Dagens rett

Ferskfiskball med salt kjøtt og kålrot

Hjemmelaget fiskemat er utrolig godt og mye enklere enn mange tror. I hvert fall om du prøver en av disse oppskriftene. 

Selv den mest innbitte motstander av fiskeboller og fiskemat blir omvent når han eller hun setter tennene i disse lekre delikatessene.

Selvgjort er velgjort - få alle tipsene til fiskematen her

Her kan du registrere deg for mottak av dagens rett på e-post - det er selvfølgelig gratis.

Kvalværets ferskfiskball (-boller)

Antall porsjoner

ca 12 store baller

Ingredienser

400 g filet av hvit fisk som lyr eller hyse
½ gul løk
2 ss potetmel
3 dl helmelk
3 ts salt
1 ts pepper
½ ts muskatnøtt
 
Ister (finens i frysedisken eller hos din slakter)
pepper
allehånde
 

Fremgangsmåte

For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst.
 
Fiskefarsen:
Trim fiskefiletene fri for ben og kutt dem i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter som du hakker fint i en foodprosessor, ha over i en bolle.
 
Ha fisken i foodprosessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.
 
Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med melken til du får en litt løs deig.
 
Isterterninger:
For å gi fiskeballene litt ekstra smak og for at de ikke skal bli tørre, har man litt fett i midten av hver ball.
 
Tradisjonelt sett bruker man ister som du finner i frysedisken, men du kan også bruke kaldt smør.
 
Kutt det fryste isteret i grove biter og ha det i foodprosessoren sammen med pepper og allehånde. Kjør sammen og sett tilbake i fryseren til du skal lage fiskeballen. Dette kan gjøres i god tid på forhånd.
 
Ferdigstillelse:
Form fiskefarsen til store boller på ca 10 cm i diameter, ved hjelp av en skje. Trykk en terning med ister inn i fiskeballens sentrum og legg den i en gryte med godt saltet kaldt vann.
 
Når alle fiskeballene er ferdig formet koker du opp gryten og lar fiskeballene trekke i 15 - 20 minutter eller til du ser at fettet fra isteret trenger ut i kokevannet og ballene stiger til overflaten.
 
Server fiskeballene med kålrotstappe , poteter, sprøstekt bacon eller flesk, grove pølser og eventuelt en ertepuré .
 
Tips: Skal du lage mye fiskemat er det best å gjøre det i omganger, da fiskefarsen setter seg hvis den blir stående for lenge. Ved å ha fiskeballene i kaldt vann for så å kokeopp gjør at alle fiskeballene blir ferdig samtidig.
 
Fisker du selv må fisken ligge ett døgn før du lager fiskemat av den, ellers er det ikke nok bindemiddel i fisken.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Saltfiskball (-boller)

Antall porsjoner

4 - 6

Ingredienser

1 kg saltfisk, må ikke ha vært frosset
2 store rå poteter
1 løk
4 ss melk
2 ss grynmel, byggmel, fint sammalt hvetemel kan brukes
 

Fremgangsmåte

Rens og skrell poteter og løk. Mal disse på kvern sammen med fisken.

Rør inn melet og spe med melken. Lag boller og la disse trekke i vann 10 -15 minutter.

Serveres med stekt bacon, kålrotstappe og kokte poteter.

Slik lager du fiskematen selv

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Kålrotstappe

Ingredienser

1 kg kålrot
2 gulrøtter
1 l vann
2 ts salt
¼ ts pepper
1 dl kremfløte /matfløte
3 ss margarin

Fremgangsmåte

Del og skrell kålroten i skiver og gulrøttene i biter.

Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Ha i fløte og smør og smak til med salt og pepper.

Tips: Serverer du denne til pinnekjøtt, kan fløten erstattes med litt kraft fra pinnekjøttet. Pass på så det ikke blir for salt. Du kan også koke med et par poteter i kålrotstappen. Da blir den mildere i smaken.

Sendt inn av

Foto: Anne Manglerud

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Flere gode middagstips

Min Kokebok
I Min Kokebok kan du lagre og ha tilgang til oppskriftene dine
- uansett hvor du befinner deg.
 
Her kan du registrere deg som bruker av Min Kokebok.
Registrerte brukere logger inn her .
 

Forsiden akkurat nå

Til toppen