Dagens rett

Søndagen er reddet med kalvestek på menyen

Be inn på en feststemt søndagsmiddag. Her er oppskrfitene på stek, saus, poteter og grønnsaker.

Kalv er blant favorittene til søndagstek. Heldigvis etter mange års tørke er det ganske lett å få tak i gode råvarer i butikken, i hvert fall i velassorterte matbutikker, eller om du har en god slakter.

En klassisk rett som dette krever klassisk tilbehør. Alle elsker fløtegratinerte poteter, men Pommes Anna er et mer elegant følge. Rødvinssausen er en selvfølge. Det er også grønnsaker. Du kan selvsagt velge noe annet enn aspargesbønner. Broccoli passer også veldig godt med bacon. 

Eller du kan prøve dette vårlige tilbehøret

Her registrerer du deg for å få dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Festfin kalvestek

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

1 og en halv time

Ingredienser

2 kg surret kalvestek
2 ts salt
1 ts pepper
1 løk
2 gulrøtter
2 dl vann
frisk rosmarin til pynt

Fremgangsmåte

Gni kjøttet med salt og pepper og sett et steketermometer i den tykkeste delen. Skrell grønnsakene og del løken i båter og gulrøttene i biter. Legg steken i en ildfast form eller langpanne og fordel løk og gulrøtter rundt. Sett steken inn i forvarmet ovn på 125° C. Hell på litt vann i formen. Om vannet fordamper i løpet av steketiden, etterfyll. Steketiden er avhengig av størrelsen på steken. Når termometeret viser 62° C er den rosa inni. Ved 70° C er snittflaten grå. La steken hvile ca. 15 minutter før du skjærer den i skiver. 
Pynt med friske urter som rosmarin. 

Tilbehør:
Pommes Annarødvinsaus og aspargesbønner smaker fortreffelig til. 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Pommes Anna

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

400 g poteter
50 g smør
1 ts salt
1 ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Smelt smøret i en kjele.

Potetene skrelles og vaskes. Skjær dem i tynne skiver på ca 2 mm. Vend så potetskivene i smøret, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak  i ovnen på 180 grader i ca ½ time, til potetene er møre gjennom og lett brune i kantene.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Rødvinssaus

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

3 ss smør /margarin
1 sjalottløk eller 1 liten løk
1 båt hvitløk
2 ss hvetemel
3 dl kraft /buljong
3½ dl rødvin (alkoholfri går bra)
1 ts salt 
½ ts timian 
¼ ts grovmalt pepper
2 ts ripsgelé
2 ss smør

Fremgangsmåte

Finhakk løk og hvitløk og fres det i 1 ss smør til det blir blankt og mykt uten at det blir farge.

Dryss på mel og spe med kraften og 3 dl av vinen. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter.

Sil sausen. Kok opp, tilsett resten av vinen og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn 2 ss smør, da blir sausen blank.

Sendt inn av

Foto: BEYHAN YAZAR

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Aspargesbønner med bacon

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

300 g aspargesbønner
1/2 pk bacon
 salt og pepper

Fremgangsmåte

Skjær bacon i små terninger og sprøstek. La dryppe av.
Skyll og fjerne endene på bønnene. Kok opp vann med litt salt og la dem koke i 3 minutter. Hell i dørslag og skyll i kaldt vann. Del bønnene i to og ha i en bolle. Vend inn baconterningene i aspargesbønnene. Smak til med salt og pepper og hold varm. 
 

Sendt inn av

Foto: Jung K Oh

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen