Avverger rødvinshodepine

En ny oppfinnelse kan avverge rødvinshodepine. Det mener forskere i USA.
Redaksjonen
07 November 2007 - 14:59

Litt for mye rødvin kan gi en dundrende hodepine. Men nå kan hjelpen være på vei. En gruppe forskere fra Berkeley-universitetet i California har funnet opp et apparat som skal avverge hodepinen.
 
Oppdagelsen kommer fra en temmelig uvanlig kant, nemlig fra kjemikere som jobber med NASA-teknologi for å finne liv på Mars.
 
Kjemikerne har utviklet et apparat som kan spore opp spesielle kjemikalier. I følge en del forskere kan disse kjemikaliene omdanne vin og andre nytelsesmedler til rene smerteingredienser.
 
Kjemikaliene kalles for bioaminer og disse finnes naturlig i blant annet vin, sjokolade, ost, oliven, nøtter og brød.
 
Høyt blodtrykk
- Maten du spiser er utrolig nært koblet til kroppens kjemi, sier Richard Mathies til avisen Analytical Chemistry.
 
Gjennom tidene har forskere utpekt forskjellige "gjerningsmenn" som har vært årsaken til rødvinshodepine. Tyramin og histamin har begge vært på tiltalebenken, men ingen ble dømt. Skyldsspørsmålet har aldri blitt avklart.
 
Advarer
Men mange spesialister advarer nå de hodepineplagede mot mat som inneholder mye aminer. Stoffet kan også forårsake plutselige anfall av høyt blodtrykk og hjertebank.
 
Det er her den nye oppfinnelsen kommer inn i bildet. Den kan være nyttig for folk som er følsomme overfor aminene.
 
Medbringes 
Prototypen er på størrelse med en liten dokumentmappe. I løpet av fem minutter kan den fastslå innholdet av aminer i en vin bare ved å analysere en dråpe.
 
Et selskap jobber nå med å utvikle en mindre modell som skal gjøre det mulig å ha den med seg rundt på restauranter.
 
Oppfinnerne mener at apparatet bør brukes til å oppgi amininnholdet på vinetikettene.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her