Slik får du perfekt kalkun til nyttårsfesten

For mange hører kalkun med når det nye året behørig skal feires, og her får du oppskriftene og tipsene du trenger for å lykkes.

Kalkun er noe langt mer enn tørt, smakløst kjøtt, for hvis du bruker god tid og tilbereder kalkunen riktig får du en saftig og fristende fugl til den store nyttårsfesten.

Hvis du bruker fryst kalkun er det viktig å få tint den i tide, så begynn allerede i dag.

Den største julemenyen på nett finner du her

Lekre oppskrifter for hele høytiden finner du her

Slik steker du kalkun perfekt

Antall porsjoner

8 - 10

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

1 kalkun, ca. 5 kg (beregn ca 500 g kalkun pr person)
ca. 2 ss salt
1 ss pepper
ca. 200-250 gr smeltet smør
skall av 1 sitron eller 1 appelsin

Fremgangsmåte

Tin kalkunen i kjøleskap, eller så kjølig som mulig. Tiner du den kaldt nok vil det ta 2-3 døgn å tine en middel stor kalkun på 5-6 kg.

Fuglen kan bindes opp og stekes hel, eller stek lår og bryst hver for seg.
 
Steker du fuglen hel, kan du ta utgangspunkt i ca. 30 minutter pr kg ved 160 grader.
 
Steker du derimot fuglen i stykker, trenger brystene kortere tid, ca. 20 min pr. kg. ved samme temperatur, eller en kjernetemperatur på ca 70 grader (noen foretrekker 67-68 grader andre opptil 72 grader).

Legg fuglen på rist over langpannen eller i pannen hvis fuglen er stor. Ha gjerne litt vann i pannen under steking for å unngå at stekesjyen svir seg.

La fuglen hvile minst 30 minutter før du skjærer den opp.

Se også oppskrift på:

Kalkunstuffing

Brun julesaus til kalkunen

Tips: Bruk et steketermometer ved steking av kalkun og ta den ut og la hvile minst 30 minutter før den skal serveres.

Kjernetemperaturen øker med ca fem grader mens fuglen hviler, så ta den ut litt før temperaturen er slik du ønsker den.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkun-stuffing (av kyllingdeig og lever)

Ingredienser

100 g landbrød
1½ dl kremfløte
 
400 g kalkun- eller kyllingdeig
200 g kalkun- kyllinglever, kvernet eller hakket
1 liten løk - finhakket
2 ss smør
1-2 egg
timian, persille Nellik, muskat og pepper
salt

Fremgangsmåte

Bløtlegg brødet i fløten. Bland kjøttdeigen og lever godt.
 
Fres løken gylden i smøret, tilsett urter og bland med brødfløte. Bland videre godt sammen med farse og lever. Smakes til med salt og pepper.

Fylles i brødform og stekes sammen med kalkunen i ca. 1 time avhengig av formens størrelse.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kalkun-stuffing (av brød)

Ingredienser

½ landbrød, av surdeig i terninger
1 liten løk, finhakket
½ hvitløk, finhakket
4 ss smør eller olje
4 stilker stangselleri, grovhakket
1-2 grønne epler, skrelt og delt i terninger
1 neve valnøtter, grovhakket
100 g svisker, skåret i skiver/biter
2 dl portvin
salvie og timian
salt og pepper

Fremgangsmåte

Legg sviskene i portvinen minst et par timer.

Rist brødterningene i ovnen ved 200 grader til de er gyldne. Rist litt på stekeplaten innimellom så det blir jevnt stekt.

I mellomtiden freses løk og hvitløk i olje eller smør. Tilsett eple, selleri og valnøtter. Løft også ut sviskene og la de frese med på slutten. Det skal ikke stekes ferdig, kun varmes opp.
 
Bland så med det ristede brødet, dryss over litt timian og salvie, salt og pepper. Rett før det skal i ovnen dynkes det med portvinen.

Fylles enten i kalkunen, eller stekes i egen form den siste halvtimen.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Brun Julesaus til kalkunen

Ingredienser

1 liter kraft laget på innmatsposen fra kalkunen
2 ss usaltet smør
2 ss hvetemel
2 dl rødvin, gjerne litt kraftig
2 laurbærblader - ferske om mulig
1 nellikspiker
1 liten løk - finhakket
salt og pepper
eventuelt litt portvin helt tilslutt

Fremgangsmåte

Kok opp rødvin og la den redusere til det gjenstår et par spiseskjeer, tilsett kraft og kok opp.

Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør godt sammen. Fortsett og rør til jevningen får en brun farge og lukten minner om nøtter. Spe så på med varm kraft mens du rører som besatt, for å unngå klumper, fortsett slik til all kraften er brukt.

Brun opp finhakket løk, sammen med laurbær og nellik. Tilsett sausen og kok opp og la det trekke minimum 30 minutter. Smak til med salt og pepper, monter eventuelt med litt usaltet smør får å få sausen rikere på smak og blankere å se på.

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen