Arktisk meny under VM på ski

To nordnorske kokker reiser til Japan og ski-VM. Der skal de sette landsdelen og råvarene derfra på kartet.

Kjøkkensjef Rune Harper fra Radisson SAS Tromsø og Kjøkkensjef Svein Jæger Hansen fra Rica Meyergården Hotell i Mo i Rana skal ut på tur. De skal ha ansvaret for en norsk mottagelse under mesterskapet. Det kommer rundt 200 gjester på arrangementet, og det er Arktisk Meny som er matfaglig ansvarlig.

Fremmer Nord-Norge
Arktisk Meny er et prosjekt som består av 40 restauranter i Nord-Norge og på Svalbard. Målet er å få bedriftene til å fremme tradisjonelle nordnorske retter og bruke nordnorske råvarer. Gjerne på en ny og annerledes måte.

Da får gjestene en unik matopplevelse og matopplevelsen kan på sikt føre til både økt eksport og økt turisme.

De to kokkene reiser til Japan tirsdag 22. februar og blir borte til onsdag 28.

På plass i Japan skal de lage en meny som består av ti småretter med det beste av råvarer fra Nord-Norge.

- Vi skal blant annet bruke råvarer fra Arctic Rein og vilt på Gruben, de har en fantastisk kvalitet på nordnorsk rein. Den er bare helt ekstrem. Leverandøren fikk verdiskapningsprisen for 2006. Så dette skal vi bruke under VM når vi lager røkt reinsdyrhjerte, for eksempel, sier Svein Jæger Hansen.

Lite eksport
Han mener at dette er en unik mulighet til å få nordnorske råvarer mer på kartet. For enn så lenge er det ingen stor eksport av nordnorske råvarer, om vi ser bort fra fisk.

- Nei, eksporten er ikke den største. Men Eksportutvalget for fisk skal være med oss over. De eksporterer jo mye til Japan, så kanalene er der og mulighetene finnes. Så vi håper på en økning i salget etter besøket i Japan. Det tror jeg vi får også, sier Jæger Hansen.

Inspirerende
Han er veldig fornøyd med å få lov til å reise til mesterskapet.

- Det er fantastisk at vi får lov til å reise og at det ikke bare er kokkelandslaget som representerer Norge. For vi gjør jo en jobb ute i distriktene også. Så det er klart at det er inspirerende.

Det er altså ingen tvil om at slike jobber er viktige for distriktene.
 
- Jeg har fått mange søknader om lærlingeplasser og spørsmål om kokkekurs etter all den pressen vi har fått de siste årene, sier Jæger Hansen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen