Alkoholsalget stuper

Skyldes økte avgifter, grensehandel, taxfree og smugling, mener bransjen.
25 Mars 2011 - 18:19

Fra nyttår økte Regjeringen alkoholavgiftene med 7 prosent. Etter årets to første måneder er salget av vin og brennevin fra norske utsalg kraftig redusert.

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) tror ikke nordmenn drikker mindre, men at Vinmonopolet nå taper markedsandeler til grensehandel, taxfree og smugling.

Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin har gått ned med 6,3 prosent etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter.

Salget av sterkvin sank med over ni prosent i samme periode. Totalt sank Vinmonopolets samlede salg med 1,17 prosent i januar og februar sammenliknet med samme periode i 2010.

- En økning i avgiftene betyr ikke nedgang i forbruket, men at forbrukerne endrer kjøpsmønster. Flere nordmenn velger å sette seg i bilen for å handle på svenske monopolutsalg fremfor å gå til det lokale Vinmonopolet. Det er også økt fare for at smugling og svart omsetning av alkohol vil ta en større andel av markedet, sier generalsekretær i VBF Ingunn Jordheim.

Nedgangen i polsalget kommer samtidig som nordmenn setter nye handlerekorder i utlandet. I løpet av to år har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent og VBF frykter at årets grensehandel vil sette ny rekord.

- At alkoholsalget langs grensen øker, mens det norske polsalget synker, viser at stadig flere nordmenn reiser mange mil for å handle hos det svenske statsmonopolet. Når Regjeringen velger å øke avgiftene, blir konsekvensene at polet selger mindre mens grensehandel og smugling øker. Dette kan på lengre sikt bli en alvorlig trussel for den norske vinmonopolordningen, sier Ingunn Jordheim i VBF i en pressemelding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her