Avlyser vinkrisen

Avlyser vinkrisen

Rapport som spår internasjonal vinmangel, møter motbør.

Står vi overfor en situasjon hvor tilbudet ikke kan dekke etterspørselen, eller gjør vi det ikke?

Flere rapporter, senest Morgans Stanleys rykende ferske, slår fast at det allerede i fjor manglet 300 millioner kasser vin til å dekke etterspørselen på verdensmarkedet. Studien hevder også at dette trolig vil være gjennomgangsmelodien i årene som kommer, skriver The San Francisco Chronicle.

Det er langt fra sikkert, svarer en rekke analytikere og vinhandlere. Mulan Chan-Randel, som kjøper viner fra Rhone og Sør-Frankrike for K&L Wine Merchants i San Francisco, sier til at avisen at ingenting tyder på at det blir produsert for lite vin og at det også finnes nok vin til å møte den økte etterspørselen i det amerikanske markedet.

Andre peker på at det forventes at druehøsten i California blir på fire millioner tonn, like under fjorårets rekordavling.

I en fersk rapport fra Office International de la Vigne et du Vin (OIV) slås det fast at det etter fem moderate år ser ut til å bli en relativ høy vinproduksjon i 2013. INternasjonalt øker den med 8,8 prosent til 281 millioner hektoliter, den høyeste produksjonen på sju år og 22,8 millioner hektoliter mer enn i 2012. Årsaken er blant annet rekordstore avlinger i Spania, Frankrike og Argentina, skriver vinavisen.dk.

245 millioner hektoliter forventes å bli drukket opp, mens overskuddet går til destillasjonsindustrien, som får dekket sitt behov for første gang siden 2007.

Organisasjonen peker også på at det økte forbruket i Asia i stor grad vil bli dekket av økt produksjon i hjemmemarkedene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen