Arendal til topps

Trekløveret Cum Grand Salis fra Arendal kan nå titulere seg Norges beste amatørkokker etter seier i NM som foregikk i Oslo søndag 22. september. Smaken i både forrett, hovedrett og dessert overbeviste juryen til å sende arendølene til topps i denne tøffe
Aase E. Jacobsen
22 September 2002 - 20:00

Arendals-laget Cum Grand Salis bestående av Sidsel Pettersen, Jan Petter Lehne og Harald Rosenvinge vant hårfint foran fem andre lag fra det ganske land i det første norgesmesterskap for hobbykokker som fant sted under Vika Matgledefestival som del av Oslo Høstfestival søndag 22. september. 

Menyen som gjorde at sørlendingene, som for øvrig arbeider med reklame og i skoleverket til daglig, overbeviste juryen var som følger:

Forrett: Sjøkreps Columbus, løvtynne rå sjøkreps servert med reduksjon av blodappelsin, urtefylte lakserulader og beurre blanc.
Hovedrett: Lam Marco Polo, orientalskmarinert og sortglasert lammesadel, grønnsaks-mille feuille med sneglesmør, gulrot- og løkkompott samt rosastekte lammenyrer.
Dessert: Skogsbær Heyerdahl, bær-millefeuille med Nougatineblad smaksatt med kanel og stjerneanis, norske skogsbær, verveine- og cognacsaus.

De tre er gode venner som liker å lage mat sammen, og seieren fremkalte høylydte gledeshyl og  ekte seierstårer, også fra fremmøtte supportere. Vinnerlaget hadde full kontroll de noe uvanlige arbeidsforholdene til tross. For det er ikke mange amatørkokker som til vanlig lager en treretter meny for åtte personer i løpet av fem timer, og det utendørs ved kjølig høsttemperatur. En utfordring som samtlige lag behersket til fulle.

Juryen hadde kjendiskokken Harald Osa som og finansminister og amatørkokk Per Kristian Foss i spissen, samt Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif, Randi Kvissel Haugen, adm. dir. i Matmerk og Astrid Dieserud, matansvarlig i Lucullus.
 
Vinnermenyen:

Forrett: Sjøkreps Columbus

Hovedrett: Lam Marco Polo
 

Foto: Aase E. Jacobsen
Matfoto: Jan O. Strøm
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her