Aldri nok wok

Kineserne oppfant kruttet. Det skal de ha. De oppfant woken også, smartingene. Det tok riktignok flerfoldige hundreår før vi her i vest fikk glede av dette enkle, buede kjøkkenvidunderet. Men da woken først fant veien vestover, var vi ikke vanskelige å overbevise.

Teksten er hentet fra Bokklubben Mat- og Vinglede, Apéritifs samarbeidspartner på nettet:

Endringsorienterte unge mennesker i sentrale bystrøk gjør snart ikke annet enn å woke, i alle fall ikke på kjøkkenet. De har innsett at bedre, enklere og raskere mat går det ikke an å lage, og de har helt rett. Hvilket WOKkokeboken har til hensikt å overbevise deg om. Samtidig kommer den til å imponere og friste også de viderekomne i wokeverdenen.

Alt-i-ett
Men først til deg som er så åpenbar nybegynner at du tør å stille følgende spørsmål: Hva er en wok? En wok er en rundbunnet kombinasjon av kjele og stekepanne, laget av stål eller aluminium, og formet slik at varmen fordeles jevnt og derfor blir hele innsiden av kjelen en stekeflate. (Wok finnes også i jern, men den blir fort svært tung, og egner seg helst for stasjonære griller.)

Det geniale med denne buede kjelen er at alt du putter i den stekes raskt, mens du flytter det rundt i kjelen med en spatel eller skje, slik at grønnsaker beholder sin sprøhet, og kjøtt og fisk all sin smak. Maten kan stekes med et minimum av olje, eller dampes over en medfølgende rist under lokk.

Det fine med woken er at den tilbyr et slags alt i ett-konsept, uten at du får lapskausfornemmelser. Den gjør det mulig å lage de deiligste retter på rekordtid, det eneste som tar tid er å finne fram (alternativt handle inn) ingrediensene - og så kutte og snitte. Den jobben kommer du ikke forbi, for hemmeligheten er at når maten blir kuttet i mindre biter på kinesisk vis, tar det mye kortere tid å varmebehandle den. Det har de fleste råvarer nemlig bare godt av. Både smak, konsistens og farge tjener på det, viser det seg.

A til Å-forklaringer
Men så, når du vel har kuttet og skåret og snittet, så er det klart for den store matorgien på minimal plass og tid. Det er dette de viderekomne for lengst har innsett. Travle hverdager blir enklere, men samtidig morsommere rent matmessig når man først er blitt er naturlig woker. Og for å bli det kreves altså ikke annet enn en wok, en skarp kniv, og noen asiatiske ingredienser i tillegg til dagens råvarer. Vi snakker om ingredienser som chilisauser, østers og fiskesauser, et par gode oljer. Og så er det ikke dumt med en god oppskriftsamling, og det er her dagens bok kommer inn i bildet.

WOKkokeboken gir ikke bare en ypperlig innføring for nybegynnere, med A til Åforklaringer på utstyr, teknikker og ingredienser. Bokens pre er dens store, og svært varierte oppskriftsamling. Den inneholder godbiter fra asiatiske kjøkken, både det kinesiske og det thailandske, men også mer europeiske forslag som for eksempel hjort med asparges og kantarell, tilberedt ala wok.

Godbiter, bokstavelig talt
Her er fantastiske oppskrifter på kamskjell, breiflabb, reker, laks, torsk, blekksprut en rekke fisk og skalldyrretter som garantert vil friste til smattelyder allerede ved første gangs gjennomlesning.

Dette er bare starten. Så følger oppskrifter på kjøtt og fugl med og uten nudler i alle fasonger. Men kanskje aller morsomst: En rekke vegetaroppskrifter som soppgryte med sukkererter, brokkoli med hoisinsaus, savoykål med sesam og hvitløk, aubergine med shiitake, friterte bønner og asparges, karriwok med grønnsaker, dampet spinat med hvitløk.

Til dette kommer en rekke salater jo da, woken egner seg for salater også. Og det du kanskje blir mest overrasket over: den er utrolig velegnet til raske, stilige desserter.

Støvsamler med potensiale
La oss bare i all enkelhet nevne ananas med konjakk, tilberedt i woken i løpet av 1- 2 minutter, frukt med pasjonsfruktsaus som ikke tar deg mer enn 10 - 15 minutter å få til. Eller frister det for eksempel med glaserte epler og bananer? Eller varme tropiske frukter?

Kanskje er du allerede den lykkelige eier av en wok? Samler den støv? Eller har du bare et par sikre nudelretter på programmet foreløpig? I så fall har du en morsom tid foran deg. For woken er som skapt for matlek og kulinariske eksperimenter. Med WOKkokeboken vår stiller du i elitedivisjonen uten unødvendige treningsrunder.

Gina Steer
Wokkokeboken
Forlag: Schibsted
Originalens tittel: The Wok Cookbook
Til norsk ved: Jon Olav Skålid
Format: 23 x 23 cm

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede å få boken til medlemspris.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen