×
Annonse fra Aase E. Jacobsen
ANNONSE: Grill spareribs med chilikaramell

Grill spareribs med chilikaramell

Gi den tradisjonelle barbecuemarinaden en pause og gjør som matblogger og Norgesmester i amatørkokk, Helle fra HellesKitchen, og grill spareribs med ny vri i sommer.

  • Dette er en annonse. Journalistene i Aperitif.no er ikke involvert i produksjonen.

Plukk med deg et par saftige sider med spareribs fra svensk gris på Strömstad Mat. Sett dem av til en spesiell middag. De flotte beina må få en skånsom behandling. Spareribs trenger tid.

– Kjøttet som ligger mellom beina trenger lang tid og lav varme for å bli saftig og mørt. Derfor varmebehandler jeg dem alltid i folie i ovnen i flere timer før jeg legger dem på grillen eller under grillen i ovnen, forteller Helle Øder Valebrokk som står bak bloggen HellesKitchen.org.

Spennende smaker

Og hva slags smak ville hun ha? På turen til Sverige kjøpte Helle med seg kokosblomstsukker.

– Dette er dyrt i Norge, så det var en av de tingene jeg sparte mye penger på å kjøpe på Strömstad Mat. Kokosblomstsukker har samme søtningsnivå som vanlig sukker og det har en deilig karamellaktig smak. Altså perfekt for min chilikaramellsaus – som er inspirert av min tur til Vietnam tidligere i år, sier Helle.

Orientalsk inspirasjon

En annen ting hun kjøpte med fra Sverige er kamut. Dette er hele orientalske hvetekorn som egner seg godt i salater.

– De smaker ganske likt som byggryn og har deilig tyggemotstand. Disse kornene passer perfekt i min salat med koriander, chili, sukkererter og agurk, sier forteller den kulinariske bloggeren.

Spareribs er den perfekte sommermaten. Det er lov å spise med fingrene, ja faktisk er det å foretrekke. Men regn med en kattevask i ansiktet etter at du har fråtset i herlige bein. Chilikaramellsausen er nemlig klissete, men så god.

Helle Øder Valebrokk fra HellesKitchen.org

 

Helle spareribs.
Helle spareribs.

 

Slik lager du grillet spareribs med chilikaramell

2 sider spareribs er nok til fire personer.

 

Chilikaramell:

2 dl kokosblomstsukker eller brunsukker

1 hel rød chili med frø, delt i to

1 kanelstang

3 stjerneanis

2 ts kvernet sort pepper

6 ss fiskesaus

4 store sjalottløk i tynne skiver

½ sitron, saft

1 dl vann

2 fedd hvitløk

 

Salat:

2 dl kamut

1 agurk

1 rød chili

½ pakke sukkererter

1 potte koriander

1 lime

1 ss honning

1 ts fiskesaus

 

 

  1. Start med å smelte sukker i vann. La dette koke i 10 minutter. Så tilsetter du alt det andre og lar dette trekke på medium varme i 20 minutter. Karamellen skal nå ha begynt å boble litt ”seigere”. Hvis ikke guffer du opp varmen og koker den inn litt. Sil av sausen og kast resten. Karamellsausen pensler du på grillsidene. Legg disse med kjøttsiden ned i folie på et bakebrett og sørg for at folien er helt tett. Spareribsene skal nå dampe inne i folien i ca fire timer på 110 grader.
  2. Ta av folien og sil kraften over i en gryte. kjøttet skal nå være mørt og nesten falle av beina. Pensle sidene med masse karamell og legg dem med kjøttsiden opp. Guff opp temperaturen til 220 grader. Stek spareribsene gylne. Pensle over og under etter ti minutter. Så kan du evt legge dem på grillen eller ha på grillen i ovnen. Du trenger ikke lang tid, for sukkeret i karamellsausen brenner seg lett.
  3. Ta ut spareribsene og la sidene hvile i 10 minutter før du skjærer dem opp.
  4. Kok inn kraften, gjerne sammen med litt finrevet ingefær, mer fiskesaus, lime og mer chili. Den skal være hot. Skum av fett som legger seg på toppen. Når sausen er kokt inn litt serverer du den til spareribsen.
  5. Salaten er enkel. Kamut kokes i ca 8 minutter. Vannet helles av og kamuten kjøles ned til romtemperatur. Bland med sukkererter, masse koriander, chili og agurkterninger.
  6. Salatdressing som passer til dette består av limesaft, finhakket chili, honning, fiskesaus og litt vann.

 

HellesKitchen er en mat- og drikkeblogg med fokus på økologi, bærekraftighet og dyrevelferd. Den drives av Norgesmester i amatørkokk, Helle Øder Valebrokk. På HellesKitchen finner du spennende retter som egner seg til hverdag og fest, gjerne kombinert med en god cocktail.

Blogg: Helleskitchen.org

Til toppen