1847 Ch. d'Yquem verdens dyreste hvitvin

Det amerikanske auksjonsfirmaet, Zachys, oppnådde $71.675 for en singel flaske 1847 Château d'Yquem. Det tilsvarer en drøy halv million norske kroner.
Redaksjonen
26 Oktober 2004 - 01:00

Det var under Zachys' aller første auksjon noensinne i Los Angeles den 8. og 9. oktober at blant annet denne sagnomsuste vinen gikk for langt over sitt estimat.
 
Auksjonen brakte inn nær 30 millioner kroner og var en ubetinget stor suksess. Den allerede nevnet flaske med d'Yquem ble solgt for 523 prosent mer enn dens gjennomsnittlige salgspris i høst. Kjøperen, Joe Pytka, eier av Bastide restaurant i Los Angeles, var til stede. En talsmann for Pytka sier at vinen skal benyttes under en ekstraordinær vertikalsmaking av Château d'Yquem.
 
Men det var ikke bare denne vinen som oppnådde høye bud. To flasker Inglenook Cabernet Sauvignon i 1941-årgang gikk under hammeren for mer enn 170.000 kroner hver, hvilket er 615 prosent mer enn normalen, og samtidig ny rekord for en vin fra California. Rekorden ble imidlertid umiddelbart slått, i det selgeren, filmfotografen Graeme Revell, la frem en tredje flaske - der salgssummen skulle gå til hans favorittveldedighet, The Center for Environmental Research and Conservation. Denne tredje flasken oppnådde nær 190.000 kroner.
 
Og kjøper for samtlige tre flasker var Roman Coppola, hvis far, Francis Coppola, grunnla Niebaum-Coppola Winery i Napa Valley. Denne eiendommen ligger på deler av tidligere Inglenook Estate. Coppola kunne fortelle at akkurat disse flaskene opprinnelig kommer fra Coppola Estate, som hans far er i ferd med å gjenopprette. Han syntes derfor det var naturlig at han skaffer tilbake deler av familiearven.
 
Kilde: Wine Spectator

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak
Dagens rett
Ovnsbakt grønnkålomelett

Lag en vri på omeletten som garantert gir mersmak

Dette kan bli din nye favorittoppskrift på omelett. Supersunn og supergod.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her