Julemat

Slik lager du de gode silderettene

Lag nye og spennende vrier på delikatessen. Alle de gode sildeoppskriftene får du her.

Det er nok ikke til å stikke under en stol at vi nyter den delikate silden mest i forbindelse med julehøytiden.

Alle de lekre oppskriftene med sild

Visste du at du latt kan lage din egen vri på de klassiske sildesortene?

Sild med smak av jul

Førjulstiden er som oftest veldig hektisk for mange, og det er da ingen som trenger å vite at man tar noen snarveier med silda når du får et så deilig resultat.

Mange av oppskriftene nedenfor baserer seg på ferdige sildetyper, men det er ingen sak å lage den deilige tomatsilden eller kryddersilden fra bunnen av selv.

Les hvordan du lager klassisk nedlagt sild her

Her har du en rekke gode oppskrifter som setter en ekstra piff på silden med , men du kan selvfølgelig forsøke deg frem med andre krydder og smaker.

Godt drikke til sild

Vi burde spise langt mer sild enn hva vi gjør i dag, for det er en skikkelig helsebombe.

Når vi skal velge drikke til sild, trenger vi noe som kan hamle opp med fedmen i silden og de mange smakene som du gjerne har i nedlagt sild.

Det klassiske følget til de mange silderettene blir da gjerne et fruktig og leskende øl og en god akevitt ved siden av. Her kommer de fruktige, ikke fatlagrede taffelakevittene til sin fulle rett, men husk at de ikke skal serveres iskalde med gjerne lett temperert.

Se gode drikkeforslag til sild her

Apéritifs store akevittguide finner du her

Akevittsild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass sursild, ca 600 g
4 sjalottløk
7- 8 stk einerbær
5 cl akevitt
½ ts sort hel pepper
1 ts dill
½ ts timian

Fremgangsmåte

Skjær sjalottløken i skiver og del einerbærne i biter med en kniv.

Hell laken fra sursilden og bland den med akevitt, einerbær, pepperkorn, timian og dill.

Legg løk og sild tilbake i en pen krukke og hell over den nye laken.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La den ferdige silden stå i kjøleskap, gjerne over natten for å utvikle smaken.

Se hvordan du lager din egen sursild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Chilisild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild
1 rødløk, i tynne ringer
1 rød chilipepper i tynne skiver
3 dl sildelake
2 ss tomatpuré
3 ss chilisaus
2 ss vann
1 ts grovmalt pepper

Fremgangsmåte

Hell sildelaken fra silden og bland den med tomatpuré, chilisaus, vann og pepper.

Legg sild, rødløk og chili lagvis tilbake i et nytt glass eller krukke. Hell over laken og legg på lokk.

Se flere oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Julegløggsild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild
½ dl julegløgg
2 ss gløggkrydder
½ dl rosiner
½ dl hasselnøtter

Fremgangsmåte

Hell laken fra silden og bland den med julegløgg og krydder, rosiner og hasselnøtter.

Hell blandingen tilbake i et nytt glass eller krukke.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La den ferdige silden stå i kjøleskap, gjerne over natten for å utvikle smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kryddersild med hvitløk og timian

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild, ca 600 g
2 dl crème fraiche
4 fedd hvitløk
1 rødløk
1 ts frisk timian
1 dl sitronsaft, ca 1 sitron
2 ts sukker
½ ts salt
¼ ts sort pepper

Fremgangsmåte

Finhakk hvitløk og rødløk. Bland crème fraiche med sitronsaft, salt, sukker og pepper.

Tilsett finhakket hvitløk og rødløk, ha i timian og smak til med sukker og ev. salt eller pepper.

Hell laken fra silden og bland sildebitene forsiktig med den nye sausen. Ha det hele over i et rent, pent glass eller krukke.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken .

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Hjemmelaget sennepssild

Antall porsjoner

1 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 - 6 sildefileter
100 g majones
3 ss slottssennep
2 ss Dijonsennep
3 ss finhakket frisk dill
1 ts eddik
1 ts sukker
pepper

Fremgangsmåte

Vann eventuelt sildefiletene et par timer. Skjær dem i 1 cm brede skiver.

Bland majones med sennep, dill, eddik og sukker. Smak til med pepper og eventuelt sukker og eddik.

Bland silden med sennepssausen og ha silden over på rene glass med tett lokk.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La den ferdige silden stå i kjøleskap, gjerne over natten for å utvikle smaken.

Bruk gjerne ferdige spekesildfileter, for eksempel fra Carlo, som du får tak i i de fleste butikker.

Les mer om sild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sherrysild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild, ca 600 g
1 dl tørr sherry
½ rødløk
1 cm frisk pepperrot
½ gulrot
ca 1 cm frisk ingefær
2 ts hel pepper
2 ts sennepsfrø
2 laurbærblad

Fremgangsmåte

Rens og skjær rødløk, ingefærrot, gulrot og pepperrot i tynne skiver.

Hell laken fra silden og bland den med sherry, pepper og sennepskorn.

Legg sild, løk, gulrot, pepperrot, laurbærblad og ingefær lagvis i et nytt glass eller krukke og hell den nye laken over.

Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Flere oppskrifter på nedlagt sild

Tips: La den ferdige silden stå i kjøleskap, gjerne over natten for å utvikle smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatsild med ananas

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass tomatsild
1 dl ananasjuice
2 skiver ananas
1 dl sylteagurk
2 ss dill, frisk
1 ts pepperblanding

Fremgangsmåte

Skjær ananasskivene i biter, sylteagurken i små terninger og grovhakk dillen.

Hell tomatsausen fra silden i en bolle og bland den med ananasjuice, biter av ananas, sylteagurk og frisk dill.

Tilsett pepperblandingen og smak til sausen med eventuelt mer salt og pepper.

Legg sild og ny saus lagvis i et rent, pent glass. Sett på lokk, og dekorer den gjerne med sløyfe og merkelapp.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La den ferdige silden stå i kjøleskap, gjerne over natten for å utvikle smaken.

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tranebærsild

Antall porsjoner

2 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 glass kryddersild
½ rødløk
1 appelsin
1 dl soltørrede tranebær
½ dl valnøtter
1 ts pepperkorn

Fremgangsmåte

Vask appelsinen godt og skjær strimler av appelsinskallet.

Her skal kun det gule skallet med da det hvite er fullt av bitterstoffer som vi ikke ønsker.

Bryt valnøttene i mindre biter og skjær løken i tynne skiver.

Hell laken fra silden og bland den med løk, appelsinstrimler, tranebær, pepperkorn og valnøtter.

Ha sild og lake lagvis over i et nytt glass eller en krukke.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La silden stå over natten for å trekke til seg smaken.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kryddersild

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4-6 kryddersildfileter
3 ½ dl sukker
4 dl vann
2 dl eddik 7 %
1 stor rødløk i syltynne skiver
1 ss hel sort pepper
1 ss rosa pepper
1 ss syltet grønn pepper
1 ss sennepsfrø

Fremgangsmåte

Vann eventuelt sildefiletene et par timer. Skjær dem i 1 cm brede skiver.

Kok opp vann, eddik og sukker og rør til sukkeret er oppløst. Ha i krydderiene og la trekke litt.

Legg sild og løk lagvis i et sterilt glass. Hell laken over og sett kaldt i minst ett døgn før bruk.

Flere oppskrifter på nedlagt sild

Tips: Bruk gjerne kryddersildfileter fra Carlo til denne oppskriften.

Les mer om sild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatsild

Antall porsjoner

1 glass

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

4 - 6 sildefileter
100 g tomatpurè
2 ½ dl sukker
¾ dl vann
1,25 dl eddik 7 %
½ dl soyaolje
malt pepper

Fremgangsmåte

Vann eventuelt sildefiletene et par timer. Skjær dem i 1 cm brede skiver.

Ha oljen i en kasserolle og la den bli varm. Rør inn tomatpuré og kok opp.

Ta kjelen av platen, ha i sukker og rør til det smelter. Avkjøl og rør inn vann, eddik og krydder.

Bland silden med tomatsausen og ha silden over på rene glass med tett lokk.

Se flere deilige oppskrifter på nedlagt sild her

Tips: La den ferdige silden stå i kjøleskap, gjerne over natten for å utvikle smaken. Bruk gjerne ferdige spekesildfileter, for eksempel fra Carlo, som du får tak i i de fleste butikker.

Se hvordan du lager din egen kryddersild her

Sendt inn av

Foto: Bent Raanes og Sarah Cameron Sørensen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Annonse

Skalldyrsreisen

Elsker du hummer? Får du vann i munnen av tanken på ferske blåskjell? Eller ønsker du kanskje å bli en kløpper på å knekke sjøkreps? Bli med på en skalldyrsreise ganen din sent vil glemme! Les hele saken

Til toppen