Arcus lanserer Frithjof på boks

Frithjof Nicolaysen kjent som landets fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi og som kvalitetssjef i Arcus Produkter, lanserer nå sin egen kolleksjon, i første rekke i form av en syrahvin i boks med opphav i Languedoc-Roussillon.
Redaksjonen
20 Januar 2002 - 02:00

Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en flott representant for den moderne vinstilen i Languedoc-Roussillon, og kommer fra kooperativet Cave Anne de Joyeuse sør for byen Limoux, som ellers er best kjent for sine hvite musserende viner. Vinmarkene ligger langs åssidene i det vakre dalføret Haute Vallée de l'Aude, som strekker seg sørover mot foten av Pyreneene. Denne beliggenheten gir spesielt gunstige forhold for vindruene sammenliknet med det øvrige Languedoc. Vinmarkene ligger relativt høyt, og har et helt annet mikroklima enn slettelandet langs Middelhavet.
 

Vinen er laget av 100 prosent syrahdruer, som er blitt avstilket før pressing. Den er fremstilt under temperaturkontroll ved 30-32 grader, med daglig ompumping og har etter fermentering ligget ytterligere 8-10 dager med skall og steiner for uttrekk og konsentrasjon av aromastoffer, for så å gjennomgå malolaktisk gjæring. 40 prosent av vinen har deretter vært lagret i barriques (225 liters eikefat) av fransk opprinnelse, mens den resterende del har ligget på tanker av rustfritt stål.
 
Smaker
Frithjof Nicolaysen Syrah Collection er en typeriktig syrah i den forstand at den byr på druens karakteristika bade i duft og smak. Nesen er ung og god med søtlige skogsbær, særlig bjørnebær. Smaksanslaget er saftig med godt bærpreg og syre, utover kommer tanninene til syne, avslutningen byr på krydder og medisinaktige aromaer i tillegg til det nevnte skogsbærpreget. Denne harmoniske og vinen er først og fremst utmerket til stekt og grillet kjøtt. Men den passer også godt til middels smakssterke pastaretter.
 
Området
Mer enn en tredjedel av Frankrikes vinproduksjon foregår i områdene Languedoc og Roussillon i Sør-Frankrike, som vi vanligvis gir fellesbetegnelsen
Midi. Betegnelsen Vin de Pays d'Oc benyttes i hele området, som er delt inn i underdistriktene Gard, Herault, Aude og Pyrénées Orientales. Dette har tradisjonelt vært et område for masseproduksjon av enkle bordviner uten spesielle særtrekk eller karakter. Men regionen har hatt et enormt oppsving de siste årene, og innenfor kategorien Vins de Pays har det vært satset på internasjonalt kjente druetyper som Cabernet Sauvignon, Merlot og Chardonnay så vel som områdets tradisjonelle druetyper Syrah, Grenache, Cinsault og Carignan. Vinene blir ofte presentert som endrueviner, i en moderne fruktpreget
stil.
 
Frithjof Nicolaysen regnes som Norges fremste autoritet på vinproduksjon og vinkjemi, og er ansatt som kvalitetssjef i Arcus Produkter AS. Han er Norges fagekspert ved OIV, Den Internasjonale Vinorganisasjon i Paris. I tillegg til sin faglige tyngde, er Frithjof Nicolaysen kjent som livsnyter så vel som mat- og vinentusiast.
 
Produktfakta
Varenr.: 41052-06
Navn: Frithjof Nicolaysen Syrah Collection
Pris: kr 319,00
Druetype: 100% Syrah
Opprinnelse: Vin de Pays d'Oc
Alkoholstyrke: 12,5% vol.
Forpakning: 300 cl bag-in-box
Vinen er tilgjengelig fra Vectura og selges i Vinmonopolets bestillingsutvalg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 9 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her