1847 Ch. d'Yquem verdens dyreste hvitvin

Det amerikanske auksjonsfirmaet, Zachys, oppnådde $71.675 for en singel flaske 1847 Château d'Yquem. Det tilsvarer en drøy halv million norske kroner.
Redaksjonen
26 Oktober 2004 - 01:00

Det var under Zachys' aller første auksjon noensinne i Los Angeles den 8. og 9. oktober at blant annet denne sagnomsuste vinen gikk for langt over sitt estimat.
 
Auksjonen brakte inn nær 30 millioner kroner og var en ubetinget stor suksess. Den allerede nevnet flaske med d'Yquem ble solgt for 523 prosent mer enn dens gjennomsnittlige salgspris i høst. Kjøperen, Joe Pytka, eier av Bastide restaurant i Los Angeles, var til stede. En talsmann for Pytka sier at vinen skal benyttes under en ekstraordinær vertikalsmaking av Château d'Yquem.
 
Men det var ikke bare denne vinen som oppnådde høye bud. To flasker Inglenook Cabernet Sauvignon i 1941-årgang gikk under hammeren for mer enn 170.000 kroner hver, hvilket er 615 prosent mer enn normalen, og samtidig ny rekord for en vin fra California. Rekorden ble imidlertid umiddelbart slått, i det selgeren, filmfotografen Graeme Revell, la frem en tredje flaske - der salgssummen skulle gå til hans favorittveldedighet, The Center for Environmental Research and Conservation. Denne tredje flasken oppnådde nær 190.000 kroner.
 
Og kjøper for samtlige tre flasker var Roman Coppola, hvis far, Francis Coppola, grunnla Niebaum-Coppola Winery i Napa Valley. Denne eiendommen ligger på deler av tidligere Inglenook Estate. Coppola kunne fortelle at akkurat disse flaskene opprinnelig kommer fra Coppola Estate, som hans far er i ferd med å gjenopprette. Han syntes derfor det var naturlig at han skaffer tilbake deler av familiearven.
 
Kilde: Wine Spectator

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her