Godbiter i pollisten
Disse vinene er noen av de mest fascinerende som lages

Disse vinene er noen av de mest fascinerende som lages

At Priorat gir vin med mye kraft, er velkjent, og denne produsenten byr som alltid på det lille ekstra.
Aase E. Jacobsen
15 August 2018 - 14:45
 
 

Den hvite Terroir Al Límit Pedra de Guix 2015 er rent ut overveldende og byr med hver årgang på noe nytt rent aromatisk. Siste versjon ut er ikke bare mektig og intens i fruktpreget som forgjengerne, men har også en strålende friskhet. Dette er vin som krever mye av kokken i form av mye smak både i råvarer, ingredienser og metoder. Innkokt kraft, gjerne av skalldyr, må til om den skal serveres til fisk. Men den tåler også å være i sentrum for meditasjon en sen augustkveld. Eller legges dypt inn i kjelleren. Der vil den utvikle seg lenge.

Dens røde parallell Terroir Al Límit Arbossar 2015 er laget av druer fra enda eldre vinstokker, og er i 2015-årgang en virkelig flott vin som har løftet seg betraktelig siden forrige årgang Den er intens på alle måter, både hva fruktkonsentrasjon og mineralpreg angår. En vin som kan nytes nå, men som fint tåler minst 15 år.

Cariñena-druer som har fått sin dose med sol. Foto: imv

Druetypen er cariñena som normalt spiller annenfiolin i Priorats vinmarker, men som her dokumenterer at den kan stå helt på egne bein. Jordsmonnet er en blanding av skifer og granitt og vinmarkene er nordvendt hvilket forsinker modningen i dette solstekte landskapet.

 
 

Terroir Al Límit Dits del Terra 2015 er også en ren cariñena, men nå fra ren skiferjord, litt høyereliggende, men sørvendte vinmarker. Det gir vinen en større mykhet, spesielt i varmere årganger, men som like fullt har et godt lagringspotensial. Og ikke minst beholder vinene friskheten og den balanserte alkoholen. Det er takket være Terroir Al Límits vinmaker og eier Dominik Huber, en magiker når det kommer til å lage vin.

Denne parsellen var for øvrig en av de aller første som tyskfødte Dominik og tidligere businesspartner, sørafrikanske Eben Sadie, anskaffet da de møtte hverandre på jobb hos Mas Martinet i 2001. I dag driver Dominik de til sammen 25 hektarene fordelt på et mylder av parseller, sammen med Jaume Sabaté.

Torroja del Priorat med Serra de Monsant i bakgrunnen. Foto: traumschoen

I Terroir Al Límit Torroja 2016 får cariñena følge av garnacha og dette er Dominiks eneste røde blandingsvin. Slett ingen forkleinelse, for den gir et veldig solid uttrykk for både Priorat og Terroir Al Límit.

Les mer om Priorato her

 

Mens denne vinen representerer produsentens village-nivå, er de førnevnte premier cru, og grand cru-nivået utgjøres av Les Maynes og Les Tosses. Disse to siste lages i mikrokvanta, derav den høye prisen.              

Imponerende er også deres andre hvite Terroir Al Límit Terra de Cuques 2016 som er laget av sherrydruen pedro ximénez og litt muscat. En annen druemiks enn Pedra de Guix, men like fullt med stor personlighet den også og ikke minst en veritabel kraftpakke av en hvitvin.  

 

Forskjellen på de to hvitvinene er, ved siden av drueblandingen og alderen på vinstokkene, måten de er laget på. Mens Pedra de Guix er laget i en oksidativ stil i eikefat, har Terra de Cuques fått skallkontakt i to uker, på samme måte som en rødvin.

 

Terroir Historic er også et produkt av Dominik Huber. Og ikke minst av at han og partnerne overtok det gamle og forfalne kooperativet i Torroja. Med Terroir Historic-vinene ønsket de å formidle tradisjonene i området og da gjennom viner laget av druer fra mange landsbyer. Den røde Terroir Historic Priorat Negre 2017 er en usedvanlig herlig vin som også er et utrolig godt kjøp, med masse god Priorat-frukt og godt jordsmonnspreg. En vin som fortjener saftig kjøtt. Den hvite Terroir Historic Priorat Blanc 2016 er nok en stofflig og konsentrert hvitvin som dokumenterer områdets potensial i denne fargen. En drøm til kraftige skalldyrretter. Hell den gjerne i en karaffel først. Da belønnes du rikelig.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet
Dagens rett

Med denne potetsalaten til middag får du brukt opp det du har i kjøleskapet

Dagens potetsalat inneholder nok vesentlig mer enn kun poteter. Like fullt er den lettlaget og mettende, og derfor noe du gjerne må servere utover sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger
Guide
Oppskrifter restemat

Fortsatt fullt kjøleskap etter helgen? Her finner du 28 løsninger

Til 17. mai har vi en tendens til å handle inn for mye. Men fortvil ikke, det er nok av oppskrifter som trenger rester.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Felice Capasso til bartender-VM for Norge

Mannen bak Sesto Senso Academy som så langt har utdannet 350 bartendere, er dermed Norges beste bartender 2024.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet
+
Tester
Alkoholfritt

Dette er de beste alkoholfrie drikkene du finner på polet

Når du likevel er på polet, kan du kjøpe med deg noen gode alkoholfrie alternativer laget av norskdyrket frukt, av importerte bær, musserende te, imponerende vin - eller øl - alle helt uten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her