Avlyser vinkrisen

Avlyser vinkrisen

Rapport som spår internasjonal vinmangel, møter motbør.
04 November 2013 - 12:44

Står vi overfor en situasjon hvor tilbudet ikke kan dekke etterspørselen, eller gjør vi det ikke?

Flere rapporter, senest Morgans Stanleys rykende ferske, slår fast at det allerede i fjor manglet 300 millioner kasser vin til å dekke etterspørselen på verdensmarkedet. Studien hevder også at dette trolig vil være gjennomgangsmelodien i årene som kommer, skriver The San Francisco Chronicle.

Det er langt fra sikkert, svarer en rekke analytikere og vinhandlere. Mulan Chan-Randel, som kjøper viner fra Rhone og Sør-Frankrike for K&L Wine Merchants i San Francisco, sier til at avisen at ingenting tyder på at det blir produsert for lite vin og at det også finnes nok vin til å møte den økte etterspørselen i det amerikanske markedet.

Andre peker på at det forventes at druehøsten i California blir på fire millioner tonn, like under fjorårets rekordavling.

I en fersk rapport fra Office International de la Vigne et du Vin (OIV) slås det fast at det etter fem moderate år ser ut til å bli en relativ høy vinproduksjon i 2013. INternasjonalt øker den med 8,8 prosent til 281 millioner hektoliter, den høyeste produksjonen på sju år og 22,8 millioner hektoliter mer enn i 2012. Årsaken er blant annet rekordstore avlinger i Spania, Frankrike og Argentina, skriver vinavisen.dk.

245 millioner hektoliter forventes å bli drukket opp, mens overskuddet går til destillasjonsindustrien, som får dekket sitt behov for første gang siden 2007.

Organisasjonen peker også på at det økte forbruket i Asia i stor grad vil bli dekket av økt produksjon i hjemmemarkedene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her