Best of Ingrid

Det er ikke nyhetene som dominerer når Ingrid Espelid Hovig (83) presenterer sine matminner.

Ingrids matminner er en slags oppsummering fra vår fremste kokkedronning, Ingrid Espelid hovig, der vi på 225 sider får både kulinariske og personlige høydepunkter fra et aktivt liv.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Vestlandsminner
Ingrid mimrer i vei: om barndommens grøtmåltider klokka sju om kvelden, om feststemningen da mor serverte kålruletter med hvit saus og om den uunngåelige oppvasken etter at lysene var slukket i Fjernsynskjøkken-studioet. Gjett hvem som også måtte ta den!

Maten og oppskriftene er gjennomgående norske, og spenner fra kaker til desserter. Oppveksten på Askøy utenfor Bergen er sterkt til stede, med grisehoder og julesylte, leverpostei og sild og selvsagt sprengt torsk med mjølne poteter og smeltet smør på julaften. Mors tradisjon fra Hardanger fulgte familien, og Ingrid holder den i hevd den dag i dag.

Historiske bilder
Det som helt klart forsvarer investeringen i denne boka er alle små og store glimt fra Ingrids karriere som folkeopplyser og landets første TV-kokk. Ingrid forteller historier om hva som skjedde i studio før og under sending, og vi får servert et rørende knippe historiske bilder av fru Espelid Hovig og hennes mange gjester og kollegaer fra tiden i NRK.

De eldste bildene viser en ung Ingrid som håndterer sild under den første prøvesendingen fra Marienlyst på 50-tallet, og vi får også se henne i aksjon i kjøkkenbussen som Opplysningsutvalget for fisk dro land og strand rundt med.

Ingrids matminner rundes av med en komplett oversikt over alle hennes bøker. Den viser at hun har skrevet og medvirket i over 60 bøker om mat. Høstens utgivelse er en slags "best of" fra alle disse.

399 kroner
Gyldendal

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen