Alkoholsalget stuper

Skyldes økte avgifter, grensehandel, taxfree og smugling, mener bransjen.
25 Mars 2011 - 17:19

Fra nyttår økte Regjeringen alkoholavgiftene med 7 prosent. Etter årets to første måneder er salget av vin og brennevin fra norske utsalg kraftig redusert.

Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF) tror ikke nordmenn drikker mindre, men at Vinmonopolet nå taper markedsandeler til grensehandel, taxfree og smugling.

Tall fra Vinmonopolet viser at salget av brennevin har gått ned med 6,3 prosent etter avgiftsøkningen. Nedgangen tilsvarer over 100.000 liter.

Salget av sterkvin sank med over ni prosent i samme periode. Totalt sank Vinmonopolets samlede salg med 1,17 prosent i januar og februar sammenliknet med samme periode i 2010.

- En økning i avgiftene betyr ikke nedgang i forbruket, men at forbrukerne endrer kjøpsmønster. Flere nordmenn velger å sette seg i bilen for å handle på svenske monopolutsalg fremfor å gå til det lokale Vinmonopolet. Det er også økt fare for at smugling og svart omsetning av alkohol vil ta en større andel av markedet, sier generalsekretær i VBF Ingunn Jordheim.

Nedgangen i polsalget kommer samtidig som nordmenn setter nye handlerekorder i utlandet. I løpet av to år har grensehandelen på Systembolaget økt med 20 prosent og VBF frykter at årets grensehandel vil sette ny rekord.

- At alkoholsalget langs grensen øker, mens det norske polsalget synker, viser at stadig flere nordmenn reiser mange mil for å handle hos det svenske statsmonopolet. Når Regjeringen velger å øke avgiftene, blir konsekvensene at polet selger mindre mens grensehandel og smugling øker. Dette kan på lengre sikt bli en alvorlig trussel for den norske vinmonopolordningen, sier Ingunn Jordheim i VBF i en pressemelding.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her