Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Best i Norden

Robert Lie sikret Norge den første seier i det sjuende nordiske mesterskap for vinkelnere. En seier som er intet mindre enn en sensasjon siden han bare har to års konkurranseerfaring bak seg.
Aase E. Jacobsen
15 November 2004 - 13:00

Den 24 år gamle vinkelneren Robert Lie fra Oslo klarte det som må kunne karakteriseres som sensasjonelt innen sommelieryrket, nemlig å med så kort fartstid vinne en internasjonal konkurranse. For Robert, som gjorde alvor av sine ambisjoner først for to år siden, har ikke deltatt i mer enn en håndfull konkurranser. Likevel slo han ut to meget erfarne sommelierer i finalen i det nordiske sommeliermesterskapet, nemlig Bjørnstierne Antonsson og Susann Berglund-Krantz som ble henholdsvis nummer to og tre.

Robert håndterte øvelsene i finalen lett og ledig. Ikke minst skapte han historie ved å løse blindsmakingen av tre brennevin med tre setninger - som også var riktige. Men særlig blindsmakingen av de to vinene ble løst forbilledlig. Målet er nemlig ikke å treffe vinenes identitet men å beskrive dem på en riktig og detaljert måte. Robert selv var svært misfornøyd med innsatsen i retting av vinliste: - Det er helt klart at jeg må skjerpe meg her, slo han fast før resultatet ble kunngjort. Det tok han imot med vantro siden han ikke hadde noen forventinger om seier, men priste seg lykkelig ved tanken på å kunne bli nestbest. For øyeblikket retter han nemlig oppmerksomheten mot restauranten som han sammen med blant andre den lovende kokken Bjørn Svensson om kort tid åpner i Pilestredet 63. Navnet blir imidlertid Restaurant Oscars gate.

Robert er ikke bare nordisk mester men også regjerende norgesmester og vil være en sterk kandidat når den norske representanten til Trophée Ruinart 2006 (europamesterskapet) skal velges. Sist juni vant som kjent svenske Andreas Larsson denne krevende konkurransen hvor rundt 35 europeiske nasjoner deltar. - Nivået på de nordiske kandidatene er så høyt at sjansene for å nå helt opp i toppen både i europeisk og verdenssammenheng er svært stor, påpeker Ken Engebretsen fra styret i Den Norske Vinkelnerforening som selvsagt er meget lykkelig på Roberts vegne.

Derfor setter foreningen nå sammen et landslag av vinkelnere som skal drilles i de klassiske sommelierøvelsene som blindsmaking, dekantering, åpning av champagneflaske, mat og vin i kombinasjon samt retting av vinlister i tillegg til selve skuespillet som bli mer og viktig. Ikke for det - Roberts seier er en dokumentasjon på at naturlig sjarm og overbevisende atferd i kombinasjon med sterkt faglig nivå er en vinnerresept.

Det nordiske sommeliermesterskapet er, som alle andre slike konkurranser, langt mer enn en finale. I alt 10 kandidater - to fra hver nordisk nasjon - deltok i Stockholm den 13. november. Semifinalen omfattet blant annet en teoretisk prøve som i følge Robert var svært vanskelig og mer krevende enn det han har vært med på før. For den andre norske kandidaten, Dan Lystad, markerte nordisk hans 15. konkurranse og sannsynligvis den siste. Men at Dan Kommer til å bidra i coachingen av det fremtidige landslaget, er sikkert.

Foto: Jan H. Amundsen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her