Bøker i siste liten

Firkantete pakker under treet er alltid en trygg løsning. Og er mottakeren matglad, er det enda enklere, for utvalget av matrelaterte bøker øker kraftig fra år til år. Som du sikkert allerede vet, også ut fra egen situasjon, er vi nordmenn storforbrukere
Aase E. Jacobsen
20 Desember 2001 - 14:11

Ikke på langt nær alt som kommer ut er verdt å bry seg om. Mange kokebøker er me too-produkter og repriser på det du har fra før av. Andre skjemmes av lite spennende fotomateriale, slapp og repro- og trykkvalitet, hvilket er ganske drepende for en slik bok.

Mer spennende er det når tema er unikt eller i alle fall sjelden. Som når Ruth Hege Holst, faglært kokke og tidligere sjef for Gastronomisk Institutt, tar tak i Hulda Garborgs innsats for det norske kjøkken og matens betydning så vel sosialt som ernæringsmessig. I boka I Huldas kjøkken (Samlaget, ISBN 82 521 5857 9, kroner 328,-) presenterer Holst fru Garborgs retter i en moderne form. Gode norske klassiske råvarer kombineres med dagens brede utvalg av nyere ingredienser på en måte som garantert ville fått fru Garborgs velsignelse. Et must i Garborg-året som nå øyeblikkelig tar slutt, men forhåpentligvis vil interessen for Hulda Garborg (og selvsagt hennes mer berømte mann) holde seg.

En annen kvinne med bakgrunn fra opplæring av landets kokker er Turid Skjold Oldenborg. Hennes bidrag til bokhøsten tilhører den praktiske om enn ikke så glamorøse kategorien. Småretter (Kom Forlag, ISBN 82 90823 82 7, kroner 348,-) er nemlig en svært kjekk bok å ha for deg som liker å servere gjestene mange småretter, kalt koldtbord i riktig gamle dager, men som nå mer omtales som tapas og antipasti. En bok full av gode og lettlagete retter for enhver smak og lommebok.

Langt mer rocka og i en enda mer lettlaget sjanger er boka til de tidligere rock'n roll-kokkene fra Palace Grill og Bollywood, Tore Namstad og Jon Ruud. Deres ironiske oppgjør med mylderet av mer eller mindre uinteressante bøker heter Kok uten bok (Pantagruel, ISBN 82 7900 122 0, kroner 350,-) og henspiller på hvilke muligheter du har til å bli superkokk bare med hjelp av hva du får kjøpt på Rimi/Rema. Gutta behersker temaet til fulle. Her er det mengder av enkle men kreative versjoner fra medisterpølser med boksbønner til over poteter til salat med makrell i tomat. Nærmest amatørmessig foto, men så er dette en totalt ujålete bok.

Poteter har også fått en mer rocka status de siste årene. Og denne høsten har de også fått som fortjent, en egen potetkokebok, Pigge poteter (Schibsted, ISBN82 516 1840 1, kroner 298,-). Nødvendig faktastoff om poteter samt ikke minst mange gode oppskrifter som du ikke behøver å være potetelsker for å sette pris på, men det hjelper.

Blant de eksotiske kjøkkener er kanskje det indiske det som er lettest å like for flest. Et enormt spekter av smaker og dufter fra like mange forskjellige krydre som løfter selv den mest nøytrale råvare til himmelske høyder. Boken Indisk! (Schibsted, ISBN 82 516 1836 3, kroner 248,-) gir mye matopplevelse for pengene og er laget for den som er novise på området og som vil smake seg rundt dette enormt sammensatte matkammeret på egenhånd.

Har du problemer med å holde styr på alle uttrykkene som brukes i slike orientalske oppskrifter og i matbøker, kan den lille guiden Mat & Meny for globale gastronauter (Schibsted, ISBN 82 516 1884 3, kroner 248,-) være til nytte. Det er en av matbransjens oldies som står bak, Inni Karine Holm, som gjennom et langt liv og utallige reiser verden over har samlet kunnskap om gastronomiens enorme ordrikdom.

TV-kjendis Lars Barmens årlige bidrag er en fiskekokebok, Norsk sjømat (Kagge Forlag, ISBN 82 489 0163 7, kroner 348,-) hvor hver fiskesort er dedikert utvalgte og velprøvde oppskrifter. Som bør nytes sammen med musikken til Barmens sambygdinger, The Brazz Brothers. For disse eminente jazzgutta har på CD'en Aquarium, for øvrig utgitt på eget plateselskap, Brazz Records, laget en låt til hver sjømattype. Gaveidé til fiskeelskeren som vil ha nytelse i flere kanaler.

Et par vinbøker tar vi også med. Først og fremst Verdt å vite om vin (Fagbokforlaget, ISBN 82 7674 776 0, kroner 275,-) som er byr på uhyre mye kunnskap om vin fra alle verdenshjørner på sine 250 sider og hendige format. Perfekt for den som ikke orker store tykke bøker for å lete etter et område eller en type vin. Forfattere er Norges fremste vinekspert Arne Ronold samt dansken Jørgen Mønster.

Mer lesebok enn oppslagsbok er VGs vinskribent Stig Lundbergs Vinglede (Schibsted, 82 516 1830 4, kroner 298,-) som vil kunne glede en nybegynner i vinens verden.

En annen utpreget lese/kosebok som har fått mye oppmerksomhet i høst er Edle dråper (Cappelen, ISBN 82 02 20455 0, kr 349) av Torkjell Berulfsen som er oppfølgeren til programserien med samme navn. Stilen i boken er typisk Berulfsen, full av småhistorier relatert til tema som jo er de forskjellige typer brennevin samt portvin, sherry og champagne. Kanskje er dette gaven til far/bestefar som gjør at han har en ekstra unnskyldning for å ta seg en liten en i godstolen?

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg
Ukens drink
Coco Loco

Er du hekta på pina colada, er dette drinken for deg

Sommerens sprøeste drink er det fordi den lages med tre ulike spritsorter og masse deilig kokossmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag
Dagens rett
Skinnstekt ishavsrøye på italiensk vis

Lag en lekker italienskinspirert festmiddag

Ishavsrøye er både delikat og lekker i smaken, samt lett å tilberede. Som i denne oppskriften som passer perfekt som helgemiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid
Dagens rett
Klippfisk-sandwich

Glem bacalao, putt klippfisken mellom to brødskiver og du har et helt måltid

Klippfisk er perfekt sommermat, men ikke alle har lyst på bacalao på denne tiden av året. Det finnes imidlertid mange muligheter. Dette smørbrødet er en av de smartere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her