Bærer ikke bare tallerkener

Dina Bekkedal har hatt læretiden hos Bølgen og Moi og på Le Canard. Hun representerer Norge som servitør under WorldsSkills 2007.
Redaksjonen
24 Oktober 2007 - 16:00

Bekkedal skal være på Le Canard frem til fagprøve i slutten av året.
 
Hun har grunnkurs hotell- og næringsmiddelfag fra Sogn videregående skole i Oslo, men hun tok ikke vk-1. I stedet fikk hun gjennomføre utdanningen med tre år i lære.
 
Hun hadde nemlig tatt et års pause fra skolen og ville gjerne kombinere jobb og utdanning.
 
Perfekt presentasjon
Le Canard er en av de få restaurantene i Norge med stjerne i Guide Michelin. Skal man leve opp til en slik stjerne krever det at alle medarbeidere presenterer restauranten på en perfekt måte.
 
- I dag spiser 80 prosent av våre gjester en åtte-retters meny. I tillegg kommer appetittvekkere og hvileretter. Gjestene kan sitte til bords i fem timer, sier hun.
 
Oversikt
- Du skal hele tiden ha oversikt. Du skal passe på hvem ved bordet som har allergier eller spesielle ønsker. Selv om du er stresset, skal gjestene føle at du er rolig. Vi går gjennom menyen og vinmenyen daglig. Vi må også forholde oss til andre nasjonaliteter og deres uskrevne regler, sier hun.
 
- Når jeg er ferdig med utdanningen, har jeg lyst til å arbeide i utlandet for å lære mer språk og fag, sier Dina.
 
Gjerne varme
Hun vil gjerne jobbe i London, men gjerne også et år i et varmere land. Gjerne i Barcelona, men det er ikke bare for varmens skyld hun vil dit.
 
- De ligger langt foran faglig, og gjestene er mer mottagelige for nye ting. Her i Norge søker folk mye etter tradisjonelle steder. Men med nye måter å bruke råvarer på får du også nye faglige utfordringer.
 
- Det kokkene lager gir også utfordringer for oss servitører. Det dreier seg ikke bare om å bære tallerkener. Mat- og vinkunnskap er en vesentlig del av faget. Det er også gjestebehandling og det å holde oversikten.
 
Ny trener
Alexander Skjefte er ny som trener, ekspert og dommer i WorldSkills. Han jobber til daglig i restauranten To rom og Kjøkken i Trondheim og har brukt mye tid med den forrige norske dommeren for å være oppdatert. Treningen legger han opp sammen med bedriften og Lærlingkompaniet i Oslo.
 
-  Jeg har sett Dina i tre konkurranser tidligere, og jeg tror hun vil trives med
denne konkurranseformen.
 
Skal sirkulere
- I WorldSkills i Japan vil hun sirkulere på fire deler av konkurransearenaen. I tre restauranter vil hun ha gjester ved bordet. De tre restaurantene er av typen
fine dining, lounge, og bistro. Hva som skal serveres, anrettes og gjøres ferdig ved bordene vil variere. En dag er satt av til blomsteroppsatser, serviettbretting,
displayer og egenkomponerte drinker. I tillegg blir deltakerne testet i vinkunnskap gjennom daglige blindsmakninger, sier han.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vart opp med enchilada med kylling - bruk gjerne rester
Dagens rett

Vart opp med enchilada med kylling - bruk gjerne rester

Meksikanskinspirert mat er mer populært enn noen gang. Denne oppskriften er super når du har dårlig tid, men vil lage mest mulig fra bunnen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her