Aromahjulet på norsk

Det er 17 år siden professor Ann C. Noble ved Viticulture & Enology, University of California utviklet aromahjulet for vin. Nå er det kommet i norsk utgave.

Det er In Vino Veritas som har oversatt og tilrettelagt det originale aromahjulet slik at det passer for det norske markedet.

Mange i bransjen kjenner sikkert til aromahjulet fra før. Det brukes blant annet av profesjonelle vinsmakere for å trene opp vokabularet som er nødvendig for å beskrive de forskjellige smaksnyansene i en vin.

Kort fortalt er hjulet bygget opp ved hjelp av tre sirkler. Helt innerst finner man de generelle beskrivende begrepene. I neste sirkel finnes noe mere spesifikke begreper, og i den ytterste ringen finnes de mest eksakte begrepene.

Ved bruk starter man altså innerst og arbeider seg utover for å beskrive nyansene i vinen mer og mer spesifikt.

Ann C. Noble skapte aromahjulet så tidlig som i 1990. Hun har også holdt en rekke kurs og foredrag i USA og internasjonalt. Hun ble pensjonert fra universitetet i 2002, men jobber fortsatt med aromahjulet. Hun gir også seminarer innen vinsmaking.
 
In Vino Veritas' versjon av aromahjulet er for øvrig godkjent og avtalt med Ann C. Noble. Dette i motsetning til Ekjords uautoriserte versjon som til slutt endte i et sviende forlik med Noble.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen