Bekymring i Napa Valley

For første gang er det oppdaget et voksent insekt av typen Sharpshooter i Napa Valley. Det fører til en viss bekymring i Californias mest fremstående vinregion.

Sharpshooter - eller Leafhopper - er en type sikade, som vi kaller insektet på norsk. Dette insektet kan spre sykdommen Pierce's disease som kan drepe vinplanter. Det skjer ved at plantene tappes for plantesaft som insektet suger ut fra vinrankene.

Her hjemme er sikadene kjent for å kunne ødelegge for eksempel bjørnebærbusker.

Sikaden kan fly langt og er det mest fryktede insektet som kan spre bakterien som kan føre til Pierce's disease. Bakterien heter Xylella fastidiosa.

Fra Florida
Ekspertene tror at insektet kom til California på 90-tallet via planter som kom fra Florida, skriver winespectator.com.

Pierce's disease har allerede skadet vinmarker sør i California, og ekspertene tror at insektet har kommet seg oppover via Central Valley. Både druedyrkere og landbrukseksperter har holdt et øye med insektet for å forsikre seg om at det ikke får fotfeste i den nordre delen av California.

Tidligere har man bare funnet egg i Napa. Ikke utvokste insekter eller nymfer.

Men nå er altså et voksent insekt funnet i hageplanten Pandorea jasminoides. Planten ble sendt fra et drivhus i Orange County til et planteutsalg i Napa Valley.

Sendt tilbake
En representant for landbruket fikk tatt insektet, som senere ble verifisert av en entomolog, altså en insektekspert.

Etter funnet ble hele plantepartiet sendt tilbake. Grunnen til at det bare er moderat engstelse i Napa er at temperaturene har vært lave den siste tiden. Det gjør at sikaden neppe har klart å fly til andre steder. I denne omgang, i alle fall.

Pierce's disease har vært kjent siden 1880-tallet og la da store arealer vinmarker øde sør i California.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen