Årets champagnehøst rekordstor?

Årets vinhøst i Champagne kan bli historiens største etter at franske myndigheter ser ut til å gi grønt lys for å øke maksimaluttaket fra avlingene.

Franske appellasjonsmyndigheter (INAO) diskuterer i dise dager hvorvidt de skal tillate en økning av dagens grense for tillatt uttak pr. hektar. Det er i denne omgang snakk om hele 1000 kg/ha. Kjennelsen vil bli offentliggjort 4. november.
 
Tall så langt viser at anslått normal produksjon vil bli 325 millioner flasker, og dersom det tillates en økning fra 13.000 liter/ha til 14.000 liter/ha vil dette medføre ytterligere 30 millioner flasker champagne produsert. I så fall vil vinhøsten 2004 gå inn som historiens største i Champagne.
 
Årsaken til ønsket om å øke maksimaluttaket er todelt. Ikke bare har dette året vært særdeles gunstig for modning og utvikling av druene. I tillegg var 2003 en årgang med sterkt redusert produksjon - grunnet varmebølgen landet opplevde forrige sommer.
 
Produsentene sitter alltid på et visst reservelager av basevin. Dette for å både utjevne naturlige kvalitetsforskjeller årgangene i mellom, men også for å sikre jevn og stabil leveringsdyktighet - hvert år. Selv om altså 2003 ga redusert volum er dette helt normalt for produsentene. 2004 vil uansett veie opp for dette.
 
Frankrike opplever overproduksjon i et synkende marked, men champagne er alltid et populært produkt, og gjør det dermed relativt bra.
 
Kilde: Decanter

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen