Best of Ingrid

Det er ikke nyhetene som dominerer når Ingrid Espelid Hovig (83) presenterer sine matminner.
Redaksjonen
03 Desember 2007 - 14:44

Ingrids matminner er en slags oppsummering fra vår fremste kokkedronning, Ingrid Espelid hovig, der vi på 225 sider får både kulinariske og personlige høydepunkter fra et aktivt liv.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Vestlandsminner
Ingrid mimrer i vei: om barndommens grøtmåltider klokka sju om kvelden, om feststemningen da mor serverte kålruletter med hvit saus og om den uunngåelige oppvasken etter at lysene var slukket i Fjernsynskjøkken-studioet. Gjett hvem som også måtte ta den!

Maten og oppskriftene er gjennomgående norske, og spenner fra kaker til desserter. Oppveksten på Askøy utenfor Bergen er sterkt til stede, med grisehoder og julesylte, leverpostei og sild og selvsagt sprengt torsk med mjølne poteter og smeltet smør på julaften. Mors tradisjon fra Hardanger fulgte familien, og Ingrid holder den i hevd den dag i dag.

Historiske bilder
Det som helt klart forsvarer investeringen i denne boka er alle små og store glimt fra Ingrids karriere som folkeopplyser og landets første TV-kokk. Ingrid forteller historier om hva som skjedde i studio før og under sending, og vi får servert et rørende knippe historiske bilder av fru Espelid Hovig og hennes mange gjester og kollegaer fra tiden i NRK.

De eldste bildene viser en ung Ingrid som håndterer sild under den første prøvesendingen fra Marienlyst på 50-tallet, og vi får også se henne i aksjon i kjøkkenbussen som Opplysningsutvalget for fisk dro land og strand rundt med.

Ingrids matminner rundes av med en komplett oversikt over alle hennes bøker. Den viser at hun har skrevet og medvirket i over 60 bøker om mat. Høstens utgivelse er en slags "best of" fra alle disse.

399 kroner
Gyldendal

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her