Lag fiskematen selv

Selvgjort er velgjort, og ingenting smaker vel så godt som den fiskematen du lager selv? Se de gode oppskriftene og tipsene her.

Det er utrolig gøy å fiske, og det er ikke til å komme bort i fra at det er lett å få blod på tann og fiske mer enn hva du egentlig hadde trengt.

Løsningen er like innlysende som den er enkel og ikke minst smakfull - lag fiskemat.

Nederst i artikkelen finner du mange gode oppskrifter.

Hvilken fisk er best?

Egentlig kan du bruke det meste av det som kommer fra havet til deilig fiskemat. Det er ofte hvit fisk som blir brukt, da dette gir den mest delikate fargen.

Lyr og hyse er utmerkede fiskeslag, og de har også en fin bindeevne som holder fiskematen godt sammen.

Husk at du må bruke fisk som har fått hvile minst ett døgn etter at den ble fisket og den kan heller ikke ha vært fryst ettersom frossenfisk ikke har den samme bindeevnen.

Prøv gjerne også gjedde, laks, sild og torsk, eller hva med å lage delikate retter av skalldyr?

De lekreste oppskrifter på fisk og skalldyr finner du her

Lek med smaker

En av de morsomste tingene med fiskemat er at du kan variere smakene så utrolig mye. Bland gjerne inn forskjellige typer fisk i farsen for å få andre smaker, og lakseterninger i en kritthvit farse blir en morsom og smakfull kombinasjon.

Når det gjelder krydder er det virkelig bare fanstasien som setter grenser.

Du bør allikevel ikke bruke for kraftige krydder i deigen, da du lett kan skjule den gode fiskesmaken. Foruten salt og pepper er allehånde, muskantøtt, chili, karri, lemongrass, dill og gressløk bare noen av de mange smakene du kan benytte.

La alle i familien lage sine egne versjoner av fiskekakene. Prøv også med bacon, ost, parmesan, grove eller fine kaker, løk, hvitløk, persille eller koriander.

Har du prøvd noen av disse internasjonale fiskerettene?

Viktig å huske på

Det er noen ting du skal være oppmerksom på når du lager fiskemat, og det aller viktigste er hygienen.

Pass på å bruke helt rene redskaper hele tiden, og vask hendene godt både før du begynner og hele tiden mens du holder på med fiskematen.

Når du lager fiskemat er det også viktig at alle ingrediensene er kalde.

Ha gjerne redskapene til fiskematproduksjonen i fryseren et kvarter før du begynner også.

Her er noen av de tingene du bør huske på:

• Bruk fersk fisk. Fryst fisk egner seg dårlig til fiskemat.
• Vær nøye med hygienen
• Alle ingrediensene skal være kalde
• Del fisken opp i store terninger
• Bruk pulsknappen på food processoren, slik at du får den konsistensen du selv vil på farsen
• Skal du lage mye fiskemat, lag den porsjonsvis da bindemiddelet gjør det vanskelig å forme farsen om den blir stående for lenge.
• Lag flere varianter og finn din favoritt.

Gode oppskrifter

Her har vi samlet noen oppskrifter på fiskemat, men du vil finne langt flere blant våre mange retter i kokeboken .

Fiskekaker

Hjemmelagde seikarbonader med stuede grønnsaker

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

35 minutter

Ingredienser

500-600 g seifilet, uten skinn og ben
1 ts salt
1 ss potetmel
1 ss hakket gressløk
½ ts pepper
ca. 1 dl melk
smør/margarin og olje til steking

Stuede gulrøtter og sukkererter:
2 store gulrøtter
100 g sukkererter
2 dl vann
½ ts salt
1 ss hvetemel
1 dl matfløte

Fremgangsmåte

Skjær fisken i strimler og mal dem grovt med saltet, på kvern eller i foodprosessor.

Rør inn potetmel, gressløk og pepper og spe med melken litt om gangen til en fast farse. I foodprosessor kan alt has i maskinen med det samme og maskinen gå til ingrediensene er godt blandet.

Form 8 store karbonader og stek dem i en blanding av smør/margarin og olje. Bruk middels varme så de blir pent brune samtidig som de blir gjennomstekte.

Stuede grønnsaker:
Rens og skjær gulrøttene i små terninger, strimle sukkerertene. Kok grønnsakene møre i lettsaltet vann.

Sil kokevannet fra, men ta vare på det. Kok det opp. Visp sammen hvetemel og fløte og visp det i grønnsakvannet. La sausen småkoke i 4--5 min. tilsett grønnsakene og la dem bli ordentlig varme.

Server seikarbonadene med stuede gulrøtter og sukkererter, samt kokte poteter.

Seikarbonader kan også serveres i brød som hamburger med salat, tomatskiver, sylteagurk og rødbeter.

Tips: Når du lager fiskemat er det viktig å ikke bruker frossen fisk da denne ikke binder godt nok. Har du dårlig tid kan du også benytte deg av ferdiglagde fiskekaker, men de hjemmelagde smaker selvfølgelig aller best.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskeboller

Fiskeburger med krabbefelt

Antall porsjoner

4

Ingredienser

250 g fersk hvit fisk (torsk, hyse, lange)
250 g hvitt krabbekjøtt (renset og hakket)
1 egg
1 dl vann
1 sjalottløk, finhakket
1 ts hakket koriander
2 store løk
4 ss sursøt saus
3 dl solsikkeolje
Noen salatblader
Salt og pepper

Fremgangsmåte

Skrell løken og kutt den i to på tvers av årringene. Surr løken mør over middels svak varme i olje (ca 30 minutter) og frigjør store løkringer.

Kjør fisk, krabbekjøtt og sjalottløk i en foodprosessor ca 30 sekunder. Rør inn vann, egg, koriander og ½ ts salt for hånd. Smak til med nykvernet pepper.

Varm opp oljen, lag en prøvekake og stek den i oljen. Juster evt med mer krydder før du steker resten.

Anrett boller og løkringer lagvis. Drypp på litt sursøt saus og pynt med grønt.
 
Server gjerne en salat, nybakt brød eller ovnsstekte poteter til fiskeburgerne.

NB! Fisken kan ikke ha vært fryst når du skal lage fiskemat av den, da vil bollene ikke holde sammen.
 

Sendt inn av

Foto: Stockxpert

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskball

Kvalværets ferskfiskball (-boller)

Antall porsjoner

ca 12 store baller

Ingredienser

400 g filet av hvit fisk som lyr eller hyse
½ gul løk
2 ss potetmel
3 dl helmelk
3 ts salt
1 ts pepper
½ ts muskatnøtt
 
Ister (finens i frysedisken eller hos din slakter)
pepper
allehånde
 

Fremgangsmåte

For å lage fiskemat må du bruke fisk som ikke har vært fryst.
 
Fiskefarsen:
Trim fiskefiletene fri for ben og kutt dem i store biter. Skrell løken og del den opp i grove biter som du hakker fint i en foodprosessor, ha over i en bolle.
 
Ha fisken i foodprosessoren og kjør med pulsknappen til den er grovmalt. Ha i salt, krydder og den finhakkede løken og kjør sammen i ca 15 sekunder.
 
Ha i potetmelet og kjør maskinen mens du sper med melken til du får en litt løs deig.
 
Isterterninger:
For å gi fiskeballene litt ekstra smak og for at de ikke skal bli tørre, har man litt fett i midten av hver ball.
 
Tradisjonelt sett bruker man ister som du finner i frysedisken, men du kan også bruke kaldt smør.
 
Kutt det fryste isteret i grove biter og ha det i foodprosessoren sammen med pepper og allehånde. Kjør sammen og sett tilbake i fryseren til du skal lage fiskeballen. Dette kan gjøres i god tid på forhånd.
 
Ferdigstillelse:
Form fiskefarsen til store boller på ca 10 cm i diameter, ved hjelp av en skje. Trykk en terning med ister inn i fiskeballens sentrum og legg den i en gryte med godt saltet kaldt vann.
 
Når alle fiskeballene er ferdig formet koker du opp gryten og lar fiskeballene trekke i 15 - 20 minutter eller til du ser at fettet fra isteret trenger ut i kokevannet og ballene stiger til overflaten.
 
Server fiskeballene med kålrotstappe , poteter, sprøstekt bacon eller flesk, grove pølser og eventuelt en ertepuré .
 
Tips: Skal du lage mye fiskemat er det best å gjøre det i omganger, da fiskefarsen setter seg hvis den blir stående for lenge. Ved å ha fiskeballene i kaldt vann for så å kokeopp gjør at alle fiskeballene blir ferdig samtidig.
 
Fisker du selv må fisken ligge ett døgn før du lager fiskemat av den, ellers er det ikke nok bindemiddel i fisken.

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Paté og mousse

Fransk laksepaté

Antall porsjoner

6 - 8

Ingredienser

650 g laksefilet uten skinn og ben
1 ts salt
3 eggehviter
¼ ts hvit pepper
1 ss friskpresset sitronsaft
4 ss finhakket dill
½ grønn paprika, i små terninger
3 dl matfløte
 
Saus:
1 finhakket sjalottløk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts sukker
1 ts fransk sennep
3 eggeplommer
3 ss hvitvinseddik
1 ss smør
1 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.
 
Kjør laksefileten i foodprosessor med salt, eggehviter og pepper. Rør inn sitronsaft, dill og paprika, og spe forsiktig med kjøleskapskald fløte.
 
Smør en brødform godt og legg en strimmel matpapir i bunnen. Fyll laksefarsen i formen, dunk den godt mot kjøkkenbenken slik at det ikke blir luftblærer i farsen.
 
Sett formen i langpanne med varmt vann og bak den i ovnen til den er fast, ca 45 minutter. Avkjøl patéen under lett press.
 
Sausen:
Rør sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt fløten. Varm sausen til kokepunktet under omrøring.
 
Avkjøl, rør i den av og til. Visp fløten stiv og rør den i sausen.
 
Skjær patéen i skiver og servér den med sausen.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Skalldyrsretter

Tortilla de camarones

Ingredienser

200 g pillete ferske reker (norske reker bør grovhakkes da denne retten skal lages med bittesmå reker som brukes hele i røra)
100 g kikertmel
100 g hvetemel
En halv liten løk, finhakket
et egg, rikelig med hakket persille og salt etter smak.

Fremgangsmåte

Bland mel og vann, ha i egget og rør godt. Ha i finhakket løk, persille, salt og grovhakkede reker (eller krepsehaler, eller en blanding). La hvile en time.

Ha solsikkeolje i en frityrgryte og varm opp til den holder 180 grader (det begynner å frese rundt skaftet av en tresleiv når du stikker den oppi).
 
Med en stor skje former du røre til en kake og legger oppi frityrgryta. Når kakene er blitt lysebrune, tas de opp. De kan også stekes i panne.

Server med en gang med iskald manzanilla til.
 

Sendt inn av

Foto: TINE

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tørr- og klippfisk

Bolinhos med strandkrabber og sitrongress

Ingredienser

400 g utvannet klippfisk (gjerne buk- eller halestykker)
Helmelk
100 g mandelpotet
2 fedd hvitløk
1 sitrongress
75 g strandkrabbekjøtt
 
1-2 egg
35 g hvetemel
2 dl brødkrumme

Fremgangsmåte

Kok klippfisken i melk med hvitløk og sitrongress. Skrell potetene og kok i vann uten salt (salt gjør potetene seige når de skal moses etterpå).
 
Potetene dampes tørre når de er ferdig kokt og moses fint. Bland potetmosen sammen med strandkrabbekjøttet og klippfisken som er silt av melkeblandingen den er kokt i.
 
Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Juster blandingen til en ganske fast deig og smak til med melkeblandingen klippfisken er kokt i.
 
Rull blandingen til kuler som du dypper i hvetemel, ha så i egg og til slutt i brødkrumme før den friteres i solsikkeolje ved 180 grader til den er gylden.
 
Stikkes på pinner ved servering.

Bolinhos har en fastere masse enn brandade .
 

Sendt inn av

Foto: Thor Brødreskift

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen