kaldt vann til de er myke. Ha 1 dl av vinen i en kjele sammen med sukker. Press vannet fra gelatinplatene og ha i kjelen. La smelte på svak varme.
  2. Ta kjelen av platen og ha i resten av vinen. Fordel bærene i fire glass eller i en stor skål. Hell over vinen og sett kaldt i 2-3 timer.
  3. Mandelkaker:
    Bland mandelmasse med eggehvite og sitronskall. Lag en rull og del i 12 biter. Rull bitene til kuler og rull dem i hakket mandel.
  4. Stek midt i ovn på 200 grader i ca 10 min til de har fått pen farge. De skal være litt myke i midten.

Servér gjerne med vaniljekrem smaksatt med likør.

Flere deilige desserter til den store festen finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Multemuffins med råkrem og granskuddgelé

Multemuffins med råkrem og granskuddgelé

Fremgangsmåte

  1. Granskuddgelé:
    Kok opp 3 dl vann. Ha i granskuddene og kok i 10 min. Miks og sil. Ha i gelépulver, rør godt om og sett kaldt. Kutt geleen i biter ved servering.
  2. Multemuffins:
    Sett ovnen på 225 grader. Visp egg og sukker til eggedosis.
  3. Tilsett smør, mel og bakepulver vekselvis med melk. Ha i multer. Fordel røren i muffinsformer og stek midt i ovnen 12-15 min.
  4. Råkrem:
    Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Rør forsiktig inn pisket krem.
  5. Dryss litt kanel over ved servering. Ha gjerne bærsaus og syltetøy til.

Tips: Hvis du ikke finner granskudd går det fint å bruke rosmarin, eller du kan bruke granskuddsirup som du får kjøpt i enkelte velassorterte butikker.

Flere deilige desserter med multer

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her finner du mange andre oppskrifter på muffins

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sjokoladetrøffelkake med pinjekjerner

Sjokoladetrøffelkake med pinjekjerner

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 175 grader.
  2. Smelt smøret i en kjele. Ta kjelen fra platen og rør i sukker, kakao og vaniljesukker.Rør i ett og ett egg. Ha til slutt i melet.
  3. Ha røren i en smurt form med avtagbar kant, ca 24 cm i diameter. Stek kaken nederst i ovnen i ca 20 min (kaken skal være litt løs i midten).
  4. Kok opp fløte og smør i en kjele. Ta kjelen fra platen. Ha i sjokoladen og rør til det er helt smeltet.
  5. Sett sjokoladetrøffelen i kjøleskapet i ca 1 time til den er halvstiv.
  6. Ha sjokoladetrøffelen over kaken, strø over pinjekjerner og sett kaldt, gjerne 1 time før den skal serveres.

Servér gjerne med  noe syrlig, f.eks. bringebær eller pasjonsfrukt.

De beste kakene med sjokolade finner du her

Nyttårsaftens store festmeny

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev

Sendt inn av Inkognito

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten
+
Godbiter i pollisten

Sats på store flasker med rosa bobler til 17. maifesten

Disse to produsentene er ikke bare eksperter på bobler, men også denne fargen. Og vi snakker ikke om Champagne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk
Ukens drink

Her får du en forsmak på årets største mediesirkus - samt vår og sommer i en og samme slurk

Den kremete og friske fruktige smaken som forbindes med klassikeren Cover Club, forsterkes ytterligere med denne rosa ginen - som er påtenkt et minst like mye omtalt evenement senere i år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror
Ukens kake

Rullekake er mye lettere å lage enn du kanskje tror

Denne er fylt med en deilig jordbærmousse og med ekstra aroma fra lavendel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når asparges er for dyrt, går du for selvplukket strutseving - helt gratis

Strutsevingen ble veldig raskt klar til å høstes. Akkurat nå plukker du den ute i naturen, en helt gratis og ikke minst utrolig god grønnsak. Og en perfekt erstatning for dyr importert grønn asparges.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nå er det dokumentert: Norge har noen av de rimeligste luksusmenyene

Norge inntar 10. plassen over de dyreste Michelin-menyene – langt bak våre naboland – i en oversikt utviklet av Chef’s Pencil. Det er noe som bør utnyttes til bransjens fordel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv
Dagens rett

Slike grillspyd med reker og grønnsaker er et måltid i seg selv

Om grilling står på agendaen i helgen, prøv disse spydene. De er supre som forrett til den store grillfesten eller som egen rett til kveldskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge
+

Derfor er crémant de bourgogne så populær i Norge

Crémant de bourgogne er den de fleste drikker når de får et glass crémant i Norge. Bak navnet skjuler det seg mange ulike stiler og opprinnelser fra det som er noen av verdens dyreste steder å dyrke druer. Likevel er prisene moderate.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her