Grill spareribs med chilikaramell

Grill spareribs med chilikaramell

Gi den tradisjonelle barbecuemarinaden en pause og gjør som matblogger og Norgesmester i amatørkokk, Helle fra HellesKitchen, og grill spareribs med ny vri i sommer.
14 Juli 2016 - 14:00

Plukk med deg et par saftige sider med spareribs fra svensk gris på Strömstad Mat. Sett dem av til en spesiell middag. De flotte beina må få en skånsom behandling. Spareribs trenger tid.

– Kjøttet som ligger mellom beina trenger lang tid og lav varme for å bli saftig og mørt. Derfor varmebehandler jeg dem alltid i folie i ovnen i flere timer før jeg legger dem på grillen eller under grillen i ovnen, forteller Helle Øder Valebrokk som står bak bloggen HellesKitchen.org.

Spennende smaker

Og hva slags smak ville hun ha? På turen til Sverige kjøpte Helle med seg kokosblomstsukker.

– Dette er dyrt i Norge, så det var en av de tingene jeg sparte mye penger på å kjøpe på Strömstad Mat. Kokosblomstsukker har samme søtningsnivå som vanlig sukker og det har en deilig karamellaktig smak. Altså perfekt for min chilikaramellsaus – som er inspirert av min tur til Vietnam tidligere i år, sier Helle.

Orientalsk inspirasjon

En annen ting hun kjøpte med fra Sverige er kamut. Dette er hele orientalske hvetekorn som egner seg godt i salater.

– De smaker ganske likt som byggryn og har deilig tyggemotstand. Disse kornene passer perfekt i min salat med koriander, chili, sukkererter og agurk, sier forteller den kulinariske bloggeren.

Spareribs er den perfekte sommermaten. Det er lov å spise med fingrene, ja faktisk er det å foretrekke. Men regn med en kattevask i ansiktet etter at du har fråtset i herlige bein. Chilikaramellsausen er nemlig klissete, men så god.

Helle Øder Valebrokk fra HellesKitchen.org

 

Helle spareribs.

 

Slik lager du grillet spareribs med chilikaramell

2 sider spareribs er nok til fire personer.

Chilikaramell:

2 dl kokosblomstsukker eller brunsukker

1 hel rød chili med frø, delt i to

1 kanelstang

3 stjerneanis

2 ts kvernet sort pepper

6 ss fiskesaus

4 store sjalottløk i tynne skiver

½ sitron, saft

1 dl vann

2 fedd hvitløk

Salat:

2 dl kamut

1 agurk

1 rød chili

½ pakke sukkererter

1 potte koriander

1 lime

1 ss honning

1 ts fiskesaus

  1. Start med å smelte sukker i vann. La dette koke i 10 minutter. Så tilsetter du alt det andre og lar dette trekke på medium varme i 20 minutter. Karamellen skal nå ha begynt å boble litt ”seigere”. Hvis ikke guffer du opp varmen og koker den inn litt. Sil av sausen og kast resten. Karamellsausen pensler du på grillsidene. Legg disse med kjøttsiden ned i folie på et bakebrett og sørg for at folien er helt tett. Spareribsene skal nå dampe inne i folien i ca fire timer på 110 grader.
  2. Ta av folien og sil kraften over i en gryte. kjøttet skal nå være mørt og nesten falle av beina. Pensle sidene med masse karamell og legg dem med kjøttsiden opp. Guff opp temperaturen til 220 grader. Stek spareribsene gylne. Pensle over og under etter ti minutter. Så kan du evt legge dem på grillen eller ha på grillen i ovnen. Du trenger ikke lang tid, for sukkeret i karamellsausen brenner seg lett.
  3. Ta ut spareribsene og la sidene hvile i 10 minutter før du skjærer dem opp.
  4. Kok inn kraften, gjerne sammen med litt finrevet ingefær, mer fiskesaus, lime og mer chili. Den skal være hot. Skum av fett som legger seg på toppen. Når sausen er kokt inn litt serverer du den til spareribsen.
  5. Salaten er enkel. Kamut kokes i ca 8 minutter. Vannet helles av og kamuten kjøles ned til romtemperatur. Bland med sukkererter, masse koriander, chili og agurkterninger.
  6. Salatdressing som passer til dette består av limesaft, finhakket chili, honning, fiskesaus og litt vann.

Blogg: Helleskitchen.org

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her